Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Greva şoferilor de la STB s-a încheiat. Autobuzele circulă normal pe traseele din Capitală după cinci zile de haos

14
25 Jan 2022 06:13:26
Autor: Valentin Bolocan, Călin Gavrilaş
STB a fost în grevă timp de 5 zile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
STB a fost în grevă timp de 5 zile FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Greva de la Societatea de Transport Bucureşti (STB) s-a încheiat. În dimineaţa zilei de marţi, 25 ianuarie, autobuzele au ieşit pe trasee.

Şoferii şi vatmanii STB au reluat marţi activitatea, după cinci zile de grevă şi după ce, luni seara, negocierile dintre sindicate şi conducerea societăţii au eşuat, liderii protestatarilor lăsând de înţeles că protestul va continua. Marţi dimineaţă însă, sindicaliştii au anunţat că vor relua activitatea conform programului, iar  vehiculele programate au ieşit pe traseu.

“Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului”,anunţă sidicatul reprezentativ din STB printr-un comunicat de presă.

Marţi dimineaţă, compania a transmis că, la ora 7:00, peste 90% din parcul de vehicule programat a ieşit în traseu, conform graficului de transport.

”După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucureşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti Ilfov. Manipularea liderilor de sindicat, a căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă. Angajaţii noştri au înteles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul”, transmite STB într-un comunicat.

Potrivit Agerpres, care îl citează pe  de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, marţi dimineaţa, la ora 6:00, erau pe traseu 1.287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394.

Astfel, în Capitală circulau 246 de tramvaie, dintr-un total programat de 259, respectiv 161 de troleibuze din 166 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era de 880 din 969 programate pentru ora menţionată.

***

Liderul sindicatului transportatorilor din STB, Vasile Petrariu, care a fost ales consilier CGMB pe listele PSD, la alegerile locale, a anunţat, luni, în cea de-a cincea zi de protest a angajaţilor din STB, că va demisiona atât din Consiliul General, cât şi din partid. Demisiile lui Vasile Petrariu vin după ce primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că protestul ilegal de la STB este unul politic cerându-i liderului PSD Marcel Ciolacu să îşi asume această grevă sau să îi retragă sprijinul consilierului sindicalist.
 
„Am văzut în ultimele zile cum Primarul General, Nicuşor Dan, nu a oferit absolut nicio soluţie la problemele legitime ale angajaţilor Societăţii de Transport Bucureşti (STB SA), dar încearcă într-un mod ruşinos să îşi acopere propria incompetenţă inducând ideea unui protest cu conotaţii politice. NU, domnule Nicuşor Dan! Cei peste 10.500 de angajaţi ai STB SA nu au ieşit în stradă pentru un partid sau pentru că le-am zis eu! Au ieşit în stradă pentru că dv. şi conducerea penală pe care aţi instalat-o la STB SA aţi refuzat timp de un an de zile să dialogaţi cu aceşti oameni. Problemele pe care angajaţii STB SA le revendică nu au treabă cu politica, ci cu siguranţa transportului public, cu abuzurile care se fac în societate, cu salariile şi condiţiile de muncă”, a scris Petrariu pe Facebook.
 
În acelaşi timp, directorul STB, Adrian Criţ, a declarat, luni, că a sunat la 112 şi a sesizat zădărnicirea combaterii bolilor prin mitingul angajaţilor STB de la depouri. Adrian Criţ a mulţumit angajaţilor STB care au ieşit în aceste zile pe traseu şi au înţeles cu ceea ce se confruntă. 
 
Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului reprezentativ.
Adrian Criţ
directorul STB 
 
Directorul STB a transmis un mesaj către angajaţii STB care protestează în continuare: „Vă rog, reluaţi activitatea, respectaţi legea, vă rog, respectaţi cetăţenii Bucureştiului. Nevoile cetăţenilor sunt pe primul loc”, a afirmat Criţ, precizând că au fost patru tentative de a discuta cu sindicatul reprezentativ, şi de fiecare dată aceştia nu s-au prezentat la întâlniri. Adrian Criţ a mai anunţat că, ieri, în traseu se aflau 24% din vehicule pe traseu, majoritatea tramvaie şi troleibuze. 
 

Sindicatul este responsabil pentru pierderi zilnice de 4,8 milioane lei 

Totodată, directorul STB a anunţat că s-a demarat procedura de angajare de şoferi de autobuz, selecţia urmând să fie mai atentă. „Nu ne mai permitem să fim captivi unor angajaţi care au căzut pradă manipulării sindicatului reprezentativ”, a anunţat directorul general. Acesta a precizat că societatea este în imposibilitatea de a plăti salariile. Criţ afirmă că, pentru fiecare zi de grevă, s-au pierdut 4,8 milioane de lei pe zi.
 
Surse STB apropiate mediului sindical au declarat pentru „Adevărul” că în urma acestui scandal dintre sindicat şi conducerea societăţii vor fi şi foarte multe victime colaterale. „Sunt mulţi şoferi care se vor trezi cu contractele de muncă reziliate după ce au lipsit trei zile consecutiv nemotivat. Ei nu realizează că fac jocuri politice. Oamenii sunt manipulaţi, au intrat într-un război politic, dar ei nu îşi dau seama, se gândesc la problemele lor. Mai avem o categorie a angajaţilor care ar realiza ce se întâmplă, dar sunt pur şi simplu victime ale presiunilor. La STB avem o situaţie cel puţin ciudată: şefii de sindicat pe diverse secţii sunt şi şefi pe linie de muncă. Adică, în cazul în care un salariat este acuzat de o abatere, problema se rezolvă în comisia de disciplină din care, conform regulamentelor, fac parte şi şeful, şi reprezentantul sindical. Concret, în această comisie, o singură persoană va fi şi «procuror», şi «avocat»... Revenind la grevă, există astfel de şefi-sindicalişti care fac presiuni asupra celor care ar vrea să revină la muncă pentru că şi-au dat seama că ce fac este ilegal”, a precizat sursa citată. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

de Zeama Zor
25.01.2022, 07:22:21

Si de ce s-a oprit greva? S-a rezolvat ceva? Nu intelege nimeni nimic decat ca un batran cu chelie si cu multa otrava in privire s-a gasit in treaba, in total dispret fata de lege si fata de obligatile fata de locuitorii din bucuresti.

+4 (6 voturi)
Ludwig
25.01.2022, 07:30:10

Eu nu inteleg ce greva a fost asta? Sa-l dea jos pe director pus de liberali si sa-l puna pe altul de la psd? Tipul s-a tinut tare si a zis ca va da afara pe grevisti, desi e ff greu sa dai afara pe cineva de la stat. La 8500 lei in mana un sofer de troleu si 11 mii lei un inginer la depou sunt destui doritori. Au spitalul lor RATB pe strada Grozovici, au 35 zile de concediu, au hoteluri la mare si munte prin sindicate adica platesti modic. Va asteptam in privat cu salariu minim pe economie la soferi si munca la greu, fara greva.

+8 (10 voturi)
muresan anna
25.01.2022, 07:44:01

Petrariu si Radoi, doi indivizi manipulatori si tupeisti, si-au batut joc de bucuresteni, si nu numai!

+6 (8 voturi)
Ionel Marcu
25.01.2022, 07:45:29

N-au rezolvat nimic, n-au rezistat, sperau să scape de un director ne pesedist care-și bagă nasul în furtul de motorină și de piese și de Nicușor Dan, pe care unii l-ar vrea înlocuit cu Fierea.

+6 (8 voturi)
sasecai mihai
25.01.2022, 07:56:34

Acum asteptam sa vedem sanctiunile impotriva celor care au pus in pericol sanatatea publica a bucurestenilor si au ignorat o sentinta executorie a Tribunalului. Sper sa se lase cu arestari, daca nu, fiecare va face ce va dori.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările