Hala Obor, închisă de ANPC, după abateri grave. Ce nereguli au găsit autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razia desfăşurată la Piaţa Obor, duminică
Razia desfăşurată la Piaţa Obor, duminică

Şobolani, gândaci, tavane sparte, fire electrice căzute şi neizolate sunt doar câteva din neregulile descoperite de inspectorii ANPC în urma unui control la hala de carne a pieţii Obor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a decis închiderea temporară pentru o perioada de până la şase luni a halei de carne din piaţa Obor ca urmare a neregulilor grave descoperite în urma unui control desfăşurat duminică. „Am depistat mărfuri depozitate incorect, între gândaci şi excremente de şobolani, mărfuri a căror provenienţă nu se poate stabili, vitrine de prezentare foarte vechi, neigienizate, ruginite. Hala în sine reprezintă un pericol pentru consumatori, cu un tavan spart care stă să cadă şi fire electrice căzute şi neizolate. Ceea ce se întâmplă acolo nu are ce căuta într-o capitală europeană, ci poate doar într-un muzeu”, a precizat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC. Dezastrul descoperit a fost atât de serios încât s-a hotărât suspendarea activităţii în hala veche de carne pe o perioadă de până la şase luni, până la igienizarea completă a locului. „Sistemul electric, pardoseala, absolut toate lucrurile trebuie revizuite astfel încât acest loc să devină unul sigur pentru consumatori. Aici vin şi copii, nu vrem să ajungem la o tragedie, pentru a ne trezi pe noi ca autorităţi. Vrem să prevenim nu numai să sancţionăm”, a completat şeful ANPC. Pe lângă această sancţiune, administratorul Halei Obor, societatea CI-CO S.A. a fost amendată cu suma de 30.000 de lei.

Închiderea Halei Obor şi a spaţiilor de depozitare a cărnii va afecta însă şi comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în noua piaţă Obor, în contextul în care aceştia îşi depozitează marfa în hala veche. „Subsolul halei (acolo unde este depozitată carnea – n.r.) este închis de tot. Am găsit şobolani, gândaci şi un miros de nedescris. În acest moment totul este închis. Până nu se va igieniza complet, nu vom da acordul pentru redeschiderea spaţiului”, a confirmat şi directorul general al ANPC, Paul Silviu Anghel. 

Sute de kilograme de carne confiscate  

În primele ore ale acţiunii derulate duminică dimineaţă, comisarii ANPC au confiscat sute de kilograme de carne de porc, de pui - proaspătă sau congelată - dar şi de brânză sau de peşte. Toată cantitatea a fost stropită cu clor, inspectorii ANPC dorind să se asigure că aceste produse nu vor ajunge pe alte căi din nou la vânzare. Experţii în domeniu au salutat acţiunea inspectorilor, subliniind faptul că aria produselor din peşte reprezintă o zonă cu un pericol ridicat pentru sănătatea consumatorilor. „În sfârşit autorităţile par să se fi decis să pună în aplicare legea. Suspendarea activităţii consumatorilor, spre deosebire de simpla sancţionare cu amendă a acestora, pune măcar la adăpost consumatorii. Astfel de acţiuni sunt importante pentru a reda încrederea oamenilor în produsele pe care le cumpără. În special zona produselor de peşte este o zonă deosebit de importantă, unde este nevoie de o monitorizare mult mai atentă, din cauza pericolului reprezentat de produsele sau peştele viu alterat. După concluziile acestui ultim control rămâne să ne întrebăm ce facem cu cei care au consumat această carne, cei care trebuie să-şi facă analize sau care au suferit deja de pe urma produselor cumpărate de acolo”, este de părere Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Urmează controale în toate pieţele din Capitală

Acţiunea ANPC din Piaţa Obor vine la zece zile după o acţiune similară în Piaţa Domeni din Sectorul 1 al Capitalei, atunci când au fost confiscate peste 300 de kg de produse alimentare şi aplicate amenzi de peste 12.000 de lei. La fel, la începutul acestei luni, în urma unei acţiuni a ANPC, peste 20 de tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de peste 640.000 de lei, au fost oprite de la comercializare. Marii comercianţi precum Auchan, Selgros, Carrefour sau Kaufland au fost printre cei sancţionaţi. „Am zis de la când am preluat această funcţie că voi aduce la nivel naţional abordarea care a funcţionat în judeţul Constanţa. Indiferend de brandul implicat, vrem să demonstrăm că respectul faţă de consumatori este ceea ce ne motivează. Dacă am demosntrat că nu ne-a fost frică să ne luăm de marii retaileri, nu ne va fi frică să verificăm şi pieţele din Bucureşti. Vă asigur că vor fi verificate toate pieţele din Bucureşti, câte 1,2 pe săptămână, în funcţie de mărime. Eu şi directorul ANPC vom fi prezenţi la toate controalele, pentru a ne asigura că inspectorii ANPC îşi fac treaba cum trebuie şi că există o abordare unitară în aplicarea legii”, a precizat Horia Constantinescu.

Hala Obor, monument istoric

La jumătatea secolului trecut, Halele Obor erau printre cele mai moderne din Europa de Est. Situată la aproximativ 2 km de centrul oraşului, la intersecţia dintre bulevardele Calea Moşilor şi Ştefan Cel Mare – Mihai Bravu, ea rămâne şi azi cea mai importantă piaţă agro-alimentară din Bucureşti, renumită pentru preţurile accesibile practicate de comercianţii de aici. 

Construcţia Halelor Centrale Obor a început în anul 1936, când a fost pusă piatra de temelie, pe baza proiectului arhitecţilor Horia Creanga şi Haralamb Georgescu. Scheletul metalic a fost execuatat de Uzinele şi Domeniilor Reşiţa. În septembrie 1941 după montarea scheletului metalic lucrările au fost sistate din lipsa de fonduri, fiind reluate un an mai târziu, în plin război. Construită din cărămidă într-un stil simplu, funcţional şi modern, clădirea a fost inaugurată în anul 1950. În august 2007 piaţă veche a fost desfiinţată din ordinul primarului Neculai Onţanu, iar imaginea Pieţei Obor cu tarabe şi precupeţe a fost înlocuită cu cea a unei clădiri masive pe mai multe niveluri şi cu aspect modern. Mall-ul ridicat pe locul fostei pieţe agroalimentare Obor a fost deschis la dată de 2 octombrie 2010.

În noiembrie anul trecut, terasele cu mici din piaţa Obor ajungeau în paginile cotidianului The New York Times, fiind incluse pe lista lucrurilor obligatorii pentru turiştii care vizitează Bucureştiul.

Complexul Europa, un alt „simbol” al Bucureştiului, îngropat

Închiderea Pieţei Obor vine la doar câteva săptămâni de la momentul în care Complexul Europa din acelaşi Sector 2 al Capitalei, supranumit şi paradisul evazioniştilor, a devenit o grămadă de moloz, după o acţiune de amploare la care au participat peste 1000 de poliţişti şi jandarmi. Autorităţilor le-a luat aproape o lună de zile să verifice marfa a peste 500 de standuri, confiscând nu mai puţin de 16 camioane de marfă contrafăcută. Istoria complexului Europa se leagă de începutul anilor 90, fiind locul de unde erau aprovizionate miile de buticuri din Capitală cu marfa luată en-gros la preţuri mici. În decursul anilor, autorităţile au avut mai multe tentative de închidere a acestuia, în contextul în care se estima că evaziunea fiscală atingea suma de 12 milioane de euro pe an. „Afacerea Europa a fost ilegală încă de la început. Toate construcţiile din interiorul complexului au fost ridicate fără autorizaţie”, declara în urmă cu zece ani primarul Neculai Onţanu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite