Infernul prin care a trecut o tânără din Bucureşti. Cum a fost ademenită în Germania şi obligată să se prostitueze: „Am realizat prea târziu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliana a fost păcălită să meargă la lucru în Germania, dar acolo a fost obligată să se prostitueze. FOTO: picture alliance/dpa/Markus Scholz
Liliana a fost păcălită să meargă la lucru în Germania, dar acolo a fost obligată să se prostitueze. FOTO: picture alliance/dpa/Markus Scholz

Reţelele de crimă organizată care se ocupă cu traficul de persoane prosperă în Germania şi pe întregul continent, iar autorităţile nu reuşesc întotdeauna să le dejoace planurile. Mai mult, imaginaţia infractorilor nu are limite, iar de la an la an fac tot mai multe victime.

Experţii Biroului Federal de Poliţie Judiciară (BKA) din Germania subliniază că în ultimii ani comerţul cu femei, care sunt obligate să se prostitueze în această ţară, reprezintă una dintre cele mai importante surse de venit pentru criminalitatea organizată.

De regulă, victimele lor sunt ademenite cu promisiuni false vizând locuri de muncă decente în ţările din Vestul continentului, inclusiv în Germania. Argumentul la care recurg proxeneţii este un loc de muncă bine plătit în Germania, la care visează multe femei din Bulgaria, Rusia, România sau ţări din Africa şi Asia.

Victimele sunt alese de regulă din familiile sărace, care se confruntă cu mari probleme financiare, iar de cele mai multe ori sunt tinere. 

Potrivit Mopo.de, li se promit de regulă locuri de muncă ca ajutoare interne sau în HoReCa. Pentru a le câştiga încrederea, ei se oferă să le plătească drumul şi diverse cheltuieli, asigurându-se că victimele le cad în plasă. Însă din momentul în care fetele ajung la destinaţiei, ei îşi schimbă total comportamentul. În această fază, tinerele sunt terorizate, bruscate, violate şi obligate să se prostitueze. Iar potrivit BKA, numărul victimelor a crescut semnificativ de la an la an, în pofida eforturilor ţările memebre UE de a stopa acest fenomen.

Cazul Lilianei

Printre victime se numără şi Liliana, o tânără în vârstă de 21 de ani, dintr-o suburbie a Bucureştiului. Ea a povestit presei germane cum a fost păcălită cu un loc de muncă decent în Germania, însă odată ajunsă acolo a devenit practic sclavă sexuală şi a fost obligată să se prostitueze. 

„Mi s-au arătat fotografii ale unui hotel din Hanovra unde trebuia să lucrez ca femeie de serviciu. Salariul menţionat nu era foarte mare, dar trebuia să primesc cazare gratuită la hotel şi mâncare”, a povestit românca, potrivit sursei citate.

Tânăra a realizat însă prea târziu că a fost păcălită de presupusul ei angajator, atunci când în locul hotelului în care ar fi trebuit să lucreze, a fost dusă la un bordel din Laatzen, un oraş din regiunea Hanovra.

Au fost, mai spune Liliana, aproape doi ani cumpliţi, o perioadă plină de ameninţări şi violenţă. Proxeneţii obişnuiau să o mute de câteva ori pe an de la un bordel la altul în diverse zone, din Saxonia Inferioară, Hamburg şi Renania de Nord-Westfalia.

„Erau cinci sau şase bordeluri la care trebuia să primesc clienţi, pe rând”, a dezvăluit fata. Practic, ea era mutată de la un bordel la altul odată la fiecare şase până la opt săptămâni, iar proxenetul ei numea asta „schimbarea saltelelor”.

Dacă iniţial nu părea să existe nicio cale de scăpare pentru victimă, şansa i-a surâns în cele din urmă. Liliana a avut noroc şi a fost eliberată la mijlocul anului trecut, în urma unui raid al Poliţiei Germane care a vizat grupările de crimă organizată. 

Grupările de crimă organizată prosperă în Germania

Însă multe alte fete nu au avut şansa ei, iar lupta cu grupările de crimă organizată e departe de a fi câştigată, în ţările occidentale. Anchetatorii au dificultăţi evidente în această luptă, mai ales că trebuie să-i aducă în faţa legii şi să demonstreze faptul că infractorii exploatează aceste femei.  „Sunt atât de izolaţi unul de celălalt încât cu greu putem sparge structurile”, spune un investigator. „Dacă reuşim să o facem, membrii bandelor îşi dau reciproc alibiuri impermeabile. Avocaţii scumpi se ocupă de restul”, mai spune acesta.

Conform datelor oficiale, numai în 2020, Biroul Federal de Poliţie Penală a înregistrat cu 22,7% mai multe investigaţii privind traficul de persoane anul trecut decât în ​2019. Situaţia este similară în cazul prostituţiei forţate. În 2020, au existat 406 de victime, cu aproximativ 30% mai mult decât anul anterior. Potrivit BKA, acesta nu include numărul mare de cazuri nedeclarate. Potrivit BKA, mai mult de 42% dintre victime aveau mai puţin de 21 de ani.

Iar războiul cu infractorii se poartă pe mai multe fronturi. Pe lângă cazurile de exploatarea sexuală, oficialii investighează şi exploatarea prin muncă şi căsătoriile forţate, de exemplu, în aşa-numitul domeniu al traficului de persoane. Potrivit BKA, a existat, de asemenea, o creştere semnificativă a numărului de cazuri: dacă în 2019, doar două cazuri au fost efectuate pentru căsătorie forţată, un an mai târziu, au existat 13 cazuri. Cea mai tânără victimă avea doar 12 ani.

Există, de asemenea, un număr tot mai mare de tinere forţate să se prostitueze în Hamburg. După cum a declarat în raportul său anual biroul de coordonare împotriva traficului de femei (Koofra), anul trecut au fost sprijinite 47 de persoane afectate de prostituţia forţată. Pe lângă nemţoaice, cele mai multe victime provin din România, iar apoi din Ucraina. Dintre cele 47 de persoane salvate, care erau obligate să se prostitueze, trei erau minore, iar una era transexuală, mai informează autorităţile germane.

Vă mai recomandăm şi:

 

Cum a ajuns un român nevinovat din Italia să facă închisoare. „Vreau doar dreptate”

 

Cazul care ţine cu sufletul la gură toată Italia: copil român de 5 ani, răpit ca-n filme de lângă mama lui. „Mi l-au smuls din mâini, nu e prima dată”

 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite