FOTO VIDEO Gropi de 347 de milioane de euro: odată  cu zăpada s-a dus şi asfaltul de pe străzile Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapă formată în zona Foişorul de Foc. FOTO Marian Iliescu
Groapă formată în zona Foişorul de Foc. FOTO Marian Iliescu

În fiecare an, gropile rămase în urma ninsorii şi a materialelor antiderapante împrăştiate de autorităţi le dau bătăi de cap şoferilor. Cu toate că Primăria Capitalei plăteşte milioane de euro firmelor de specializate pentru întreţinerea străzilor, ele nu fac altceva decât să pună plombe cu asfalt rece în cele uscate, nu şi în cele pline cu apă.

Cele mai adânci gropi în care mulţi şoferi îşi strâmbă jantele sunt cele dn jurul gurilor de canal. La Foişorul de Foc, şoferii care vin de la Universitate pe Bulevardul Ferdinand I şi intră pe strada Traian au de trecut de o groapă foarte adâncă rezultată după ce asfaltul s-a rupt. 

Trecătorii au încercat să semnalizeze acest obstacol aşa cum au putut. Deasupra gurii de canal a fost pusă o lădiţă roşie, iar în jurul ei, şoferii sau pietonii au mai adăugat câteva crengi în vârful cărora au mai pus o sticlă de plastic.

Şosea ca după război

La Piaţa Muncii, aceeaşi poveste. Pe o străduţă din apropierea staţiei de metrou, între Calea Călăraşilor şi Bulevardul Decebal, gropile sunt la fel de adânci şi din ce în ce mai multe. Imediat cum se intră pe stradă dinspre Bulevardul Decebal, şoferii sunt întâmpinaţi de fâşie de asfalt ruptă. La nici 15 metri, se află o altă groapă care nu poate fi evitată în cazul dacă două maşini trebuie să treacă una pe lângă alta. Ceva mai departe, în mijlocul asfaltului este un „crater” plin cu apă. „Domne' dacă le faceţi poze, le repară ăştia?”, strigă un şofer iritat că nu poate ocoli groapa.

Pe Bulevardul Basarabia gropile sunt ceva mai rare, dar mult mai adânci. Şoferii neatenţi care vin cu viteză riscă să producă accidente grave din cauza manevrelor bruşte făcute pentru a evita gropile formate în jurul gurilor de canal sau chiar lângă şinele de tramvai. 

Şoseaua Pantelimon arată ca după război. Gropile în asfaltul de proastă calitate s-au format aproape din metru în metru, iar şoferii aleg groapa peste care trec, în funcţie de mărime. Cei mai tupeişti reuşesc să facă un mic slalom pentru a le evita cele mai adânci. Lucrările la modernizarea arterei erau programate încă de anul trecut, însă nici urmă de utilaje prin zonă. Câştigătorul licitaţiei pentru alegerea firmei de construcţii care să asfalteze şoselele Pantelimon şi Iancului a fost ales încă din anul 2011, acesta fiind consorţiul Tehnologica Radion, TIAB şi Via Proiect.

Ce spun autorităţile

Reprezentanţii Administraţiei Străzilor ridică din umeri şi spun că nu se poate lucra la temperaturi foarte joase. „În timpul iernii se toarnă o mixtură asfaltică rece, care este o soluţie provizorie a firmelor de construcţii care nu pot lucra în timpul iernii din cauza temperaturilor scăzute. Din păcate, din cauza traficului intens din Capitală, durata de viaţă a unei astfel de soluţii nu depăşeşte o săptămână. Aplicarea plombelor din mixtura de asfalt rece sunt făcute pe cheltuiala constructorilor care se ocupă de întreţinerea străzilor până când temperaturile permit demararea lucrărilor de întreţinere propriu-zise”, a explicat, pentru Adevărul, Carmen Dincă, reprezentant al Administraţiei Străzilor.

De asemenea, în anul 2011,Administraţia Străzilor a semnat un acord-cadru pe patru ani cu mai multe firme de construcţii pentru întreţinerea a 204 străzi din Bucureşti. Valoarea acordului cadru se ridică la 1.406.909 de lei (347 de milioane de euro). „Pentru executarea lucrărilor de întreţinere propriu-zise e nevoie de închirierea unui contract subsecvent în funcţie de fondurile disponibile pentru întreţinerea străzilor. De exemplu, în 2011 s-au cheltuit 104.865 lei, iar in anul 2012, 140.000 de lei”, a adăugat Carmen Dincă.

Firmele desemnate de Administraţia Străzilor au datoria ca timp de patru ani să schimbe bordurile, să astupe gropile şi să reabiliteze covorul asfaltic.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite