Gabriela Firea: „UE sprijină regiuni mai defavorizate pentru Capitala Culturală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general al Capitalei spune, într-un mesaj scris pe Facebook, ca a fost de la început conştientă ca Bucureştiul nu are prima şansă în competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în  2021. Explicaţia edilului e că „strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate să obţină acest titlu, nu capitale administrative“.

„Am fost de la început conştientă că Bucureştiul nu are prima şansă în această competiţie pentru titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021. Dacă vă uitaţi la oraşele care au purtat acest titlul în ultimul deceniu, dar şi mai în spate, veţi vedea că foarte puţine dintre câştigătoare erau şi capitale administrative în statele pe care le reprezentau.

Evident, strategia Uniunii Europene în această chestiune este de a sprijini anumite regiuni mai dezavantajate să intre în circuitul cultural european. Deci era evident ca prima opţiune a celor care analizează astfel de dosare e spre oraşele mai mici, care nu au avantajele pe care le are Bucureştiul în ceea ce priveşte infrastructura, programele culturale sau pontenţialul turistic“, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

„Decizia nu ne întristează“

Primarul general al Capitalei susţine că ştia dinainte toate aceste argumente, dar a preferat să nu le spună până acum pentru a nu-i descuraja pe cei care au lucrat la proiectul cu care Bucureştiul a concurat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

„Aşadar, decizia nu ne surprinde şi nici nu ne întristează. Până la urmă, scopul nu este neapărat de a câştiga titlul în sine, deşi e important şi acest lucru. Dar mai important cred că este parcursul, competiţia în sine. Pentru că fiecare oraş participant îşi construieşte o strategie culturală pe termen lung, planifică anumite activităţi culturale pentru locuitori şi face acţiuni concrete pentru sprijinirea diversităţii culturale. Bucureştiul deja a făcut acest lucru. Avem o strategie culturală, ceea ce nu aveam înainte. Avem un program coerent de activităţi culturale, ceea ce nu aveam înainte, avem o viziune mult mai clară de a duce fenomenul cultural mai aproape ce cetăţeni, de a stimula activităţile culturale şi de a dezvolta infrastructura culturală în cartiere, nu doar în zona centrală. Toate acestea sunt acumulări care ne rămân după această competiţie“, a mai notat Gabriela Firea.

Ea a felicitat oraşul Timişoara, câştigătorul competiţiei care va deţine din partea ţării titlul de Capitală Europeană pentru anul 2021, spunând că „este un succes care trebuie apreciat“.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite