FOTO VIDEO Turnul de Apă din Pantelimon devine Turnul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de apă în timp ce este pictat de către Florin. FOTO Daniel Georges
Turnul de apă în timp ce este pictat de către Florin. FOTO Daniel Georges

Un turn banal de apă din Pantelimon devine turn de artă. Asociaţia „Make a Point” alături de un artist româno-libanez şi un alpinist utilitar transformă spaţiul industrial într-un reper cultural şi turistic. Vârful turnului este proaspăt pictat, iar la anul pe exterior va apărea o scară spiralată. Vizitatorii vor participa la proiecţii de film, expoziţii de pictură sau diverse concerte de muzică.

Turnul de apă din curtea Postăvăriei Române nu este cu nimic mai deosebit decât alte turnuri asemănătoare din Capitală. Însă, aceasta va fi transformat într-un spectaculos punct de atracţie pentru locuitorii din zonă şi nu numai.

Asociaţia Culturală „Make a Point” a decis să îl transforme într-un spaţiu cultural urban, unde veţi putea admira expoziţii de artă, vizualiza filme sau participa la concerte şi diferite seminarii de lucru.

Alma Cazacu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, ne-a explicat, direct lângă turnul înalt de 37 de metri, cum a prins viaţă această iniţiativă şi ne-a oferit câteva detalii despre cum va arăta proiectul odată finalizat, ce va avea parte de o inaugurare ca la carte, de Revelion printr-o petrecere cu fast şi multe premii.

Turnul de apă gri şi anost care se ridică din incinta Postăvăriei precum un far în interiorul unei închisori îşi va schimba complet înfăţişarea. Pentru început, bazinului de apă a fost pictat cu o perdea de culoare verde care învăluie vârful turnului, însă a fost aleasă o noanţă de negru puţin mai închisă pentru a-i păstra misterul turnului descris de Daniel Georges, artistul care s-a ocupat de aspectul turnului. „Se prezintă ca o structură înaltă din ciment rece asemănătoare turnului donjon, la care nu poţi ghici dacă este încă funcţional sau este o relicvă din timpuri de mult apuse”, susţine Daniel.

Perdeaua proaspăt pictată curge lejer din capătul turnului şi din când în când este lăsată semideschisă ca şi cum ar ilustra interiorul, însă acest lucru va intensifica şi mai mult aura misteriosului turn.

După ce pictura va fi gata, pe exteriorul imobilului va fi montată o scară în formă de spirală care permite vizitatorilor accesul la galeriile de artă expuse vertical în interiorul turnului, totodată ei vor avea o panoramă deosebită asupra oraşului de la o înălţime de 30 de metri. „Lucrările vor fi expuse în interiorul turnului, iar vizitatorii vor vedea lucrările din exteriorul turnului pe ferestre în momentul în care vor avea acces la o fereastră”, povesteşte Alma Cazacu, co-fondator Make a Point.

Premiat de EUROMED şi la New York

Daniel Georges, în vârstă de 35 de ani, este autorul picturii care a fost votată de bucureşteni şi care va fi pictată pe turnul de apă din cadrul Postăvăriei din Pantelimon. Daniel de meserie arhitect este libanez  de origine română şi este pasionat, în mod special de arhitectură urbană. Mai exact el doreşte transforme clădirile vechi care nu transmit nimic în adevărate opere de artă urbane, aşa cum este şi turnul de apă din şoseaua Morarilor. „O intervenţie urbană de succes trebuie să răsară din propriul său context, altfel integrarea sa va fi de scurtă durată. Turnul este un element arhitectural în sine şi acesta este lucrul pe care îl preţuim cel mai mult”, explică Daniel.

Cea mai bună dovadă că Daniel este un artist desăvârşit este premiul I obţinut cu o lucrare mai amplă de arhitectură spontană din cadrul unui proiect asemănător organizat în New York. Arhitectul şi-a dezvoltat în Beirut propriul business „Minus5 Architects”, companie care se ocupă de proiecte internaţionale de arhitectură bazate pe colaborări multidisciplinare din sectorul artei, media şi tehnologie inovativă. Împreună, ei au proiectat diverse show-uri în cadrul cărora au fost proiectate imagini tridimensionale pe mai multe clădiri istorice importante din Beirut.

Pe un front artistic diferit, artistul din Liban este, de asemenea, scriitor şi ilustrator de cărţi pentru copii. Până acum, cele 10 cărţi lansate de el şi expuse în toate librăriile din lumea arabă, au câştigat atenţia mai multor organizaţii care se ocupa de literatura pentru copii, dar şi atenţia Fundaţiei Euro-Mediteranene „Anna Lindh” din cadrul parteneriatului multicultural Euro-Mediteranean (EUROMED) care i-a acordat lui Daniel o menţiune specială pentru munca depusă. EUROMED este un tratat internaţional politic şi cultural încheiat între Uniunea Europeană şi mai multe ţări din zona mediteraneană, precum: Liban, Maroc, Tunisia, Egipt, Algeria şi multe altele.

„Sper ca la final această structură de ciment să devină un element important în cultura urbană din Bucureşti şi să le ofere locuitorilor din Pantelimon un simpatic punct de reper”, povesteşte artistul în timp ce se chinuie alături de Alma să deschidă lacătul turnului pentru a ne arăta şi interiorul în cadrul căruia vor fi expuse şi celelalte lucrări de artă care au participat la concurs.

Florin, alpinistul neobosit 

De pictarea propriu-zisă a turnului s-a ocupat un singur om, care de meserie este alpinist. Florin, în vârstă de 35 de ani, a  lucrat aproape în fiecare zi, de dimineaţa până seara, chiar şi în weekend-uri, asigurat doar cu câteva corzi elastice.

În ciuda frigului şi a condiţiilor meteo din ultima perioadă, alpinistul a reuşit să termine la timp pictura.

Petrecere de Revelion lângă turn

Make a Point îi invită pe toţi bucureştenii la Turnul de Apă şi Artă din Pantelimon pentru a sărbători trecerea dintre ani, dar şi pentru a admira în premieră „Perdeaua verde”, pictura din vârful turnului pe care ei au votat-o în luna octombrie.

Mâncarea şi băutura tradiţională va fi din partea casei. De asemenea, „Make a Point” pregăteşte şi un adevărat program artistic cu muzică diversă axată în special pe unde electronice blânde sau uneori, puţin mai nervoase. Cu scopul de a genera cât mai multe piruete în jurul turnului şi sclipiri în ochi celor care vor fi prezenţi la petrecerea care va începe la ora 22.00 şi se va încheia pe la 5 dimineaţa, atunci când se vor epuiza toate bucatele în formă turnuleţ şi ultimul strop de vin de Prahova va fi băut.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite