Festivalul Bloomsday, dedicat romanului "Ulise" de James Joyce, organizat pentru prima dată în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul se alătură în acest an, pentru prima dată, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday, a anunţat Ambasada Irlandei.

Bloomsday se sărbătoreşte în întreaga lume în fiecare an pe data de 16 iunie. Aceasta este ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul „Ulise” de James Joyce. Sărbătoarea preia numele personajului principal din carte, Leopold Bloom. Romanul urmăreşte viaţa şi gândurile lui Leopold Bloom, precum şi ale altor personaje pe parcursul zilei de 16 iunie 1904.

„Bloomsday în Bucureşti” va avea loc pe 16 iunie, la ora 17.00, în Piaţa Valter Mărăcineanu (în faţa localului James Jozce Pub & Restaurant). Evenimentul cultural va cuprinde lecturi din „Ulise”, precum şi piese muzicale asociate cu opera lui Joyce.

Actorul Ion Caramitru, în calitate de invitate de onoare, va citi pasaje din romanul „Ulise”. În cadrul evenimentului îşi vor da concursul şi actorii Ilinca Goia şi Dorin Andone de la teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, precum şi muzicieni de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

„Cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe despre acest scriitor irlandez renumit”, a declarat Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei, care va deschide evenimentul.

Manifestarea este organizată de Ambasada Irlandei, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Editura Humanitas Fiction, Librăriile Humanitas, Teatrul Naţional din Bucureşti „I.L. Caragiale”, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, James Joyce Pub & Restaurant, Guinness, Jameson, Primăria Municipiului Bucure;ti, Asociaţia Ireland Romania Network şi TVR Cultural.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite