Gheorghe Iovu face terapie prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Melodiile lui relaxează pacienţii unui cabinet de stomatologie, iar în Germania, la maternitatea spitalului din Offenburg, copii ajung pe lume pe muzica lui.

Gheorghe Iovu cântă o altfel de muzică. El îşi relaxează auditoriul cu melodii create chiar de el, pe care le interpretează la o orgă electronică. Toţi cei care i-au ascultat creaţiile spun în unanimitate că o astfel de linie melodică nu au mai întâlnit la niciun autor şi că muzica lui Iovu relaxează şi chiar vindecă.

Prima orgă, după ‘89
Este pasionat de muzică încă de mic, dar înaite de 1989 nu avea posibilitatea să-şi facă o carieră în domeniul în care avea vocaţie din cauza lipsurilor specifice vremurilor. „Nu am putut să mă apuc de muzică decât după Revoluţie pentru că până atunci nu puteam să fac rost de instrumente decât de peste hotare şi nu aveam posibilitatea să plec“, îşi aminteşte terapeutul.

Aşteptarea a meritat însă, iar muzica lui a devenit cunoscută chiar şi dincolo de hotare ca fiind o „altfel de muzică“. „Primii pacienţi pe care i-am tratat au fost prietenii mei, iar unii dintre ei, chiar medici sau asistenţi medicali, m-au încurajat să merg mai departe şi să îmi exploatez aceste calităţi“, povesteşte muzicianul.

Cântă live la un cabinet stomatologic
Acum le cântă pacienţilor care trec pragul cabinetului stomatologic condus de soţia sa pentru a trece mai uşor peste intervenţiile pe care le suportă. „Cânt live pentru clienţii cabinetului. Este primul cabinet de acest fel din Europa de Est şi am obţinut nişte rezultate foarte bune. Oamenii scapă de clasica teamă de dentist, medicul lucrează mult mai uşor şi toată lumea pleacă mulţumită de la cabinet“, spune Gheorghe Iovu.

Muzica lui, la maternitate în Germania
Muzicianul spune că astfel de practici sunt foarte răspândite în Occident. „În Statele Unite nu lipseşte muzica din saloanele de Terapie Intensivă din marele spitale, iar în Germania, la maternitatea spitalului din Offenburg, copii ajung pe lume pe muzica mea“, spune mândru „meloterapeutul“.  

Profil Gheorghe Iovu

Născut: 23 iunie 1952, Timişoara
Studii: Şcoala Populară de Artă din Timişoara, secţia de canto şi chitară
Familie: Este căsătorit şi are o fetiţă în vârstă de doi ani şi jumătate

Ce-i place:

Artistul spune că cel mai mult îi plac oamenii cu bun-simţ. „Dacă ai bun-simţ eşti şi parolist şi serios şi muncitor“, spune artistul. Lui Iovu îi place şi compania. „Nu-mi place să stau singur decât atunci când compun“, explică el.

Ce nu-i place:
Gheorghe Iovu spune că nu poate să stea degeaba, să piardă timpul. „Pur şi simplu nu pot să stau locului, nu suport să pierd timpul degeaba. Concediul meu e munca“, zice artistul. El mai spune că oamenii nesimţiţi îi sunt cei mai antipatici.

Întrebări şi răspunsuri:

Susţineţi concerte?
Eu fac muzică pentru a-i ajuta pe oameni şi bineînţeles că am mai susţinut şi concerte. Am cântat prin toată ţara. Ultimele concerte din Bucureşti le-am susţinut la Teatrul Nottara şi la Teatrul de Revistă. O să mai fie.

Muzica dumneavoastră se ascultă şi în străinătate?

Da, se ascultă. Unii dintre admiratorii mei au intrat prima dată în contact cu muzica mea în străinătate. Spre exemplu, un medic chirurg din Arad nu mă ascultase niciodată în România, dar în schimb, când a fost la specializare în Statele Unite, a găsit un CD cu muzica mea şi acum a devenit unul dintre cei mai mari fani ai mei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite