FOTOGALERIE Dâmboviţa Center, mallul care nu se mai termină. Dezvoltatorii promit să-l înceapă anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Radio a rămas vreme de ani întregi un şantier neterminat în centrul Capitalei. FOTO Adevărul
Casa Radio a rămas vreme de ani întregi un şantier neterminat în centrul Capitalei. FOTO Adevărul

Şantierul început acum cinci ani pe ruinele fostei Case Radio din Capitală ar putea fi reluat anul acesta, proiectul fiind refăcut după cerinţele primăriei.

Megaproiectul Dâmboviţa Center, ce ar trebui să transforme una dintre cele mai grandioase clădiri începute de comunişti în 1986, Casa Radio din Capitală, va fi reluat în cursul acestui an. Construcţia, demarată în 2008, a fost oprită un an mai târziu din cauza neînţelegilor dintre compania dezvoltatoare, Plaza Centers, şi Primăria Sectorului 1, pe de o parte, şi organizaţiile nonguvernamentale, pe de altă parte.

Recent, agenţia Standard & Poor’s a scăzut ratingul împrumuturilor pe termen lung pentru Plaza Centers, ceea ce înseamnă că situaţia financiară a companiei nu este una foarte bună. În plus, Plaza Centers se află în negocieri pentru a-şi vinde unele active în valoare de 20 de milioane de euro, iar în 2013 dezvoltatorul intenţionează să mai vândă şi alte proprietăţi, tranzacţiile fiind estimate la 80 de milioane de euro.

Însă, reprezentanţii Plaza Centers din România dau asigurări că scăderea de rating nu va afecta lucrările la Dâmboviţa Center. „Această scădere de rating a agenţiei nu influenţează activitatea companiilor din Romania, deoarece toate acestea funcţionează autonom de compania-mamă. Grupul nostru este, de asemenea, proprietarul hotelului de cinci stele din Bucureşti, Radisson Blu“, a explicat, pentru „Adevărul“, Luc Ronsmans, managerul pe România al Plaza Centers.

„Armistiţiul“ cu primăria

Mai mult, reprezentaţii dezvoltatorului, Luc Ronsmans şi Hanan Schraiter, susţin că lucrările la Dâmboviţa Center sunt planificate să înceapă în decursul acestui an, după ce acestea au fost stopate de mai bine de patru ani. „Din cauza complexităţii acestui proiect nu putem comunica în prezent data finalizării lui. Acest proiect se va realiza în diferite stadii după cum este prezentat şi în Planul Urbanistic de Detaliu obţinut“, a explicat, pentru „Adevărul“, Luc Ronsmans. Investiţiile totale pentru proiectul Dâmboviţa Center se ridică la aproximativ un miliard de euro.

Pentru a putea continua lucrările, compania dezvoltatoare a reuşit să ajungă la un acord cu Primăria Sectorului 1, care a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu în care se regăsesc cerinţele solicitate. De asemenea, reprezentanţii companiei susţin că s-a ajuns la un acord şi cu organizaţiile nonguvernamentale.

Astfel, clădirea de birouri din cadrul complexului Dâmboviţa Center, ce măsoară 50.000 de metri pătraţi, a fost regândită de la 34 de etaje, cât prevedea iniţial, la 26 de etaje, pentru a îndeplini condiţiile impuse de Primăria Sectorului 1. Administraţia locală a sectorului 1 a susţinut iniţial că acest proiect va compromite traficul din zona Eroilor.

„În momentul de faţă nu mai există un litigiu între Primăria Sectorului 1 şi constructorul Dâmboviţa Center. Proiectul a fost regândit la o scară mai mică pentru a diminua gradul de ocupare din zonă, iar lucrările pot începe din primăvară“, a declarat, pentru „Adevărul“, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1.

ONG-urile spun „nu“

Cu toate că reprezentanţii Plaza Centers afirmă că s-a ajuns la un acord inclusiv cu organizaţiile neguvernamentale, care au cotestat proiectul, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, susţine că lucrurile nu stau nici pe departe aşa. Acesta a declarat că nu vor înceta procesele împotriva acestui proiect cu toate că Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, şi-a retras plângerea. „Problema era reprezentată de construcţia complexului comercial care prevedea 4.500 de locuri de parcare, ceea ce înseamnă enorm pentru acea zonă. Este un proiect pe care noi îl vom contesta în continuare cu toate că Andrei Chiliman ne-a tras pe sfoară şi s-a retras din proces, chiar dacă iniţial el ne invitase să-i susţinem cauza”, a explicat Nicuşor Dan.

Dacă lucrările vor fi demarate în primăvară, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ intenţionează să înainteze un alt proces prin care să oprească lucrările. „De data aceasta îi vom da în judecată în numele Asociaţiei «Salvaţi Bucureştiul»”, adaugă Nicuşor Dan.

Modificările aduse proiectului iniţial

Dâmboviţa Center este un proiect public-privat ce vizează exploatarea şantierului abandonat în 1989 în mijlocul Capitalei, prin construirea unui centru comercial, unui ansamblu de birouri şi a unei roţi asemănătoare celei din Londra ce ar trebui să ofere bucureştenilor o panoramă asupra oraşului.
Plaza Centers a ajuns la o înţelegere cu administraţia locală aplicând o serie de modificări proiectului iniţial. Astfel, nu s-a renunţat la nicio componentă, însă au fost schimbate înălţimea şi forma clădirilor şi au fost adăugate mai multe spaţii verzi. O altă îmbunătăţire este construirea unui centru propriu de energie atât pentru a susţine proiectul de la Casa Radio, cât şi pentru statul român.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite