FOTOGALERIE Amintirile care îi bântuie pe supravieţuitorii cutremurului din '77: "Blocul s-a forfecat ca un tort iar etajele se prăbuşeau ca un domino”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Adevărul vă prezintă o retrospectivă a celor mai terifiante mărturii povestite de oameni care au trecut pe lângă moarte în timpul marelui seism.

4 martie 1977: în 56 de secunde, peste 1.500 de vieţi au fost curmate, iar mii de clădiri s-au transformat în ruine în urma seismului de 7,2 grade pe scara Richter.  
În Bucureşti, primele care au căzut secerate de cutremur au fost clădirile vechi, construite înainte de 1940. După 35 de ani, au rămas amintiri care nu pot fi şterse, cei care au supravieţuit dezastrului încă aud strigătele de ajutor ale oamenilor îngropaţi de cărămizi.  

Unul dintre supravieţuitori, Ioana Ionescu, care avea atunci 25 de ani,  te cruceste când povesteşte cum a trecut peste calvarul de sub pereţii prăbusiţi ai blocului Scala. Acum crede că trăieşte datorită unui miracol. Femeia a picat 10 etaje în timp ce făcea duş! 

„Pentru mine, 4 martie este o sărbătoare în fiecare an”, îşi începe istorisirea Ioana Ionescu, în vârstă de 60 de ani. „În seara aceea am fost într-o vizită şi m-am întors acasă mai devreme. Locuiam la etajul 11. Mătuşa mea, care stătea în acelaşi bloc la etajul 5, m-a invitat să dorm la ea. Însă, am întârziat acasă ca să fac un duş şi apoi aveam de gând să cobor la ruda mea. În timp ce făceam duş am simţit cum începe zgâlţâiala. În cădere am văzut cum fierbea gresia”, spune supravieţuitoarea.

Ce blocuri din Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade Richter

A urmat, pentru câteva secunde, calvarul din blocul sfărâmat: „Lumina s-a stins şi, în cădere, am fost acoperită cu moloz. Blocul s-a forfecat ca un tort, etajele se prăbuşeau ca piesele de domino. Nu mă durea nimic, deşi aveam hemoragie internă. Am avut noroc că am căzut pe o uşă”, povesteşte femeia. Orele treceau fără speranţă, însă Ioana a avut tăria să îndure.

CLICK pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini din București după cutremurul din 4 martie 1977!



O legendă... reala

Strigăte de ajutor disperate şi morţi înşiraţi pe trotuar ca după o barbară execuţie. Asta era imaginea pe care şi-o aminteşte Marioara George, în seara de 4 martie 1977. A prins-o cutremurul pe balconul apartamentului său, de la etajul 6 al blocului de vis-a-vis de blocul Dunărea.
"Barbatul meu stătea nemişcat în pragul uşii şi striga exasperat să întru în casă. Nu ştiu ce a fost în capul meu, dar voiam să văd ce se întâmplă afară. Şi ce am văzut m-a încremenit. Blocul Dunărea, care se află la vreo 10 metri de noi se prăbuşea cărămidă cu cărămidă, iar jos, oamenii, panicaţi, în loc să fugă din calea dărâmăturilor, se ţineau de copaci, pentru că fugea pământul de sub ei”, ne-a povestit bătrâna.

image

Ulterior, după ce cutremurul s-a oprit şi şi-a strâns într-o sacoşă ce a considerat mai important de prin casă, a ieşit afară, împreună cu soţul ei, încercând să dea o mână de ajutor victimelor care mai puteau fi salvate din rămăşiţele blocului „Dunărea”.

A încremenit când a văzut un bărbat solid, îmbrăcat bine, cu pălărie, îngenuncheat de durere răcnind în faţa unei movile de moloz aflată în dreptul restaurantului care fusese la parterul blocului.

„Un tânăr îşi plângea soţia însărcinată pe care nu a apucat s-o salveze, pentru că, din greşeală, în încercarea disperată de a se salva, ieşind afară, a tras-o de mână pe o altă femeie care era cu ei la masă. Deşi deznădăjduit, a început după aia să sape cu mâinile printre pietre după ea”, ne-a mai spus Marioara George.

„Toată lumea s-a oprit din căutări când am văzut o lumină printre ruine: era generalul Moldovean care îşi căra mama în braţe. Pentru că nu mai era curent, datorită acelei lumini de la lanterna lui am văzut care erau dimensiunile acestei catastrofe: din bloc nu mai rămăsese decât un schelet, iar printre ruine erau suspendate cadavrele celor care locuiau la etaj”, rememorează doamna Marioara.

Mai citește:

EXCLUSIV Cât i-a trebuit lui Mărmureanu să scape viu la cutremurul din ’77: s-a ridicat de la masă, iar într-o secundă a căzut o grindă în spatele lui!

35 de ani de la cutremurul din 1977. Multe clădiri din Bucureşti se pot prăbuşi în cazul unui seism similar

FOTOGALERIE Imagini incredibile din Bucureştiul devastat de cutremurul din 1977

Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceuşescu

Xavier Drăgoescu (40 de ani), nepotul lui Nicolae Ceauşescu, a supravieţuit cutremurului din 1977. Mama sa, Niculina, fiica Mariei Agachi, sora lui Nicolae Ceauşescu, nu a avut noroc.


Xavier, la varsta de 5 ani


„Aveam 5 ani. Ghinionul nostru a fost în ziua aceea că ne-am întors de la bunicii care stăteau la casă, în zona Parcului Izvor, cu cinci minute mai devreme de începerea cutremurului. Dacă mai întârziam puţin, mama ar fi trăit“, îşi aminteşte Xavier.

Familia doctorului Henorel Drăgoescu locuia în blocul din spatele Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti, pe strada Bibliotecii. Vecini de bloc erau Doina Badea, la etajul 8, şi Toma Caragiu, la etajul 9. „Mă jucam cu o maşinuţă primită de la Nicu Ceauşescu şi deodată îl aud pe tata strigând că e cutremur. El s-a repezit spre ieşire şi mama spre o altă uşă, şi-i auzeam cum strigau unul la altul «Vino încoace!». De mine uitaseră. Tata a vrut să sară pe acoperişul muzeului, şi în momentul ăla m-am agăţat de pantalonii lui şi m-a luat în braţe“, povesteşte Xavier.

Au urmat două secunde de cădere, podeaua s-a surpat şi cei doi au căzut de la 30 de metri înălţime. „Am căzut pe tata. Era linişte totală. Atunci am început să plâng şi să-l strig. Nu mi-a răspuns şi mai târziu am auzit cum scuipa molozul înghiţit. Strigam după ajutor. Am avut noroc cu grinda de la uşă, care s-a oprit deasupra noastră. Mama a fost lovită în cap de o cărămidă “, îşi continuă istorisirea tânărul. Orele acelea de groază îi sunt întipărite în memorie şi acum, după 34 de ani: „Tatei i-au intrat nişte ţevi în spate şi un picior i-a fost smuls. A fost anuric o perioadă“.

Xavier, la varsta de 5 ani

Familia i-a ascuns lui Xavier moartea mamei sale, Nicolle, aşa cum o alinta el, timp de doi ani, spunându-i că este la tratament în străinătate.
Târât printre ruine, moloz şi bălţi de sânge, copilul speriat a început să plângă. „Pompierii au săpat un tunel şi ţin minte că nu vroiam să mă desprind de tata, iar el a ţipat la mine să ies“, spune Xavier, care crede că a fost printre singurii supravieţuitori din bloc. „Cu Bogdan, unul dintre băieţii Doinei Badea, mă jucam în faţa blocului. Pe Toma Caragiu nu mi-l amintesc“, mărturiseşte supravieţuitorul.

Mai citește:

Ce blocuri din Iaşi se pot prăbuşi la un cutremur de peste 7 grade Richter

CUTREMURUL DIN '77 Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Sorin Crainic, supravieţuitorul cutremurului din '77 pentru care a plâns Elena Ceauşescu

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite