Gheorghe Burnei, ortopedul copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul a reuşit să câştige în instanţă reintroducerea la rezidenţiat a unei specializări foarte importante, ortopedia pediatrică. Burnei spune că este vital ca un copil să fie tratat de un traumatolog pediatru, nu de un traumatolog pentru adulţi.

Prof. Dr. Gheorghe Burnei a reuşit să reintroducă la rezidenţiat ortopedia pediatrică, o specializare care nu se mai făcea de mai bine de patru ani. „Această specializare a fost scoasă aşa că în ţară au mai rămas doar 20 de specialişti în acest domeniu”, a spus prof.dr. Gheorghe Burnei.
Medicul a dus un adevărat război în instanţă cu forurile superioare din învăţământul medical în ultimii ani şi a câştigat, în urmă cu o lună, reintroducerea acestei specializări. Burnei spune că este vital ca un copil să fie tratat de un traumatolog pediatru, nu de un traumatolog pentru adulţi.

„Astfel, boala oaselor de sticlă, scoliozele congenitale, scoliozele idiopatice infantile şi juvenile, diformităţi din cadrul paraliziilor cerebrale şi malformaţiile piciorului dar şi tumorile maligne ale aparatului locomotor şi malformaţiile congenitale complexe ale membrelor toracice şi pelvine, care sunt cele mai dificile afecţiuni ale copilului, vor putea fi operate şi pe viitor în ţară”, a mai spus profesorul.


Ofertă de 67.000 de lire lunar pentru a lucra în Anglia

Dr. Burnei este cunoscut în lumea medicală internaţională datorită  unor invenţii şi inovaţii în acest domeniu, printre care tija intra-osoară, care permite alungirea membrelor chiar şi cu 8 centimetri, sistemul de lavaj intra-osos prin care sunt îndepărtate infecţiile dar şi prin procedeul „Burnei”, o ligamentoplastie care reface articulaţia. Împreună cu echipa sa, doctorul Burnei a realizat multe premiere naţionale şi mondiale, în special operaţii în premiră mondială pe coloana vertebrală.

Datorită performanţelor medicale Burnei este medicul care a intrat în istorie după ce a  primit cea mai impresionantă sumă de bani pentru a lucra pentru o clinică din străinătate, un salariu lunar de 65.000 de lire. Cu toate că oferta englezilor a fost tentantă, Burnei a decis să rămână în România şi să-i trateze pe micuţii pacienţi de care, spune el, se simte legat sufleteşte.


„Am primit sute de scrisori de la pacienţi care mă rugau să nu plec. Acesta este unul dintre motivele pentru care am rămas, faptul că am recunoştinţa lor şi ştiu că aici pot fi mai util decât într-o ţară unde domeniul ortopediei pediatrice este bine conturat, este vorba despre Anglia”, a mai spus Burnei. Medicul povesteşte că reprezentanţii clinicii l-au chemat în repetate rânduri pentru a lucra la ei, dar nu au reuşit să-l convingă. „Ei mă umăresc de la începutul carierei şi mi-au spus de multe ori că sunt dispuşi să mă aştepte până când mă voi hotărâ. Ar fi posibil să plec doar dacă sistemul medical va deveni atât de putred încât să nu mă mai lase să-mi fac meseria”.


Au existat victime din cauza lipsei specialiştilor?

Da, cu siguranţă, am auzit depre multe cazuri în care copiii au avut de suferit pentru că au fost trataţi de un medic specialit pentru adulţi. Cel mai cunoscut este cazul copilului de 9 ani de la Slatina, decedat din cauza unei simple fracturi deschise. Dacă am fi avut specialist de ortopedie pediatrică la Slatina nu s-ar fi întâmplat acest lucru, pentru că traumatismele unui copil nu pot fi tratate ca traumatismele unui adult.


Care a fost cea mai grea perioadă din cariera dumneavoastră?

Toate perioadele au fost grele, mereu avem intervenţii dificile. Cele mai grele momente sunt atunci când realizezi că nu poţi opera decât 20 de copii din 40 pentru că nu sunt fonduri suficiente. Momentele dificile sunt din ce în ce mai dese pentru medici,de la tăierea salariilor până la faptul că facem munca mai multor specialişti din cauză că nu există suficient personal.


Ce-i place:


Ştiu că pare redundant, dar cele mai multe bucurii vin tot din meseria mea. Ceea ce simt când un copil pleacă acasă pe picioarele lui şi bucuria părinţilor este de neînlocuit. Aceste sentimente şi familia mea sunt cele mai puternice izvoare de fericire pentru mine. 


Ce nu-i place:

Nu înşeleg lipsa de seriozitate şi de continuitate în programele medicale. Fiecare ministru vine şi propune schimbări fără a ţine cont de ceea ce s-a întâmplat înaintea lui.  Din această cauză medicina este de mulţi ani în derivă şi nu este de mirare că medicii buni pleacă pe capete în străinătate.

Profil:
 
Data şi locul naşterii: 
21 septembrie 1952, la Brăneşti, judeţul Dâmboviţa

Studii:
A absolvit în anul 1978 Facultatea de Pediatrie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti
Carieră:
conferenţiar universitar la UMF
specialist în chirurgie pediatrică la Spitalul „Marie Curie" din Capitală
preşedintele Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri
membru în bordul revistei „Journal Children Pediatric”
membru al Societăţii Europene de Ortopedie Pediatrică

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite