Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Fotbal şi lacrimi la Terasa Fericirii

12
27 Jun 2018 20:44:39
Lavinia Bălulescu
Foto Lavinia Bălulescu
Foto Lavinia Bălulescu

Ne aflăm în tramvaiul 36. Protagoniştii sunt un bărbat foarte înalt şi foarte gras şi o femeie scundă şi slabă. Cei doi nu se cunosc, dar „atârnă“ la propriu unul lângă celălalt în tramvai. Femeia are cu ea o plasă cu roşii şi castraveţi (a urcat la Obor), iar bărbatul poartă servietă.

La o frână, una din multele frâne bruşte pe care vatmanul le pune în fiecare cursă, bărbatul, care probabil tocmai atunci îşi luase mâna de pe bara de care se ţinea, pur şi simplu se trezeşte zburând spre „vecina“ lui de tramvai. Are loc un contact, unii ar putea spune că nu s-a petrecut mai nimic, alţii – că a fost o lovitură zdravănă.

Femeia se adună uluită şi îi reproşează că mai avea un pic şi o omora. Bărbatul îşi cere scuze. E totuşi foarte mare şi el ştie asta. Se retrage într-un colţ, cu servieta în braţe, fâstâcit. De ce nu s-a ţinut de bare? Unde-i era gându’? Bărbatul nu are nicio explicaţie. Intervine o altă femeie, care tocmai termina de mâncat o merdenea. E însoţită de soţul ei. Se şterge la gură de rămăşiţele merdenelei, îşi scutură hainele şi se introduce în discuţie, atenţionând-o pe femeia „accidentată“ că n-a fost vina omului, a fost vina vatmanului, care pune frâne te miri când.

Se apropie o nouă staţie şi e clar că discuţia dintre cele două nu va mai dura mult timp, căci femeia care a mâncat merdeneaua se pregăteşte să coboare. Totuşi, înainte de a coborî mai are câteva lucruri de spus. „Victima“, la rândul ei, simte că a avut dreptate. În definitiv, ce se făcea dacă o zdrobea cu totul? Mergea cineva cu ea la spital? O ajuta cineva? „În fond, nu suntem toţi datori să ne ţinem de barele astea?“ Întrebarea rămâne fără răspuns, pentru că femeia cu merdeneaua dă din mână a lehaminte şi coboară din tramvai, urmată de soţul ei fără pic de voce.

Chiar atunci se iveşte de nicăieri, ca norocul, un loc liber, pe care bărbatul cu servieta îl ocheşte şi îl ocupă, îndepărtându-se de „scena accidentului“, sperând poate să nu-l vadă nimeni, deşi este destul de mare. Ordinea a fost cumva restabilită. Femeia aproape rănită îşi vede de plasa ei cu roşii, iar povestitorul acestui incident, ei, bine, povestitorul simte că e momentul să meargă mai departe, în căutarea altor poveşti. Aşa că decide să coboare şi el, mai ales că într-un minut chiar va trebui să coboare, pentru că se apropie de casă.

Şi pentru că mereu de la intrarea în staţie până la oprirea efectivă în staţie a tramvaiului 36 mai durează o vreme, povestitorul observă pe un scaun de lângă el un bărbat îmbrăcat în pantaloni de trening şi un tricou foarte mic, deasupra de buric, un tricou care îi pune cetăţeanului în valoare burta în toată splendoarea sa. Individul are cu el o plasă şi o bucată de scândură şi scoate din timp în timp câte un răcnet scurt. Strigătele sunt scoase la intervale din ce în ce mai mici, iar povestitorul aproape că se roagă ca tramvaiul să oprească în sfârşit în staţie înainte ca altceva să se mai petreacă.

La coborâre, bărbatul cu scândura părăseşte şi el tramvaiul, ba chiar îl şi însoţeşte pe povestitor şi îi stă cuminte alături la semafor, aşteptând culoarea verde şi scoţând din timp în timp acelaşi răcnet scurt, însoţit de o rotire a scândurii. La următorul colţ însă căile celor doi se despart, iar povestitorul îşi continuă liniştit drumul spre casă. Înainte de a intra în bloc, el face o oprire la Terasa Fericirii, acolo unde află că „băieţii“ sunt distruşi. Ce mică dramă s-a petrecut?

Se discută despre faptul că Germania s-a făcut de râs şi că acum pleacă nemţoteii, aşa cum pleacă şi bănuţii din unele buzunare şi că sunt multe moduri de a pune un bilet la pariuri fără să-i spui nevestei, ba chiar mai multe bilete, ba chiar zi de zi, dar trebuie să fii şmecher, iar şmecheria cea mai mare e că mai tre’ să şi câştigi din când în când, mama lui de fotbal.

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Paun Al
27.06.2018, 22:16:19

Azi la supermarket erau doar cateva case deschise si randul era destul de mare . Un barbat solid , "bazat "... intra in fata unei femei .Aceasta incepe sa vocifereze . Initial barbatul o ignora , apoi are loc un schimb de replici din ce in ce mai dure ... Barbatii de la coada nu ziceau nimic , faceau pe dezinteresatii . Dar femeile au inceput sa o ia la rost ... Cum isi permite sa spuna asa vorbe unui barbat ? Sigur nu are un barbat acasa , care sa "o puna la punct" , sau nu o avand barbat si nu este "satisfacuta '... Mentalitatea majoritatii era ca femeia trebuia sa accepte situatia ...

+12 (14 voturi)
Ilim
28.06.2018, 01:59:45

Acesta este si motivul pentru care PSD-ul iese invingator la alegeri, de fiecare data. Totul se reduce la modul in care te raportezi si te pozitionezi intre bine si rau. Este o alegere "de suflet", as zice chiar o alegere filozofica, la fel cum iti alegi Zeul sau Zmeul.. Revenind la text, putem lauda tramvaiul 36 ca are frane, dar nu si pe omul gras cu servieta care n-are..( si nici pe vatman care se faleste cu franele "altuia")..cat despre clientii neinfranatei Terase, cred ca ar fi mult mai bine sa se concentreze pe paharul lor rece cu gust amarui, ca se vede treaba ca nici football-ul si nici pariul pe ceea ce produce el, nu le aduce fericirea.. Daca m-ar intreba pe mine, ar ramane socati: din punctul meu de vedere, football-ul poate sa nici nu existe si culmea culmilor.. nici eu nu mai sunt sigur daca voi scapa vreodata de el, daca nu cumva eternitatea nu-mi va face o surpriza cu un meci de football perpetuu intre ingeri si diavoli cu cartonase galbene, rosii, cu piedici si tavaliri simulate in careu, cu meciuri aranjate de blatterii cerului sau ai gheenei, cu milioane traficate transfrontalier pe niste state de salarii obscene , adica football adevarat Nene, cu tot tacamul.. si asta numai asa, ca sa ma calmeze pe vecie..sa-mi vad universul meu static, ala care nu se extinde.. ca pe o imensa plictiseala, plictiseala suprema . Asta este! . Fiecare, cu pedeapsa lui. Ar cam trebui sa caut un lemn sa bat in el.

+12 (12 voturi)
Marcus
28.06.2018, 09:47:07

"Barbatul fara pic de voce" (tare!) si cel care pariaza fara stirea nevestei ilustreaza degenerarea de gen in comparatie cu viziunea arhaica : Doi vecini se intalnesc la biserica. -Da' unde-i nevasta ta? - Acasa, o doare spatele. -Ce a ridicat ? - Vocea ! p.s. Degenerarea unor norme comportanentale cu siguranta, altfel ar fi oferit d- nei un loc.

+6 (6 voturi)
Marcus
28.06.2018, 09:54:52

Echipa nationala a fost cel mai bine apreciata la Terasa. N -a primit niciun gol la acest campionat. Bravo, baieti ! Traim in continuare cu imagini de arhiva , difuzate cu generozitate, de la Mondialul din SUA '94, pe care le vor urmari ca pe niste documentare si nepotii nostri.

+5 (5 voturi)
Sorin Constantin
28.06.2018, 10:53:15

Hai că e bine, doamna Bălulescu s-a întors la banalitățile cotidiene, pe care și unii dintre noi le observă, dar nu cu umorul autoarei. Călătorește cu tramvaiul, se plimbă prin cartier, și hop cotidianul, la mine, prin Bucureștiul în care și eu locuiesc, banalul este comitetul de bîrfă al blocului, cîteva femei care stau pe cele două bănci montate pe aleea de acces în bloc, pe timpul lui Negoiță PSD, a nu se confunda cu celălalt Negoiță,ăl de la PD(L), și femeile astea țin evidența cui a schimbat amanta, cu cîte sacoșe intră în bloc un oarecare, la ce oră intră pe ușa blocului a intrat X, sau Y, și cu cine...

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările