FOTO Cum s-au pregătit marile oraşe pentru Sărbătorile de Iarnă. Bucureştenii sunt mândri de oraşul lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parisul este oraşul culorilor, al romantismului şi al luminilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă FOTO AFP
Parisul este oraşul culorilor, al romantismului şi al luminilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă FOTO AFP

Sărbătorile de iarnă sunt întâmpinate, peste tot în lumea creştină, cu mult entuziasm. Fiecare oraş a îmbrăcat haine de sărbătoare şi luceşte sub lumina milioanelor de beculeţe, a globurilor colorate şi a instalaţiilor de brad, în aşteptarea lui Moş Crăciun.

În multe capitale europene, brazii de Crăciun sunt adevărate atracţii turistice, fiind poziţionaţi, de regulă, în zonele comericale sau în mijlocul unor târguri dedicate Crăciunului.

În Bucureşti, startul oficial pentru Sărbătorile de Iarnă a fost dat miercuri seară, pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii din Capitală. Primarul general, Sorin Oprescu, împreună cu un olimpic la matematică au aprins cele 2,7 milioane de beculeţe ce împodobesc 22 de kilometri de bulevarde din Capitală.

Urmând exemplul marilor capitale europene, Bucureştiul va fi decorat exclusiv cu beculeţe de tip LED care consumă de zece ori mai puţin decât cele clasice. Totodată, miercuri seară s-a deschis şi Piaţa lui Moş Crăciun, în Piaţa Universităţii. În spaţiu pietonal de deasupra parcării subterane de la Universitate, Primăria Municipiului Bucureşti, prin CreArT – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, a montat 65 de căsuţe, a pus un brad de 17 metri, împodobit cu 2.500 de becuri galbene. De asemenea, a fost creat un puzzle  format din 600 de lucrări de artă. În vârful bradului, au fost montaţi doi îngeri. Din Piaţă nu lipsesc nici sania cu reni, Casa lui Moş Crăciun şi un carusel pentru cei mici.

La Paris, luminiţele de pe Champs-Elysees au fost aprinse de acriţa Audrey Tautou, cunoscută din filmul "Amelie". Iluminatul de Crăciun e asigurat numai cu beculeţe ecologice, care nu consumă mai multă energie decât 8 locuinţe.

Un brad de 26 de metri, adus din pădurea naţională Apache-Sitgreaves din Arizona, este luminat în Washington, în faţa Casei Albe. Copacul este decorat cu 5.000 de becuri economice şi cu ornamente făcute de cetăţenii statului Arizona.

Viena respiră romantism în perioada de dinaintea Crăciunului: străzile largi, iluminate feeric, îmbie la plimbări.  De la mijlocul lui noiembrie până la Crăciun cele mai frumoase locuri publice ale Vienei se transformă în locuri de basm. Peste 30.000 de luminiţe strălucesc numai în Piaţa de Crăciun din faţa Primăriei.

Pe reţelele sociale, bucureştenii au postat imagini surprinse în centrul Capitalei, unii lăudând efortul Municipalităţii, alţii criticând risipa de resurse. Per ansamblu, locuitorii Bucureştiului se bucură că oraşul lor e pregătit de sărbători

Simona Tache, jurnalist şi blogger cunoscut, spunea pe pagina ei de facebook că oraşul nostru, deşi nu este la fel de frumos ca Viena, a înregistrat progrese mari în ceea ce priveşte atmosfera din stradă: "Dacă vă zic că am vizitat "Piaţa de Crăciun" amenajată la Universitate şi mi-au dat lacrimile de bucurie, o să râdeţi de mine? Da, nu e aşa frumoasă ca la Viena sau în alte părţi, dar mă bucur tare că avem şi noi un loc care miroase a vată de zahăr, kurtos colaci, scovergi, cârnaţi şi vin fiert, cu copii care se dau în tiribombe şi oameni mari zâmbind cu gura până la urechi. Şi, pe an ce trece, o să arate şi mai frumos, sunt convinsă…"

O altă voce din blogosfera românească nota: "Lumini, culoare, voie-bună. Piaţa de Crăciun din Bucureşti este foarte frumoasă şi am văzut mulţi tineri, bătrâni şi copii bucurându-se de brazii împodobiţi, de dulciuri şi de vinul fiert cu miere, scorţişoară şi portocale. Miroasea a iarnă, a datină şi a brad. Era ceva în aer aseară: copiii cântau colinde, oamenii zâmbeau, lumea mi s-a părut frumoasă şi bună. Iar pieţele de Crăciun au intrat în toate topurile din lume dedicate acestor oaze de bucurie şi lumină... Avem de ce să fim mândri! "

Voi ce părere aveţi? Intră Bucureştiul în competiţia celor mai frumoase capitale europene, gătite de sărbătoare?  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite