FOTO VIDEO Protest sub formă de petrecere în faţa Primăriei Capitalei. Participanţii au „sărbătorit” un an de „petreceri şi beznă administrativă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
petrecere protest primaria capitalei

Un protest la adresa Primăriei Capitalei a avut loc miercuri dimineaţă, în faţa sediului instituţiei, participanţii organizând o petrecere pentru a face bilanţul unui an de activitate. Evenimentul a fost intitulat: „Sărbătorim un an de petreceri şi beznă administrativă”.

Acţiunea a fost organizată de ActiveWatch, CeRe: Centru de Resurse pentru participare Publică şi Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, de la ora 09.30.

„Având în vedere modul în care a fost administrat Bucureştiul în ultimul an, considerăm că cea mai bună formă de a sărbători un an de la noua conducere de la Primăria Capitalei este o petrecere. Pagină evenimentului pe facebook: Sărbătorim un an de petreceri şi beznă administrativă”, arată ActiveWatch într-un comunicat.

Raport al activităţii                               

În acelaşi timp, organizaţiile sus-menţionate au realizat un raport, care poate fi accesat AICI, al activităţii Consiliului General şi a Primarului General.

Acestea susţin că, la final de primul an de mandat, „Primarul General şi Consiliul General poate raporta: 0 km de infrastructură dedicată utilizării bicicletei în Bucureşti, 0 km de benzi dedicate transportului public, 0 mijloace de transport public noi în trafic, 0 locuinţe sociale construite/achiziţionate de Primăria Generală, 0 măsuri pentru care să răspundă nevoii de reducere a poluării pentru e evita infringement-ul de mediu”.

Raportul a fost realizat prin analiza hotărârilor de Consiliu General, monitorizarea directă a şedinţelor de Consiliu General şi analiza comunicatelor Primăriei Generale. Organizaţiile semnatare au urmărit atât modul în care principiile transparenţei decizionale şi participării publice sunt respectate, cât şi agenda autorităţii publice locale pentru comunitate în perioada iunie 2016 – iunie 2017 (primul an de mandat).

„Primăria Municipiului Bucureşti a fost condusă din beznă, fără a permite accesul cetăţenilor la procesele de decizie. Iar proiectele promovate de majoritatea Consiliului General şi Primarul General sunt preponderent unele din sfera administrativă şi de reorganizare a activităţii instituţiilor din subordine, cu un efect extrem de slab asupra problemelor de interes public şi fără beneficii directe asupra calităţii vieţii bucureştenilor”, susţine ActiveWatch.   

Dintre concluziile raportului:

-        din totalul de 569 de Hotărâri de Consiliu General emise în primul an,  210 dintre hotărârile CGMB din acest prim sfert de mandat sunt din domeniul Funcţionare şi Administrativ76 sunt proiecte care vizează înfiinţarea de noi structuri77 dintre proiecte vizează administrarea patrimoniului construit, în timp ce numai 10 proiecte vizează domeniul social şidintre ele vizează domeniul transportului public (acestea neproducând încă efecte sesizabile pentru cetăţeni).

-        în domeniul social, considerat de Primarul General ca fiind de maximă importanţă, găsim proiecte prezentate ca fiind sociale, dar care, în fapt, nu se adresează unui public vulnerabil din punct de vedere economic (de ex. stimulentele financiare pentru tineri căsătoriţi şi pentru noi născuţi, fără a adăuga criterii sociale). Tot aici găsim hotărâri intens promovate care, de fapt, nu sunt încă puse în aplicare – de exemplu înfiinţarea unei bănci de alimente.

-        aceeaşi concluzie se desprinde şi din analiza activităţii în domeniul mobilităţii urbane: un Plan de Mobilitate Urbană a cărui elaborare nu respectă standardele europene, o bandă unică pentru transportul public al cărei eşec este explicat ca fiind o greşeală de comunicare, construcţia unui pasaj al cărui progres este raportat de comunicatele primăriei în procente contradictorii.

-        o mulţime de hotărâri, dintre cele mai promovate, care rămân neaplicate din lipsă de norme sau se află în stadiul din analiză sau studiu de fezabilitate.

-        în schimb, bucureştenii se pot bucura lună de lună de spectacole, artificii şi de concerte sau sunt atraşi în concursuri precum cel pentru cea mai frumoasă faţadă, pentru logo-ul capitalei sau competiţia tinerilor pescari.

Organizatorii menţionează că au notificat la Primăria Generală despre organizarea adunarii publice, conform Legii 60/1991, însă nu au primit vreun răspuns, în termenul legal. „Ulterior, ne-a fost comunicat, că pe locul şi la ora solicitată de noi se desfăşoară o altă adunare publică, fără a fi invitaţi la comisia de ordine publică pentru a găsi o soluţie”, au mai spus ei.

Realizările unui an de mandat (Click pe imagine pentru mărire):

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite