FOTO VIDEO Cum au sărbătorit bucureştenii Ziua Naţională: defilări şi festin cu fasole, sarmale şi ţuică fiartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii liceelor din Sectorul 2 au defilat în faţa prmăriei din Sectorul 2 FOTO Adevărul
Elevii liceelor din Sectorul 2 au defilat în faţa prmăriei din Sectorul 2 FOTO Adevărul

Sute de bucureşteni s-au strâns sâmbătă în faţa Primăriei din Sectorul 2 al Capitalei pentru a petrece Ziua Naţională. Tineri, copii şi bătrâni au asistat la demonstraţiile de forţă făcute de trupele speciale ale Poliţiei Locale, după terminarea spectacolului, aglomeraţie mare la mâncare. Oamenii au mâncat care pe unde a putut. În celălalt capăt al oraşului, în parcul Crângaşi, bucureştenii au petrecut cu fasole şi muzică de fanfară.

Sâmbătă la ora 11.00, în faţa Primăriei Sectorului 2, s-au adunat sute de oameni. Pentru a fi siguri că vor prinde o porţie de sarmale, din cele 1.200 oferite la fiecare dintre cele opt corturi, şi un pahar cu ţuică fiartă, oamenii au ignorat activităţile ce se desfăşurau în faţa primăriei şi s-au aşezat la rând. „Acum dacă am prins un loc mai în faţă stau să iau şi eu nişte sarmale”, mărturiseşte un bătrânel care purta în piept un mic tricolor.

„Da' noi cu cine votăm“

La doi paşi de corturile cu sarmale, îmbrânceală mare pentru baloane. Reprezentanţii Poliţiei Locale nici nu apucau bine să iasă din clădire, că oameni de toate vârstele se călcau în picioare pentru un balon. „Vă rog, nu puneţi mâna pe mine”, strigă poliţista indignată. Vizibil iritată de aglomeraţia creată în jurul său, aruncă baloanele spre mulţime şi pleacă. O femeie îmbujorată de la ţuica fiartă strigă cu putere: „Da' noi cu cine votăm?... Criminalilor!”.

În faţa primăriei, unii, ceva mai calmi, s-au aşezat pe trotuar pentru a asista la demonstraţiile organizate, în timp ce trompetele şi tobele fanfarei „Angels” anunţa începutul paradei. 

„Am învăţat să-mi iubesc ţara într-un orfelinat“

Un moment impresionant a fost atunci când trei doamne în vârstă au prezentat participanţilor o ţesătură lungă de un metru şi jumătate care înfăţişa harta României cu toate judeţele sale, inclusiv cu cele din Basarabia. În partea stângă, sub imnul ţării noastre a fost ţesut cu grijă chipul lui Decebal, iar în partea dreaptă chipul împăratului Traian.

„Am lucrat la această ţesătură trei ani de zile, zi şi noapte, pentru a-mi demonstra patriotismul”, mărturiseşte cu lacrimi în ochi, Gheorghiţa Stere (82 de ani), cea care a contribuit la realizarea hărţii. Femeia a povestit că a crescut într-un orfelinat, locul de unde a învăţat să îşi iubească ţara.

După discursul ţinut de Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2, şi al episcopului Ciprian Câmpineanu a venit rândul Poliţiei Locale. Prin faţa oamenilor au defilat pe rând patrulele Poliţiei Locale şi cele ale Jandarmeriei din Sectorul 2. În pas de marş au defilat şi voluntarii Gărzii Civice, care au fost urmaţi, pe rând, de reprezentanţii Serviciilor de Ambulanţă şi de elevii şcolilor din sector.

Demonstraţie a jandarmilor

În scenă şi-au făcut apariţia şi trupele speciale de intervenţie din cadrul Jandarmeriei. O galerie de fotbal a apărut însoţită de jandarmi. Brusc, suporterii încep să se îmbrâncească cu autorităţile. Un grup de scutieri coboară din maşini şi încep să aresteze suporterii violenţi.

După această reprezentare, jandarmii au demonstrat că sunt pregătiţi şi în cazul în care un oficial al statului este atacat de o bandă de terorişti. Suspansul spectatorilor a crescut în momentul în care de jur împrejur s-au auzit împuşcături. Agresorii au fost imobilizaţi, iar demonstraţia a continuat cu „mascaţii” Poliţiei Locale, după cum i-a denumit un copil care asista la paradă. Lupte corp la corp, cărămizi în flăcări sparte, imobilizări ca-n filme au făcut ca spectacolul de 1 Decembrie organizat în faţa primăriei să fie aplaudat de sute de oameni.

Hora Unirii cu sarmale

După încheierea activităţilor, s-a dat startul la horă. De pe acoperiş se arunca cu confeti în timp ce grupuri, grupuri de bătrâni şi tineri au încins hore sau au alergat după sutele de  baloane aruncate în mulţime. Un tânăr şi-a dorit atât de mult un balon încât s-a hotărât să se urce în copac pentru a le aduna pe cele blocate printre crengi. „Da' dă-te băăă jos, nu vezi câtă poliţie e aicea”, strigă un puşti de jos.

Pentru că primăria nu a amenajat un spaţiu pentru a servi masa, oamenii şi-au găsit loc care cum au putut pentru a se înfrupta din bunătăţile primite. S-au aşezat pe iarbă sau au mâncat din picioare, iar alţii, mai ingenioşi, s-au dus şi au întins masa pe băncile din părculeţul din faţa primăriei.

Fasole, în Parcul Crângaşi

În Sectorul 6 unde au fost pregătite 2.500 de porţii cu fasole, a fost ceva mai multă linişte. După ce îşi luau porţile de mâncare, oamenii se opreau la următorul stand pentru a-şi potoli setea cu un pahar de vin sau ţuică fiartă.

De jur împrejurul scenei dădeau târcoale cei iscoadele de la partide, care cum prindeau un bucureştean că se îndepărta de locul păzit de poliţişti îl asaltau cu pliante şi mesaje de campanie.

La parada de Ziua Naţională din Piaţa Arcului de Triumf din Capitală au participat aproximativ 20.000 de oameni. Aceştia au asistat timp de o oră la defilarea a 1.500 de militari, dar şi la prezentarea tehnicii militare din dotarea Armatei Române. La ceremonie a participat şi preşedintele Traian Băsescu. De asemenea, până la ora 15.00, bucureştenii au putut vizita Palatul Victoria.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite