Garda de Mediu a suspendat lucrările de transformare a fostei Hale Ford în ansamblu imobiliar. Reacţia dezvoltatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hala ford

Garda de Mediu a decis oprirea lucrărilor de pe şantierul fostei Hale Ford, unde un dezvoltator construieşte un ansamblu imobiliar, după ce s-a constatat că acesta nu a oprit lucrările, în ciuda unei decizii a instanţei care a suspendat acordul de mediu. Dezvoltatorul acuză inspectorii Gărzii de mediu că nu au pregătire şi competenţă pentru a stabilit că lucrările se desfăşurau în baza actelor suspendate.

UPDATE 16.00 Reprezentanţii One United Properties au venit cu următoarele lămuriri:

„Aşa cum am precizat în repetate rânduri, activitatea de construire, desfăşurată în prezent în şantierul din Bucureşti, Sectorul 1, Calea Floreasca nr. 159-165, se realizează în baza autorizaţiei de construire nr. 631/1663880 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti la data de 27 noiembrie 2018. Începerea executării lucrărilor în baza acestei autorizaţii de construire a fost anunţată şi înregistrată la Inspectoratul de Stat în Construcţii sub nr. 86336 din 17 decembrie 2018  şi la Primăria Municipiului Bucureşti sub nr. 1691744 din 18 decembrie 2018. Autorizaţia de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 a fost emisă în baza unei documentaţii care conţine toate acordurile şi avizele impuse de lege şi solicitate prin noul certificatul de urbanism, obţinut special în acest scop. Printre aceste avize se numără şi avizul de mediu nr. 7332 emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti la data de 15 martie 2018, unde se menţionează că ”Proiectul propus nu se supune procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului şi de evaluare adecvată”.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu s-au aflat în eroare atunci când, în cursul inspecţiei din data de 19 martie 2019, au considerat că lucrările desfăşurate în şantier sunt realizate în baza actelor suspendate, când de fapt, activitatea de edificare se desfăşura în baza actelor menţionate în paragraful anterior, aspect făcut public inclusiv din luna decembrie a anului 2018. Deşi, acest aspect a fost comunicat comisarilor Gărzii de Mediu, aceştia au ajuns la concluzia eronată că lucrările desfăşurate în şantier se efectuează în baza actelor suspendate, deşi, în mod evident, nu aveau nici pregătirea şi nici competenţa pentru a stabili o astfel de situaţie de fapt. În schimb, susţinerile noastre au fost confirmate inclusiv de către reprezentanţii Serviciului de Control – Disciplină în Construcţii, care, urmare a inspecţiei realizate în şantier la data de 26 martie 2019, au întocmit Procesul Verbal de Inspecţie nr. 5537 din 26 martie 2019, prin care au reţinut faptul că ”One Mircea Eliade Properties execută lucrări de construire în baza Autorizaţiei de Construire nr. 631/2018 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti”.

Reiterăm faptul că, din cunoştinţele noastre, până în prezent, nici autorizaţia de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 şi nici avizele sau acordurile care stau la baza emiteri sale nu au fost contestate nici la autorităţile emitente şi nici în instanţă, bucurându-se astfel, în continuare, de prezumţie de legalitate.


Tribunalul Bucureşti a suspendat, în data de 4 martie, acordul de mediu al construirii ansamblului imobiliar, precum şi autorizaţia de construcţie emise de Primăria Capitalei.

Cu toate acestea, Garda de Mediu a constatat, în urma unei verificări, că şantierul funcţiona în continuare în regim de lucru normal, iar dezvoltatorul One United Properties nu a dispus supendarea activităţii ca urmare a sentinţei instanţei.

Drept urmare, Garda de Mediu a decis să interzică desfăşurarea tuturor activităţilor prevăzute în acordul de mediu, începând cu data de 20 martie, până când se va finaliza procesul.

„Vom continua lupta în instanţă până când actele suspendate vor fi anulate, iar investitorii vor construi conform legii, încadrându-se în prevederile Planului Urbanistic General care spune că în această zonă se pot face clădiri de cel mult 9 metri, nu de 70 de metri, aşa cum se doreşte”, susţine deputatul Nicuşor Dan.

De ce a continuat dezvoltatorul lucrările

Tribunalul Bucureşti a decis să suspende autorizaţia de construcţie pe care Primăria Capitalei a acordat-o dezvoltatorului One United Properties, dezvoltatorul spunea în data de 5 martie că desfăşoară lucrările în baza unei alte autorizaţii, care nu a fost contestată.

„La data de 27 noiembrie 2018, pentru proiectul imobiliar dezvoltat de One Mircea Eliade Properties S.R.L. pe terenul aflat în Calea Floreasca nr. 159-161, a fost obţinută autorizaţia de construire nr. 631/1663880 emisă de Primarul Municipiului Bucureşti.

În prezent, lucrările desfăşurate în şantier sunt realizate pe baza acestei autorizaţii, în conformitate cu anunţurile privind începerea executării lucrărilor înregistrate sub nr. 1691744 din 18 decembrie 2018 la Primăria Municipiului Bucureşti şi sub nr. 86336 din 17 decembrie 2018 la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Până în prezent, această autorizaţie de construire nu a fost contestată nici la autoritatea emitentă şi nici în instanţă, bucurându-se astfel, în continuare, de prezumţie de legalitate”, au declarat reprezentanţii One United Properties, la începutul lunii martie.

Aceştia susţin că Autorizaţia de construire nr. 631/1663880 din 27 noiembrie 2018 a fost emisă în baza unei documentaţii care conţine toate acordurile şi avizele noi impuse de lege şi solicitate prin noul certificatul de urbanism obţinut.

Ce reclamă locuitorii din zonă

Deputatul Nicuşor Dan a declarat că perimetrul din zona Halei Ford este sufocat de trafic şi zgomot. „În aceste condiţii, a amplasa aici trei blocuri între 16 şi 20 de etaje de locuit şi un bloc de birouri de 20 de etaje şi un hipermarket, cu un estimativ de 1.200 de maşini care să vină zilnic aici, înseamnă să blochezi şi mai mult zona şi e motivul pentru care oamenii din cartier s-au mobilizat şi au făcut mai multe acţiuni de protest, au participat la dezbaterile publice de la autorităţi (...). Nimeni nu i-a ascultat, şi atunci, în întâmpinarea lor, am făcut un demers în instanţă. Am atacat trei acte - PUZ-ul dat în 2011, în mandatul lui Oprescu, acordul de mediu dat la sfârşitul anului 2017 şi autorizaţia de construire dată la începutul anului 2018 de primarul Gabriela Firea”, a explicat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte Planul Urbanistic Zonal, el a declarat că densitatea construită se măreşte de şase ori, însă legea permite o astfel de mărire cu doar 20%.

„Acordul de mediu prevede nişte măsuri de trafic, dar care nu sunt în responsabilitatea investitorului, ele sunt ipotetice (...), studiul de trafic s-a făcut - cum se spune - din pix (...). Există o prevedere care spune că o investiţie nouă nu trebuie să ducă la mărirea nivelului maxim admis de zgomot. Suntem într-o zonă în care harta de zgomot spune că acest nivel maxim de zgomot este depăşit, în consecinţă, dacă vrei să construieşti altceva în aceeaşi zonă, trebuie să iei măsuri ca să diminuezi zgomotul în altă parte, ceea ce nu s-a întâmplat”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a menţionat că îşi doreşte ca investitorul să-şi valorifice dreptul de proprietate cu respect faţă de vecini şi respectarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, care prevede că în această zonă se fac construcţii de 9 metri, nu de 70 de metri.

Investiţie de 100 milioane de euro

Dezvoltatorul imobiliar a anunţat anul trecut că fosta hală Ford de pe Calea Floreasca va fi restaurată şi urmează să devină un spaţiu multifuncţional intitulat „Proiectul One Floreasca City” care va cuprinde birouri, apartamente şi un spaţiu retail operat de Auchan.

Investiţia necesară dezvoltării întreg ansamblului este de 100 de milioane de euro. Lucrările urmau să înceapă în aprilie 2018 şi era aşteptat ca toate componentele proiectului: office, retail şi rezidenţial să fie livrate simultan, în 2020.

Dezvoltatorul plănuieşte să restaureze şi să modernizeze fosta hală Ford, transformându-se într-un spaţiu contemporan de retail operat de Auchan România, o clădire de birouri de clasă A – One Tower- şi trei blocuri cu apartamente exclusiviste – One Mircea Eliade. Întreg proiectul va fi construit pe un teren de 2,8 hectare din suprafaţa căruia 30% vor reprezenta spaţii verzi.

Pentru a respecta moştenirea proprietăţii, dezvoltatorul a anunţat că în cadrul amenajării vor fi expuse modele de epocă ale mărcii, unele chiar produse în perioada interbelică la Bucureşti.

„Dezvoltatorul a cedat municipalităţii o suprafaţă de teren de 1.000 de mp şi va aloca un buget de 1 milion de euro pentru investiţii în infrastructură: Calea Floreasca va fi lărgită de la 4 la 6 benzi, cu câte o bandă suplimentară pentru fiecare sens de mers (pe sectorul cuprins între Str Glynka şi Bvd. Mircea Eliade); o nouă soluţie de trafic şi semaforizare va fi implementată în intersecţia bvd. Mircea Eliade / Calea Floreasca / Str. Ceaikovsky prin adăugarea de benzi specializate pentru virare la stânga şi respeciv la dreapta; schimbarea echipamentelor de semaforizare cu unele noi, compatibile cu sistemul de management al traficului din municipiul Bucureşti (BTMS); noi alveole pentru staţiile de autobuz; modernizarea sistemului de iluminat public pe Calea Floreasca pe segmentul dintre bvd. Mircea Eliade şi str. Banu Antonache şi modernizare intersecţiei dintre str. Glynka şi Calea Floreasca. Totodată, investitorul şi-a asumat costuri mai mari prin construirea exclusivă a parcărilor în subteran, un total de 1.200 de locuri de parcare urmând să deservească întreaga dezvoltare One Floreasca City”, arată compania.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite