Gabriela Firea renunţă „cu sufletul neîmpăcat“ la taxa Oxigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea a anunţat că renunţă la taxa Oxigen(Facebook)
Gabriela Firea a anunţat că renunţă la taxa Oxigen(Facebook)

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat astăzi că vrea să renunţe la taxa Oxigen, în urma solicitărilor bucureştenilor nemulţumiţi de această măsură.

Firea a precizat că face anunţul cu „sufletul neîmpăcat”, dar ca nu renunţă la alte măsuri antipoluare.

Primarul general Gabriela Firea a precizat că renunţă la vinieta Oxigen, după „valul uriaş de respingere” pe care l-a constatat după consultarea publică pe care a făcut-o pe Facebook.

Gabriela Firea demarase un sondaj printre bucureşteni pentru a vedea care sunt reacţiile acestora, având în vedere valul de nemulţumiri ce se formase după anunţarea acestei măsuri.

„Decizia se va transforma într-o hotărâre de Consiliu General în luna martie şi decizia este că renunţ la vinieta Oxigen. Voi veni cu un proiect de anulare, dar asta nu însemnă că vom renunţa. Nu abandonez proiectul Oxigen fiindcă el cuprinde mai multe proiecte, planatrea de copaci, achiziţionarea de maşini mai puţin poluante, piste de biciclete, verificarea şantierelor poluante, străzi, poduri pasaje.”, a declarat Gabriela Firea.

 Ea a afirmat că, în faţa unui val atât de uriaş de respingeri a unei măsuri luate în alte state europene, este în situaţia de a lua o decizie.

„În trei ani şi jumătate, nu am revenit asupra niciunei măsuri pentru că bucureştenii au apreciat ce am făcut. Este un precedent ce se întâmplă pentru că a fost creat de factorul politic”, a subliniat primarul Capitalei.

Gabriela Firea a anunţat că a primit peste 5.000 de mailuri şi peste 60.000 de comentarii, 90 la sută dintre ele împotriva taxei. De asemenea au fost depuse peste 1.500 de petiţii scrise la primărie şi că există alte 430 de plângeri prealabile de la persoane fizice şi juridice.

„Concluzia acestui referendum este, se pare, că vrem mai multe maşini poluante. Este un răspuns clar: cetăţenii resping taxa de poluare, ideea de vinietă, chiar dacă ea este o măsură care s-a aplicat cu succes în alte state europene”, a afirmat Firea.

Sondajul realizat pe pagina de Facebook a relevat faptul că majoritatea respondenţilor vor renunţarea la taxă. Sondajul a avut 60.000 de respondenţi şi 2 milioane de vizualizări.

„Vrem mai multe autoturisme în trafic? Se pare că da. Vrem să avem mai multe maşini poluante în trafic? Se pare că da. Această consultare populară a relevat un răspuns foarte clar, cetăţenii resping ideea de restricţie şi vinietă ecologică. Noi în acest moment nu suntem dispuşi să fim de acord cu o măsură care a avut succes în toată Europa”, a spus Firea.

Gabriela Firea anunţa în decembrie 2019 că vinieta Oxygen va intra în vigoare de la 1 martie, precizând că, în ianuarie şi februarie, poluarea este oricum mai scăzută, având în vedere că elevii sunt în vacanţă, mulţi bucureşteni sunt plecaţi din oraş, iar circulaţia este îngreunată din cauza condiţiilor meteo.

Proiectul Oxigen, care prevede măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în Capitală, a fost adoptat, în 24 noiembrie, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Proiectul propunea iniţial ca toate toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 5 să achite vinieta electronică pentru Bucureşti, însă, în urma amendamentelor aprobate, şi maşinile Euro 4 vor fi scutite de plata vinietei până în 2021.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite