Frigiderul din care poţi să mănânci gratuit a fost amplasat în Bucureşti şi este alimentat periodic de binevoitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigiderul a fost amplsat pe strada Foişorului FOTO Sever Gheorghe
Frigiderul a fost amplsat pe strada Foişorului FOTO Sever Gheorghe

Bucureştiul are de săptămâna trecută un frigider social în care toţi cei care vor să facă o faptă bună pot lăsa mâncare şi apă pentru oamenii străzii sau pentru trecătorii mai săraci. Până acum frigerul s-a umplut şi s-a golit de trei ori şi dacă lucrurile merg aşa cum au plănuit iniţiatorii proiectului, pe străzile Capitalei vor fi instalate alte 24 de frigidere sociale.

„Luaţi ceea ce aveţi nevoie! Puneţi în frigiderul comunitar produsele alimentare care vă prisosesc“ este mesajul pe care oamenii care trec prin faţa sediului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB) îl găsesc lipit pe frigiderul comunitar instalat chiar la intrarea în clădire. „Ca să înţelegeţi mai clar este vorba despre un proiect social pe care l-am important din Arabia Saudită.  Am scos un frigider în stradă, în faţa sediului (din strada Foişorului – n.r.) şi cei care trec pe aici pot lăsa alimente pentru oamenii mai săraci, fără posibilităţi. Aceştia pot lua gratuit tot ce îşi doresc din frigider fără să fie controlaţi sau legitimaţi“, a declarat directoarea DGASMB Cosmina Simiean.

„Mi-a fost ruşine să iau“

Ieri, în jurul prânzului, pe rafturile frigiderului se găseau câteva cutii cu lapte, pâine, iaurturi, fructe, legume congelate şi conserve cu pate de ficat. Ioana Ciocănel, o tânără în vârstă de 31 de ani care locuieşte la câţiva paşi de locul în care se găseşte frigiderul social a venit să ajute la aprovizionarea lui cu alimente pe care le mai avea acasă. „Eu locuiesc doar cu tata şi mama ne trimite mereu o grămadă de mâncare. Am venit să aduc ce mai aveam în plus prin frigider pentru că vreau să ajut“, a spus Ioana Ciocănel (31 ani).

frigider social

Nica Vasilica FOTO Sever Gheorghe

La scurtă vreme după ce tânăra a lăsat alimente în frigiderul comunitar, o femeie care lucrează ca femeie de serviciu într-o clădire din apropiere a venit să-şi ia un iaurt, scutind în acest fel câţiva lei pe care oricum îi cheltuia în fiecare zi pe mâncare. „Vă spun sincer că mi-a fost ruşine să iau din frigider, este un frigider al săracilor. Am luat un iaurt, e prima dată când iau de când am aflat că există aşa ceva. E foarte bună ideea, te ajută să scuteşti nişte bani“, a explicat cu privirea în pământ Nica Vasilica.

Pe de altă parte sunt şi o mulţime de oameni care nu consideră că ar fi ruşinos să ia alimente din acest frigider dacă în preajmă nu ar fi nicio persoană care să-i vadă. „Noi luăm doamnă, de ce să ne fie ruşine? Nu vrem să ne pozaţi să ne vadă lumea, dar nu ne e ruşine să luăm dacă nu ne vede nimeni“, spune o femeie în vârstă de vreo 50 de ani care ţine de mână un copil.

Un om fără adăpost care se odihneşte pe un gard din apropierea frigiderului spune că a luat alimente zilele trecute şi că nu îi este deloc ruşine. Mai mult decât atât, bărbatul spune că spera să găsească în frigider şi preparate din carne.

24 de frigidere

De fapt, amplasarea acestui prim frigider este un proiect pilot prin care reprezentanţii DGASMB vor să vadă care este impactul pe care o asemenea iniţiativă îl are asupra oamenilor. Totodată, explică Cosmina Simiean, este interesant de văzut dacă numărul celor care se mobilizează şi vin să lase mâncarea de care nu mai au nevoie va creşte, dar şi în ce măsură oamenii fără posibilităţi vor apela la frigiderul social la nevoie.

frigider social

„Urmărim şi dacă vor avea loc incidente, dacă frigiderul va fi vandalizat, deşi până acum nu ne-am confruntat cu asemenea situaţii. Până acum s-a umplut şi s-a golit de vreo trei ori. Plănuim să facem o Bancă de alimente pentru că România este singura ţară europeană care nu are aşa ceva, iar frigiderele sociale fac parte din acest proiect mult mai mare. Frigiderul comunitar pe care l-am amplasat va sta aici încă vreo două săptămâni şi dacă totul merge bine vom monta alte 24 de frigidere în punctele pe care DGASMB le are. Vorbim despre creşe, centrele pe care le mai deţinem“, a mai spus directoarea.

România, singura ţară europenă fără o Bancă de alimente

Cosmina Simiean spune că România are o bilă neagră în ceea ce priveşte un stoc de alimente ce ar putea fi utilizat în caz de nevoie. Astfel, susţine directoarea, ţara noastră este singura din Europa care nu are nici până în acest moment o Bancă de alimente, aşa cum au majoritatea statelor civilizate ale lumii. Din acest motiv, reprezentanţii DGASMB au pus la cale, de mai multă vreme, un proiect care prevede înfiinţarea unei asemenea Bănci.

„Am luat modelele existente în Torino şi Florida. Am discutat cu cei de acolo şi ne-au pus la discpoziţie toată documentaţia necesară. Între timp, am convenit cu cei de la Primăria Municipiului Buucureşti să ne pună la dispoziţie şi un teren de lângă Parcul Sebastian pe care să construim această Bancă. Îl avem, dar momentan proiectul se află în studiu de fezabilitate“, a explicat directoarea pentru „Adevărul“.

Concret, o Bancă de alimente presupune un proiect de-a dreptul impresionant care include, pe lângă un spaţiu generos dotat cu frigidere sau lăzi frigorifice pentru depozitarea hranei, şi o zonă în care să aibă loc maşinile care aduc produsele. Aici, spune directoarea, ar trebui să ajungă în special produsele de marile firme care au făcut erori de marchetare: „Vă dau un exemplu: o firmă face mult iaurt cu aromă de căpşuni şi realizează că românilor nu le place atât de mult această aromă. Pentru că produsele sunt pe cale să expire, acestea sunt donate Băncii de alimente, care le redistribuie către cei care au nevoie de hrană cât încă sunt în termen“. Momentan, costurile unui asemenea proiect pot fi doar intuite dacă aruncăm o privire către statele care au deja asemenea Bănci. În Florida, înfiinţarea unei asemenea bănci a costat în jur de 4 milioane de euro.

Ce produse pot fi puse în frigider

Potrivit anunţului lipit pe frigider, cei care vor să se implice în acest proiect nu au voie să aducă carne crudă, peşte crud sau mâncare gătită. Motivul este unul cât se poate de simplu: aceste alimente nu au etichete şi cei care le consumă nu-şi pot da seama care este termenul de valabilitate al acestora. Chiar şi aşa, ieri în frigider se afla şi o cutiuţă în care era mâncare gătită.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite