UPDATE Mai mulţi activişti străini Greenpeace au escaladat gardul Palatului Parlamentului. 47 de oameni, amendaţi cu câte 500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe gropi au fost săpate în curtea Palatului Parlamentului de activişti străini şi români ai asociaţiei de mediu Greenpeace, în semn de protest faţă de legile considerate a fi cu dedicaţie pentru companiile private. Toţi cei 47 de oameni au fost amdenaţi cu câte 500 de lei.

UPDATE 17.00 În total, 47 de protestatari au fost audiaţi la Secţiile 17 şi 18 de Poliţie. Potrivit Greenpeace România, una dintre activiste ar fi fost rănită la braţ, necesitând îngrijiri medicale. Toţi cei care au participat la protest au fost sancţionaţi cu 500 de lei fiecare, pragul minim pentru acest tip de amendă contravenţională.

UPDATE 13.45 Dintre protestatarii care au participat la manifestaţie, 26 au fost duşi la Secţia 17. Dintre aceştia, trei, care sunt români, au fost sancţionaţi cu câte 500 de lei.  

UPDATE 12.30 Activiştii Greenpeace se află, în acest moment, la Secţiile 17 şi 18 de Poliţie unde sunt audiaţi de către poliţişti. Oamenii sunt audiaţi în prezenţa unui translator. Aceştia vor fi, cel mai probabil, sancţionaţi contravenţional.

Protestul a început în jurul orei 10.00, atunci când circa 40 de activişti români şi străini, voluntari ai Asociaţiei Greenpeace, au sărit gardul Palatului Parlamentului şi au început să sape gropi, în semn de protest simbolic faţă de proiectele de exploatare minieră cu cianuri.

Este vorba despre activişti Greenpeace din 10 ţări. Activiştii au pătruns în curtea clădirii Parlamentului şi au început să sape după aur, afişând bannere cu mesajul „Exploatare minieră auriferă” şi „Gold mining area”.

„În ultimele luni, Guvernul a elaborat  legi speciale pentru ca orice companie privată, nu doar Roşia Montană Gold Corporation, să poată exploata orice resursă, oriunde ar fi ea. Trebuie doar să i se adauge eticheta «proiect de interes naţional», sau «proiect de interes public deosebit» şi e suficient. Nu se mai ţine cont de distrugerea comunităţilor, mediului, patrimoniului natural, istoric sau cultural. Ori asta este la fel de aberant precum a începe să sapi după aur în curtea unei instituţii, la fel ca în exemplul pe care îl puteţi vizualiza în mod direct, acum. Protestul de astăzi arată exact ce poate face o companie interesată să exploreze şi să exploateze resursele de subsol ale ţării. Suntem aici pentru a le atrage atenţia membrilor parlamentului asupra consecinţelor pe care le pot avea deciziile şi voturile lor” a declarat Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România, conform unui comunicat de presă Greenpeace emis către „Adevărul“.

Potrivit reprezentanţilor Greenpeace România, activiştii au venit din ţări ca Germania, SUA, Canada, Austria, Ungaria, Cehia, Croaţia şi sunt voluntari convinşi de ceea ce fac. Aceştia se opun proiectelor ce se află acum în Parlamentul României, unul vizând în mod direct proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană şi celălalt fiind o completare la Legea Minelor.

Prima a fost respinsă în plenul Senatului, urmând a intra în Camera Deputaţilor, care are rol decizional; cea de-a doua fiind pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003, care a preluat mai multe amendamente din proiectul citat anterior, momentan fiind în dezbatere în cadrul Comisiilor Permanente ale Senatului. 

„Aceste proiecte de lege cuprind prevederi abuzive, precum încălcarea unor drepturi fundamentale: dreptul la proprietate, dreptului la un mediu curat şi acordarea de privilegii speciale unor companii private“, a mai spus Riza.

Jandarmeria Bucureşti: amenzi între 500 şi 1.500 de lei

Acţiunea celor 50 de activişti nu va rămâne însă nesancţionată şi asta în condiţiile în care protestul nu a fost notificat, iar voluntarii au sărit gardul instituţiei.

„Mai multe persoane care au escaladat gardul Palatului Parlamentului şi au pătruns în curtea instituţiei au fost legitimaţi şi au fost duşi la secţie. Aceştia vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 de lei pentru pătrundere în cadrul unei instituţii fără respectarea normelor legale de acces. Din primele informaţii, am înţeles că este vorba despre o formă de protest al unor activişti Greenpeace“, a declarat Giorgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeiri Bucureşti, pentru adevarul.ro.

Alte recomandări:

În jur de 200 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală. Trei manifestanţi au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie

Manifestanţii care se opun exploatării miniere de la Roşia Montană şi explorării gazelor de şist au ieşit din nou în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea. În jur de 200 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Protest autorizat în Piaţa Victoriei din Capitală. Câţiva bucureşteni au cerut publicarea normelor care permit eutansierea maidanezilor sănătoşi

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) a organiza, sâmbătă, un nou protest faţă de problema maidanezilor din Capitală. Manifestaţia a fost autorizată şi s-a desfăşurat în Piaţa Victorei, de la ora 11.00 până la ora 13.00.

Comuna Pungeşti, declarată „zonă specială de siguranţă publică“

Conducerea Poliţiei Vaslui a emis o dispoziţie prin care comuna Pungeşti devine „zonă specială de siguranţă publică“, fapt ce presupune controlul strict al oamenilor şi vehiculelor care tranzitează localitatea.

Proteste în Capitală, în solidaritate cu Pungeşti. Peste 100 de persoane, împiedicate de jandarmi să blocheze strada

Peste o sută de persoane care s-au adunat, sâmbătă, la fântâna de la Universitate pentru a protesta faţă de explorarea gazelor de şist, exprimându-şi susţinerea pentru protestatarii de la Pungeşti, au fost împiedicaţi de jandarmi să blocheze bulevardul, aceştia intenţionând să meargă spre Guvern.

Violenţe fără precedent la Pungeşti. Chevron a suspendat lucrările şi a făcut plângere pentru distrugerile din urma protestelor

În comuna vasluiană Pungeşti, protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi deţinut de Chevron. Jandarmii au evacuat zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite