Informare sau dezinformare la adresa proprietarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia”, este prevederea legală ce ar trebui să sune permanent în urechile celor implicaţi în activitatea asociaţiilor de proprietari.

Din păcate mai există asociaţii de proprietari unde informarea proprietarilor rămâne un deziderat, opacitatea în actul decizional fiind o practică curentă. Trist este faptul că proprietarul regăseşte în lista de plată sume despre care nu a fost informat, pentru care nu şi-a exprimat punctul de vedere şi pentru care nu şi-a manifestat opţiunea de vot.

Pe de altă parte, proprietarii trebuie să aibă puţină răbdare şi curiozitate, în a lectura cele două acte normative care reglementează sfera asociaţiilor de proprietari şi să nu se mai aventureze în susţineri şi/sau acţiuni care nu respectă procedura.

Această sintagmă „să cunoască toate aspectele” din cadrul art. 10 din Legea 230/2007, face obiectul unor precizări în corpul actului normativ, desprinzându-se două tipuri de informări: cele ce privesc deciziile Comitetului Executiv – informare prin afişare şi cele ce privesc hotărârile adoptate de către Adunarea Generală – informare prin remitere scrisă a actului.

Informarea scrisă

Hotărârile adunărilor generale consemnate în caietul special de procese verbale se comunică în scris tuturor proprietarilor, prevede art. 25 alin. 4 din Legea 230/2007. La fel, în scris, proprietarii membrii ai asociaţiei trebuie să fie informaţi asupra situaţiei financiare a asociaţiei. Art. 36 din Legea 230/2007 menţionează la lit. g obligaţia cu privire la: informarea trimestrială, în scris sau prin poşta electronică, a proprietarilor, membrii asociaţiei de proprietari, cu privire la situaţia financiară cuprinzând toate elementele de cheltuieli, venituri, încasări şi plăţi aferente asociaţiei de proprietari, sub semnătura proprie şi contrasemnată de preşedintele şi de cenzorul asociaţiei de proprietari.     

Informarea prin afişare

Asociaţia de proprietari are obligaţia de a informa proprietarii asupra tuturor deciziilor luate la nivelul Comitetului Executiv, prin afişarea procesului verbal. De asemenea proprietarii trebuie să fie informaţi asupra modului în care are loc repartizarea cheltuielilor regăsite în lista lunară de plată.

Articolul 48 ind. 1 din Legea 230/2007 menţionează: Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor.

Articolul 17 din Normele de aplicare 1588/2007 menţionează: Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul de decizii al comitetului executiv şi se afişează la avizier.

Etapele privind accesul la date, situaţii şi acte

Din textele enunţate mai sus, obligaţia de informare revine asociaţiei prin intermediul organelor de conducere. Întrebarea este: ce se întâmplă dacă această obligaţie nu este respectată?

Proprietarul are la dispoziţie beneficiul conferit de art. 10 din Legea 230/2007. Astfel, proprietarul are obligaţia de a adresa o cerere în scris preşedintelui, cerere prin care să solicite date, situaţii şi acte ce privesc asociaţia de proprietari. Preşedintele are obligaţia conform art.12 lit. A pct. d din Normele de aplicare 1588/2007 să răspundă solicitării în termen de 7 zile.

În situaţia în care răspunsul nu mai vine sau nu se dă curs solicitării proprietarului, acesta are deschisă calea unei acţiuni în faţa instanţelor de judecată prin care, în contradictoriu cu asociaţia de proprietari, se solicită obligarea acesteia în a prezenta actele şi/sau datele solicitate. În baza sentinţei judecătoreşti rămasă definitivă şi irevocabilă, proprietarul poate pune dispozitivul în executare prin intermediul unui executor judecatoresc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite