Greva de metrou între orele 04.00 şi 06.00. Lucian Şova: Nu au vrut să renunţe la o creştere salarială de 42 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor Lucian Şova a declarat că mâine va fi grevă al Metrou între orele 04.00  şi 06.00 după ce sindicaliştii nu au vrut se renunţe sau să negocieze o creştere salarială de 42 la sută.

"Metroul Bucureşti nu a fost cosntruit pentru avantajul liderilor sindicalişti care în acest conflict nu îli urmăresc decât propriile interese. Această grevă nu priveşte muncitorii şi angajaţii Metrorex, ci privişte avantajele comercianţilor din staţiile de metrou", a declarat ministrul Lucian Şova care a mai precizat că au existat mai multe creşteri salariale şi că în prezent un mecanic de metrou este remunerat cu 8.000 de lei, iar personalul tehnic cu 7.300 de lei.

In plus, potrivit ministrului Transporturilor, angajatii de la Metrorex beneficiaza de tichete de masa de 12 lei pe zi, decontare 75% a biletelor de odihna si tratament, decontare 99% a pretului de cazare la hotelul Zamora din Busteni, minimum 6 calatorii gratuite CFR.

4 lei biletul de metrou

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a catalogat discuţiile purtate cu sindialiştii de la metrou drept "şantaj", şi nu negociere, el anunţând că, dacă administraţia Metrorex este de acord cu majorarea salarială de 42 la sută cerută de sindicalişti, preţul unei călătorii cu metroul va creşte de la 2,5 lei la 4 lei.

"Dacă noi vom accepta creşterea de 42% la salarii, aceasta nu va putea fi dusă decât în costurile biletului de călătorie. Vreau să ştie toţi bucureştenii că, practic, astăzi noi cu toţii suntem supuşi unei presiuni sindicale care trebuie, în viziunea celor care ameninţă cu greva, să conducă la creşterea preţului la biletul de metrou la 4 lei o călătorie, 8 lei două călătorii. Mie nu mi se pare că acest lucru poate fi acceptat nici de către Ministerul Transporturilor, nici de către administraţia Metrorex, nici de către cetăţenii care circulă cu metroul", a mai spus Şova.

Cat despre acuzatiile facute de sindicalisti referitoare la problemele de siguranta la metrou, ministrul sustine ca "nu exista niciun risc", iar, de 39 de ani, de cand functioneaza metroul, nu a existat niciun incident major care sa fie imputabil Metrorex.

„În această perioadă trenurile de metrou nu vor circula. Conducerea Metrorex îşi manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social şi face apel la angajaţii săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor (la timp şi în siguranţă) este prioritară”, au anunţat reprezentanţii Metrorex.

Reamintim că Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatului Liber din Metrou (USLM) a declarat pentru "Adevărul" că dacă negocierile asupra contractului colectiv de muncă continuă să fie în impas, de luni va urma greva generală. „De 9 ani de zile nu s-a mai întâmplat acest lucru şi sperăm să nu se ajungă aici nici de data aceasta”, a subliniat Ion Rădoi.

Acesta a declarat că angajaţii Metrorex sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi că aşteaptă din partea conducerii o majorare salarială similară cu cea din alte sectoare bugetare.

„Nu mai vrem să cerşim. Să continuăm să alergăm după indicele de inflaţie. Solicităm o majorare salarială cu 42%. Nu cerem decât majorarea salarială promisă de autorităţi altor sectoare bugetare pentru anul viitor de 37%, plus indicele de inflaţie de 5% conform datelor comunicate recent de Institutul Naţional de Statistică”, ne-a declarat liderul sindicaliştilor de la metrou. 

O altă cerere a sindicatelor este creşterea numărului salariaţilor. Potrivit reprezentanţilor acestora, în prezent numărul angajaţilor este de 4.560, iar minimul necesar ar fi de 5.000. „La momentul 1990 aveam 6.400 de salariaţi. Acum ne-am extins cu staţii, şi avem nevoie de o suplimentare cu 700 de oameni", declara Ion Rădoi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite