FOTO Prima centură cicloturistică din Bucureşti a fost inaugurată în weekend. Cum arată traseul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centura cicloturistica a fost inaugurată weekendul trecut. FOTO: Centura cicloturistică din Bucureşti/ Facebook
Centura cicloturistica a fost inaugurată weekendul trecut. FOTO: Centura cicloturistică din Bucureşti/ Facebook

Primul traseu de cicloturism din Bucureşti a fost lansat sâmbata trecută şi s-a bucurat de un real succes. Peste 400 de biciclişti au parcurs entuziaşti traseul de 25 de kilometri, care a început de la Căminul Cultural din Ciocăneşti.  Centura cicloturistică Bucureşti este prima etapă a proiectului care prevede implementarea acestei idei în cât mai multe comunităţi rurale.

Prima centură cicloturistică din Bucureşti a fost inaugurată sâmbăta trecută şi a fost realizată cu ajutorul voluntarilor, cei mai mulţi dintre ei fiind tineri care alcătuiesc „Clubul Tinerilor din Ciocăneşti“.

Iniţiativa a venit din partea „Asociaţiei pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership“ (A.p.E.A.L), care a organizat şi a monitorizat întregul proces de amenajare a centurii. Traseul parcurge toate cele cinci localităţi care alcătuiesc Comuna Ciocăneşti, un peisaj foarte variat pentru o zonă de câmpie.

Primul circuit de buclă din România începe de la „Căminul Cultural din Ciocăneşti“, unde a fost amenajată şi o parcare auto pentru cei sosiţi cu maşina, trece prin microdelta Balta Neamţului, ocoleşte Lacul Zmeului şi continuă de-a lungul Codrilor Vlăsiei. Comunitatea Ciocăneşti, Dâmboviţa, este comunitatea-pilot a proiectului finanţat prin programul regional PACT pentru Comunitate. 

Patru ore de traseu

Traseul poate fi parcurs în aproximativ patru ore, la o viteză medie de pedalat şi vreo două pauze pe parcurs. În timpul pauzelor, bicicliştii pot opri la localnicii din comuna Ciocăneşti, care se gândesc deja cum să primească turiştii biciclişti, cu vin la crama din comuna Creţu, legume proaspete şi posibilitatea organizării unui picnic la iarbă verde.

Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca demersul lor să genereze efecte benefice pentru localnici, prin stimularea economiei locale, iar comuna Ciocăneşti să devină o comunitate cunoscută pentru implicarea sa în proiecte educaţionale şi de responsabilizare.

Amenajarea traseului a început în urmă cu doi ani şi jumatate, iar procesul a fost destul de anevoios. Lucrările au constat în amenajarea unor zone impracticabile, defrişarea şi lărgirea potecilor, amplasarea de marcaje şi nivelarea unor scurte porţiuni.

Proiectul are în vedere construirea unui mediu propice practicării cicloturismului, care să creeze o comunitate rurală prietenoasaă, accesibilă şi bucureştenilor.

Toate aceste activităţi au fost posibile cu sprijinul sponsorilor, donaţiilor şi Primăriei Ciocăneşti. În urma donaţiilor şi a sponsorizărilor s-au strâns aproximativ 20.000 de lei, iar Primăria a pus la dispoziţie atelaje şi resurse umane.

Cea mai mare contribuţie au avut-o tinerii, pe care proiectul îi vizează în mod direct. Potrivit lui Şerban Moldovan, preşedintele „Asociaţiei pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership“, proiectul este un proces de dezvoltare personală, care determină responsabilizarea tinerilor din mediul rural.

Extinderea concentrică a reţelei de trasee turistice

„Aceşti tineri, care acum sunt la nivelul claselor 10-12, au beneficiat înainte de educaţie non-formală care a constat în participarea la micro-proiecte, cursuri relaţionale şi interacţionarea cu voluntari străini“, a explicat Moldovan. „Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership“  are în vedere implementarea acestui proiect, intitulat „Tineri de success“ şi în alte localităţi.

Următoarea etapă este implementarea unui traseu de biciclete în cât mai multe comunităţi rurale şi de a angrena cât mai multe astfel de comunităţi să formeze o reţea în jurul Bucureştiului. Se doreşte extinderea concentrică a reţelei de trasee turistice, fiind vizate localităţile limitrofe comunei Ciocăneşti, precum Tărtăşeşti, Ghimpaţi şi Buftea.

Iniţiativă preluată şi de alte localităţi

Asociaţia „Cycling Romania“ a venit în ajutorul iniţiativei A.p.E.A.L., considerând că acest demers  determină încurajarea tinerilor de a practica această formă de eco-turim. „Cycling România“ se ocupă cu organizarea de tururi de biciclete pe cele mai pitoreşti trasee din România şi cu promovarea ţării noastre ca destinaţie pentru cicloturism la nivel internaţional.

„Evenimentul a depăşit cu mult aşteptările noastre, cu atât mai mult cu cât evenimentul nostru a concurat cu un altul care se bucură de mai multă notorietate, «Explorare pentru marea evadare»“, a declarat preşedintele A.p.E.A.L., Şerban Moldovan.

Initiţiva lor a fost rapid preluată şi de alte localităti. Un grup de tineri din comuna Urlaţi, judeţul Prahova, şi-au exprimat dorinţa de a construi  un astfel de traseu pentru biciclete şi în localitatea lor. Reprezentanţii A.p.E.A.L. se declară mulţumiţi de reuşita evenimentului şi spun că sunt disponibili pentru cât mai multe astfel de proiecte.

Vezi harta centurii cicloturistive din Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite