Gabi Firea, nu fi rea!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Vrânceanu Firea este primăriţa Capitalei
Gabriela Vrânceanu Firea este primăriţa Capitalei

Nu ştiu dacă un primar are puterea şi capacitatea unei decizii radicale şi poate dicta după bunul plac felul în care se desfăşoară activităţile în urbea pe care o conduce, fără nicio noimă.

Însă decizia Gabrielei Firea, primăriţa Capitalei, de a interzice desfăşurarea evenimentelor publice pe străzile Bucureştiului, trimiţându-le pe stadioane sau la Romexpo, ori în parcurile primăriei, mi se pare la fel de potrivită precum evenimentul folcloric intitulat sugestiv (cum altfel?) „Pasărea măiastră” pe care a ţinut să-l impună ca o ultimă măsură legislativă în calitate de parlamentar, mai înainte de a prelua funcţia la primărie.

O asemenea iniţiativă vine nu numai să sărăcească un Bucureşti şi-aşa anemic din punct de vedere cultural, ci şi să împiedice accesul publicului larg la manifestări pe care le putem vedea în mai toate ţările civilizate ca fiind o normalitate. În condiţiile în care aflu astăzi ca bulevardul Champs Elysees din Paris (cel care este cu un metru mai îngust decât bulevardul Victoria Socialismului, pardon, bulevardul Unirii) va fi închis pentru maşini o duminică pe lună pentru a-l lăsa sub stăpânirea totală a pietonilor, după cum afirmă omologul francez al doamnei Firea-Pandele.

Sunt convins că asemenea evenimente de cultură şi divertisment nu sunt în publicul ţintă care a votat-o pe doamna Firea la primărie, dar nu aş vrea să mă gândesc la această măsură ca la una de „pedepsire” a tinerilor. Întrucât ni se spune că ea este luată pentru a fluidiza traficul gâtuit al Bucureştiului, deşi am remarcat, culmea, că în perioada organizării unor asemenea evenimente circulaţia s-a desfăşurat chiar mai bine decât de obicei!

Nu evenimentele astea blochează Bulevardul Barbu Văcărescu, Iuliu Maniu sau Ştefan cel Mare în fiecare zi, doamnă primăriţă. Ba dimpotrivă, ar trebui să daţi o bere trupei Maroon 5, care a strâns votanţi de Nicuşor Dan în Piaţa Constituţiei, facilitându-vă un vot fără griji. Sau ar trebui să vă gândiţi la un concert U2 la parlamentare, sau un festival de câteva milioane de euro când vă expiră mandatul. 

Nu puteţi să restrângeţi accesul la divertisment în oraşul ăsta trist şi poluat, nu puteţi să îngrădiţi cultura şi libertatea de exprimare a unor evenimente precum Street Delivery doar pentru că brusc aţi constatat că nu vă puteţi mişca limuzinele în voie prin oraş din cauza câtorva evenimente anuale. 

Rezolvaţi problema parcărilor, a semafoarelor inteligente, a pasajelor şi a podurilor pe care trebuia să le construim de ani buni, a metroului din Drumul Taberei şi-abia apoi să vorbim de blocaje în trafic. Haideţi să ne gândim la gropi, la iluminat public, la mizeria de pe străzi şi la securitatea oamenilor care vor să iasă seara din case, haideţi să rezolvăm problemele Spitalului Universitar, ale teatrelor blocate, ale cinematografelor închise, ale clădirilor istorice în pericol să cadă sau să fie demolate, ale maşinilor şi tramvaielor în care vara se sufocă oamenii şi leşină, haideţi să susţinem evenimentele de calitate, nu hidrobicicletele de pe Lacul Tei, abia apoi să vorbim de ceva concret făcut pentru bucureşteni.

Dacă postarea mea vă ajunge pe masă la monitorizarea de presă, aş vrea să mai ştiţi că în momentul ăsta la Arcul de Triumf traficul e blocat şi nu ţin minte să fie vreun concert prin preajmă. La fel şi în Doamna Ghica, din ce văd în postările prietenilor, ca să nu mai vorbesc de Magheru...

Şi să vă împărtăşesc încă o problemă personală, ca o paranteză, ca o problemă ridicată în audienţă: chiar nu putem să mutăm Ministerul ăla al Agriculturii într-o altă clădire şi să lăsăm frumuseţea aia de clădire de la Universitate să fie admirată sub formă de muzeu, hotel, palat al culturii sau complex dedicat artelor, aşa cum i-ar sta bine? Zic şi eu, nu dau cu parul... 

În rest, sper să vă văd mai des culegând gunoaie, dacă tot daţi cu mătura în poze după premierul Cioloş, pentru că firmele plătite din bani publici să facă asta sunt departe de a-şi îndeplini corect contractele uriaşe. Şi sper să vă văd mai rar la TV şi mai des printre oamenii pe care îi vizitaţi cu dărnicie în campanie electorală, să vă văd susţinând cultura şi altfel decât trimiţând-o pe stadioane. Doamne fereşte şi-n dubă!

Aşa că doamnă Firea, nu fi rea, lasă-ne să ne bucurăm de ceea ce se mai întâmplă în oraşul ăsta unde, apropo, nu ştiu dacă ai domiciliul (voluntar) din buletin!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite