FOTO Bucureştiul la 35 de grade Celsius: pălării de soare, evantaie, shaorma şi reabilitare stradală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cort de prim ajutor instalat în Capitală
Cort de prim ajutor instalat în Capitală

Ieri, la orele amiezii, termometrele arătau 35 de grade Celsius în Capitală. Bucureştiul a fost un adevărat cuptor, care ameninţă sănătatea tuturor celor ce se expun direct razelor soarelui, mai ales a bătrânilor şi a copiilor. Există, însă, metode de a rezista caniculei, iar în timp ce unii le cunosc şi le aplică, alţii se declară invincibili şi sfidează căldura pentru o bere rece sau un prânz consistent.

Bucureşti, ora 14.00. Arşiţa transformă Capitala într-o junglă de beton care clocoteşte şi aburi se ridică din asfaltul încins. Ai crede că e o vreme tocmai bună de stat în casă, dar mulţi bucureşteni nu par a fi de aceeaşi părere. 

În Piaţa Universităţii l-am găsit pe Florin. Zâmbitor, foarte bine dispus, nici nu părea să bage de seamă că afară sunt peste 35 de grade Celsius la umbră, de parcă şapca lui verde, cu un logo mare, alb, imprimat deasupra cozorocului, ar fi putut să-l ferească de toate relele lumii. Deci, şi de caniculă. Întindea trecătorilor pliante şi îi îndemna să participe la o tombolă, poate-poate era vara lor norocoasă. 

„Ies două-trei ore pe zi în oraş, pe caniculă, şi mă apăr cu ochelari de soare, cu o şapcă şi cu apă din plin. Trec foarte mulţi oameni prin centru în orele astea de prânz, poate din cauza serviciului. Chiar trec, şi eu sunt surprins. Credeam că la ora asta nu e trafic, dar, de fapt, chiar este”,a spus Florin (26 de ani) atunci când l-am întrebat cum păcăleşte vremea toridă. 

Perdelele cu vapori de apă şi măsurile personale de protecţie ţin medicul la distanţă

O modalitate ingenioasă de a scăpa de căldură sunt şi perdelele cu vapori de apă amplasate din loc în loc. Oamenii nu le ocolesc, dimpotrivă, de fiecare dată intră „în duş” şi, pentru câteva momente, uită că afară e vară în toată regula sau că se află în mijlocului bulevardului. Diana Stoica (20 de ani) stătea pe o bancă, în apropiere de Universitate, şi se uita din când în când la oamenii care treceau prin perdeaua de vapori. Îi place această idee, o consideră un mod inedit de a te răcori şi spune că, de câteva ori, a scăpat şi ea de căldură în acest fel. 

Centrul oraşului era plin de oameni ieri la orele la care soarele dogorea puternic. Unii mai tineri, care se bucurau de perdelele cu apă, dar şi foarte mulţi în vârstă, pentru care temperatura ridicată vine la pachet cu pălării de soare, uneori chiar şi cu umbreluţe, cu ochelari de protecţie şi cu nelipsitele sticle cu apă. Unii trăgeau după ei cărucioare de cumpărături, bătrânele aveau flori în mână sau îşi făceau vânt cu evantaiele, iar doamna Aneta (58 de ani) se odihnea la umbra unui copac. Nu se simţea rău, doar îşi trăgea sufletul şi îşi potolea setea. Bluza împodobită cu maci roşii îi flutura în bătaia uscată a vântului.

   

„De obicei nu ies din casă la aceste ore, dar astăzi m-aţi prins. Oricum, sunt pregătită. Am apă la mine, dar acasă beau ceai cald. Îmi face bine şi pe caniculă. În rest, am grijă să nu stau prea mult fără pălăria de soare, fără evantai şi să mă îmbrac cu haine lărguţe şi deschise la culoare, să nu atragă căldura”, a mărturisit femeia, care se grăbea să ajungă la adăpost cât mai repede. 

Corturile de prim ajutor, soluţia de ultim moment

Teoretic, bucureştenii sunt bine instruiţi pentru a evita neplăcerile cauzate de „codurile multicolore în materie de caniculă” – mulţi dintre ei chiar şi practic. Iar pentru cine nu e foarte pregătit într-ale măsurilor de protecţie la peste 30 de grade Celsius, un ajutor vine din partea autorităţilor, dar şi dinspre fundaţiile şi asociaţiile care se ocupă de educaţie şi de îngrijirea sănătăţii, prin corturile de prim ajutor instalate peste tot Capitală, care oferă servicii complexe pentru un astfel de „spital ad-hoc”. 

image

Recomandări anti-caniculă

În următoarele zile, meteorologii anunţă vreme însorită şi temperaturi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, ce vor ajunge până la 35 de grade Celsius. Spre seară, cerul devine variabil şi există şanse de averse, însoţite izolat de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

În caz de caniculă, medicii recomandă:

• evitarea activităţii fizice prelungite şi odihna într-un loc răcoros la orele amiezii, în special în intervalul orar 12.00-16.00;

• evitarea expunerii prelungite la soare şi folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare);

• folosirea hainelor subţiri de culoare deschisă, din materiale uşoare şi naturale;

• consumul de lichide, cel puţin doi litri pe zi, pentru o hidratare optimă a organismului;

•  evitarea consumului de alcool şi cafea;

• evitarea alimentelor cu un conţinut ridicat de grăsime;

• consumul de fructe şi legume proaspete.

Corturi anti-caniculă sunt amenajate în Bucureşti la Metrou Şincai, Piaţa Progresul, Piaţa Sudului, Big Berceni, Metrou Brâncoveanu, iar în cursul lunii august vor fi date în funcţiune încă trei astfel de corturi, la Piaţa Aviatorilor, la Bucur Obor şi în staţia de la Sfânta Vineri. În Sectorul 2 funcţionează şi Centrul Operaţional pentru Prevenirea şi Eliminarea Efectelor Caniculei.

   

Tot în Centrul Bucureştiului am găsit-o şi pe Laura Vaţe, coordonator de program la Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, cu ale sale ajutoare, doi tineri foarte preocupaţi să ofere sfaturi tuturor doritorilor. Toţi trei încăpeau sub cortul amplasat într-o zonă umbrită şi mânuiau cu îndemânare instrumente medicale de măsurat tensiunea, glicemia sau pulsul. Şi nu prea aveau timp să se plictisească, pentru că oamenii veneau grămadă la cort, dacă nu să fie consultaţi şi sfătuiţi, măcar să vadă despre ce e vorba. Laura Vaţe împărţea recomandări în stânga şi-n dreapta şi nu uita niciodată să ofere indicaţii legate de protecţia împotriva caniculei:

„Ar trebui să avem grijă să ne hidratăm, să avem suficientă apă la noi şi să bem mai mult decât organismul cere, chiar dacă am considerat că am băut suficientă. În această perioadă este bine să consumăm mai mult alimente de origine vegetală, decât alimente de origine animală, pentru că, mai ales pentru persoanele care au probleme cu hipertensiunea sau bolile cardiovasculare, este contraindicat. Trebuie să ne vitaminizăm, întrucât, bând multă apă, se elimină sărurile, şi atunci este bine să dăm corpului vitamine mai multe”, menţionează coordonatorul de proiect. Referitor la îmbrăcăminte, aceasta recomandă o ţinută cât mai lejeră, din materiale naturale şi în culori deschise. Pălăria şi ochelarii de protecţie solară sunt obligatorii, spune ea, dacă ieşim din casă în miezul zilei, deşi acest lucru este de evitat. 

Din păcate, însă, cei mai mulţi oameni ajung la corturile de prim ajutor cu hipertensiune, în ultimul moment şi în situaţii extreme. Laura Vaţe povesteşte că au existat situaţii în care a fost nevoită să cheme Salvarea, pentru că era prea riscant pentru pacient să se mai deplaseze până la destinaţie. Aceasta îşi aminteşte că s-a întâmplat într-o zi să vină la stand un domn trecut de 40 de ani care acuza dureri în piept şi la cap şi care avea valori ale tensiunii foarte mari. Cu acordul său a fost chemată Ambulanţa, apoi a fost dus de urgenţă la spital, pentru că se afla în pragul unui infarct. După câteva zile, un coleg al bărbatului a trecut pe la cort şi a transmis personalului că respectivul încă era internet în spital şi că le mulţumeşte tuturor, căci i-au salvat viaţa, întrucât urmările unui accident vascular puteau fi severe. 

Alcoolul şi carnea rămân în topul preferinţelor şi pe caniculă

Deşi astfel de poveşti fac înconjurul jurnalelor de ştiri în timpul verii, prea puţini le acordă atenţie şi se preocupă că li s-ar putea întâmpla chiar lor aşa ceva. În Centrul Vechi al Bucureştiului terasele au clienţi chiar şi în miezul zilei, iar unii beau alcool, contraindicat în perioadele caniculare. Ionuţ Sandu (30 de ani) consideră, însă, că două-trei beri nu fac rău nimănui, mai ales de la gheaţă şi băute într-o binemeritată pauză.

„Alcoolul se elimină repede acum, e vară, transpirăm şi scăpăm de el imediat. Cine n-ar vrea să bea o bere pe căldura asta?”, se miră tânărul râzând, cu sticla de bere pe masă. 

Şi, conform tiparului de raţionament mioritic – „doar nu mi se întâmplă chiar mie nenorocirea” -, nici cu alimentaţia în sezonul cald nu sunt mai atenţi bucureştenii. În vreme ce la terase toată lumea consuma băuturi răcoritoare, mai mult sau mai puţin alcoolice, la o celebră shaormerie din Centrul Vechi mesele erau toate ocupate de gurmanzi care savurau, care mai de care mai cu poftă, câte o lipie umplută cu „de toate” sau câte un kepab aburind. Nici nu mai contau recomandările specialiştilor în direcţia consumului de vegetale şi evitării cărnii în exces, când timpul era scurt, iar vânzătorii te îmbiau cu oferte de tot soiul. Parcă şi soarele e mai „răcoros”, iar arşiţa dispare când ai stomacul plin. 

Arşiţa aduce puterea de muncă pe Calea Victoriei

În timp ce unii înfruntă năduşeala pentru un prânz copios sau o băutură rece, alţii ar da orice să poată să se retragă la umbră câteva ore şi doar să se odihnească. Este vorba despre muncitorii care se ocupă de reabilitarea Căii Victoriei, pentru care serviciul nu ţine cont de temperatură sau de indicele de confort termic. Ieri, i-am găsit la lucru, în miezul zilei, spărgând beton şi ştergându-şi, din când în când, sudoarea de pe frunte. Marin Ştefan (45 de ani) era la muncă de câteva ore bune deja, iar când vorbeşte îşi dă şapca mai spate, ca s-o scoată în evidenţă.

„Avem şapcă – neapărat, bem multă apă, ne mai dăm la umbră. Când se termină apa, ne aduc alta, aşa trebuie. Stăm în fiecare zi la peste 35 de grade. Asta e”, mărturiseşte Marin Ştefan. 

Cum urci Calea Victoriei, muncitorii sunt de-o parte şi de cealaltă, de parcă se mobilizează la capacitate maximă doar la mai mult de 30 de grade. La fel şi bucureştenii, care ies pe trotuare cu o armată de umbreluţe, de pălării şi de evantaie, gata să vină de hac oricui ar spune că orele prânzului nu sunt făcute pentru hoinărit pe străzi. 

Recomandări pe aceeaşi temă:

Chinezii umplu „lacul“ cât le permite colacul

Boli care se agravează vara

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni. Cum va fi vremea în ţară în perioada august-octombrie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite