Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Fost director RADET: Bucureştenii care nu au căldură şi apă caldă pot cere despăgubiri

4
8 Dec 2019 19:23:47
Autor: Lizeta Oprea
Bucureştenii care nu au căldură şi apă caldă pot cere despăgubiri FOTO Mediafax
Bucureştenii care nu au căldură şi apă caldă pot cere despăgubiri FOTO Mediafax

Gabriel Dumitraşcu (PNL), fostul director RADET, a explicat, duminică, la Digi24, că bucureştenii care nu au căldură şi apă caldă pot cere despăgubiri.

Fostul director RADET Gabriel Dumitraşcu a explicat că apa caldă trebuie să intre în bloc la temperatura de 55 - 60 de grade Celsius pentru ca în apartamentele bucureştenilor să fie 22 de grade, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza infrastructurii depăşite. El mai spune că oamenii pot cere despăgubiri furnizorului pentru lipsa de căldură şi apă caldă.

Gabriel Dumitraşcu (PNL), fostul director RADET, a explicat, duminică, la Digi24, că pentru a fi cald în apartamentele bucureştenilor temperatura apei la intrarea în bloc trebuie să fie de 55 de grade.

"Există un ordin al ANRE, există şi un contract între asociaţia de proprietari şi RADET, un contract de furnizare a energiei termice şi acolo există specificat: nu mai puţin de 55 de grade (să fie apa la intrarea în bloc – n.r.). Între 55 şi 60 de grade. Doar în cazuri extreme, limita ar fi atins 50 de grade pe o perioadă scurtă”, spune Dumitraşcu, citat de Mediafax.

Diferenţa de aproximativ 20 de grade între temperatura apei, care este, în prezent, de circa 37 de grade în unele cazuri, nu poate fi rezolvată "de azi pe mâine” şi ţine de infrastructura depăşită.

"Rezolvarea nu vine de pe azi pe mâine. Eu insist pe o soluţie chibzuită de rezolvare de vreo 5 ani. Din păcate nu s-a făcut nimic în acest sens. Ea pleacă de la lipsa de capacitate de producţie, pentru că, în fapt, ceea ce constatăm în calorifere este că nu avem suficientă capacitate pentru ca în condiţii de frig să asigurăm pe sistemul de transport şi distribuţie o temperatură care să ducă la o constare lejeră: 55 de grade apa la intrare în bloc. Deci apa caldă, agentul termic care intră în bloc, nu atinge această temperatură. Neatingând această temperatură, transferul termic prin corpurile de încălzit din calorifere, nu are cum să determine o temperatură de 22 de grade sau 20 de grade în apartamente”, explică Dumitraşcu.

Acesta a mai spus că a existat o capacitate excedentară de producţie în urmă cu 30 de ani, dar a îmbătrânit şi a ieşit din uz.

"Având în vedere că acum este la limită, se pierde prin conductele vechi de 30 – 40 – 50 de ani şi pierderea e mult mai mare decât cea normată, care ar trebui să fie undeva la 20-22%. Ea depăşeşte 30% în momentul de faţă. Exact această pierdere face ca temperatura de intrare în bloc să nu mai fie de 55 de grade, ci la 37 de grade”, mai spune Gabriel Dumitraşcu.

Fostul director RADET afirmă că oamenii pot cere despăgubiri furnizorului pentru lipsa de căldură şi apă caldă.

"Există o prevedere în regulament şi în contractul cadru care permite tuturor să se întoarcă împotriva furnizorului de energie termică. Nu mai este RADET acum, este Termoenergetica şi să solicite despăgubiri, compensaţii pentru lipsa de energie termică. Şi există normele clare. Eu chiar anul trecut am postat şi am popularizat o astfel solicitare. Sunt asociaţii de proprietari care au uzat-o şi au avut câştig de cauză în relaţia cu RADET”, a mai spus Dumitraşcu.

De la 1 Decembrie, noul operator regional de termie în Capitală este Termoenergetica.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Smeritu Pahomie
8.12.2019, 19:49:33

...sigur ca da....despagubirile se dau "in natura".....sub forma de canicula in vara viitoare......

Victor Nagy
8.12.2019, 19:56:43

„ Gabriel Dumitraşcu (PNL), fostul director RADET, a explicat, duminică, la Digi24, că bucureştenii care nu au căldură şi apă caldă pot cere despăgubiri. ” Acum , ar fi indicat .... ca bucureștenii să ceară repunerea lui ca director la RADET .... mitingeli , manifestații , tot tacâmul . Apoi să-i ceară despăgubiri .

mihai radu
8.12.2019, 20:03:51

Niciodata sa nu ascultati politicienii care dau detalii tehnice intr-o problema de care habar n-au.Temperatura apei in circuitul secundar,adica la intrarea in bloc,se livreaza functie de temperatura exterioara si de diagrama de reglaj si are o plaja de la 70 grade minim la maxim 90 grade Celsius,ce spune "specialistul" se refera la apa calda menajera.Daca nu aveti 20 grade temperatura in apartament,se face un sondaj cu pistolul termic si daca nu se poate rezolva,locatarul poate solicita despagubiri,dar de unde ca firma este in faliment declarat.Inlocuirea tuturor retelelor primare daca incepe la primavara poate dura pana la cinci ani,pentru comparatie numai in Militari a durat aproape un an si jumatate,lucrarea este comparabila cu constructia unui tunel de metrou dar aproape de suprafata.

mihai radu
8.12.2019, 20:12:01

A mai spus un politician "specialist"acum cateva zile ca reteaua RADET are pierderi de 2000 tone pe ora si ca se baga apa direct din rezervoare fara tratare.Un CET poate functiona in conditii de avarie a retelei pana la o pierdere maxima de 500 tone pe ora o perioada scurta de timp,apoi se opreste furnizarea,daca s-ar baga apa cruda ,in maxim 24 ore toate tevile din CAF-uri(cazane de apa fierbinte) s-ar pietrifica si gata,adio termoficare,un CAF are inaltimea unui bloc de zece etaje.

Modifică Setările