FOTOGALERIE Primul monument dedicat Marii Uniri din Capitală va fi amplasat în Piaţa Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Machetă a Monumentului Marii Uniri care va fi amplasat în Piaţa Alba Iulia. FOTO Marian Iliescu
Machetă a Monumentului Marii Uniri care va fi amplasat în Piaţa Alba Iulia. FOTO Marian Iliescu

Autorităţile intenţionează să amplaseze în Piaţa Alba Iulia din Capitală un monument dedicat Marii Uniri. În cadrul vernisajului proiectului  denumit „Monumentul Marii Uniri” care a avut loc luni, 18 februarie, au fost prezentate mai multe variante ale viitorului monument.

Monumentul are forma unei cupole, ce va avea o înălţime de 25  metri şi un diametru  de 35 de metri, structura ar urma să fie realizată din sticlă şi bronz şi va fi gata până pe 1 Decembrie 2018, atunci când se va celebra centenarul Marii Uniri.

În cadrul vernisajului care a avut loc la Sala de Expozţii Constantin Brâncuşi a Palatului Parlamentului, Ioan Bolborea, sculptorul care se va ocupa de acest monument a prezentat mai multe variante ale monumentului. „Sunt expuse mai multe variante ale monumentului, idei pe care le-am avut pe parcursul anilor şi le-am tot schimbat’’, explică Ioan Bolborea.

După cum a explicat sculptorul, cupola reprezintă ideea de unitate a neamului, iar figurinele realizate din  bronz înfăţişează oamenii din regiunile care au participat la Marea Unire. Totodată, în spaţiul rămas liber în interiorul cupolei artistul a spus că va fi amenajată o mică sală unde vor avea loc scene de teatru sau expoziţii de artă.

La expoziţia de la Palatul Parlamentului puteţi vedea proiecţii tridimensionale ale „Monumentului Unirii“, dar şi mini documentare despre întreaga operă realizată de sculptorul român. Cei care vor să vadă machetele proiectului „Monumentul Marii Uniri”, le pot vizita de luni până vineri , între orele 10.00 şi 17.00 în sala de expoziţii Constantin Brâncuşi.

Iniţiativă propusă de veteranii de război

Această iniţiativă de a ridica şi amplasa în Piaţa Alba Iulia, din Bucureşti, un monument menit să aducă în atenţie sacrificiile făcute de români pentru împlinirea idealului unităţii naţionale a aparţinut foştilor combatanţi de pe câmpurile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceştia s-au adresat în luna aprilie 2006 Parlamentului României, Administraţiei Prezidenţiale, Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti şi Primăriei Generale a Capitalei.

Forurile competente au luat în considerare propunerea şi au organizat un concurs de soluţii la care au participat trei artişti, iar în februarie 2007 comisia de jurizare a stabilit că proiectul cel mai bun a aparţinut sculptorului Ioan Bolborea.

Ioan Bolborea şcolit la Roma

Sculptorul Ioan Bolborea s-a născut în anul 1956, în Braşov şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secţia de sculptură. După ce a terminat studiile din România, artistul a plecat la două burse în Italia unde a avut ocazia să expună grafică şi sculpturi în lemn, bronz şi sticlă. În 1982-1983 a luat parte la taberele de sculptură în piatră de la Măgura şi Străuleşti.

În Bucureşti, Ioan Borbolea este responsabil pentru o serie de lucrări importante printre care se numără: grupul statuar din faţa Teatrului Naţional denumit „Caragialiana”, coloana de bronz din Parcul Kiseleff, monumentul Infanteriei Române realizată în anul 2000, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din parcul IOR.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite