Lipsa investiţiilor poate lăsa bucureştenii fără căldură. ELCEN are nevoie de  515 milioane euro până în 2030

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza frigului din ultimele zile, caloriferele ploieştenilor s-au încins mai devreme ca în anii precedenţi (foto: arhivă)

În cazul în care investiţiile detaliate în programul de investiţii al Electrocentrale Bucureşti SA 2017-2030 nu sunt demarate în perioada planificată, societatea riscă să piardă aproximativ 30% din capacitatea de producţie până în 2020 şi 50% din capacitatea de producţie până în 2030, se arată în Planul de reorganizare al ELCEN.

Planul de reorganizare a ELCEN prevede că societatea are nevoie de investiţii de  515 milioane euro în perioada 2017-2030 pentru a putea să continue să funcţioneze la parametri normali.

Potrivit KPMG Restructuring, care a întocmit planul de restructurare, dar care a fost de curând schimbat de ANAF din funcţia de administrator judiciar, investiţiile ar trebui iniţiate cât mai curând. 

Fără aceste investiţii, consideră specialiştii, capacităţile de producţie ale ELCEN vor putea produce maxim 370 Gcal/h, mult sub necesarul de energie termică prevăzut a fi asigurat de companie, de circa 1.800 Gcal/h. 

"În cazul în care investiţiile detaliate în programul de investiţii al Electrocentrale Bucureşti SA 2017-2030 nu sunt demarate în perioada planificată, înţelegem că societatea riscă să piardă aproximativ 30% din capacitatea de producţie până în 2020 şi 50% din capacitatea de producţie până în 2030", a avertizat KPMG Restructuring.

KPMG a fost înlocuit din funcţia de administrator judiciar al ELCEN

La şedinţa adunării creditorilor ELCEN din 7 decembrie, desfăşurată la sediul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, Fiscul a impus prin vot înlocuirea KPMG Restructuring cu Sierra Quadrant  în postura de administrator judiciar, scrie profit.ro, precizând că propunerea a fost avizată.

ANAF este cel mai mare creditor al ELCEN, cu creanţe totale de 1,05 miliarde lei împotriva companiei, suma reprezentând aproape jumătate (peste 46%) din totalul datoriilor înscrise în tabelul de creanţe al producătorului de energie termică, ce se ridică la 2,26 miliarde lei. 

Sierra Quadrant, care mai are în portofoliu combinatele chimice Ga-Pro-Co Chemicals şi Amurco ale omului de afaceri Ioan Niculae, compania Servicii Energetice Moldova sau clubul de fotbal Rapid Bucureşti, a propus un onorariu lunar de circa 30.000 de lei cu tot cu TVA şi un onorariu de succes de 2,75% din sumele distribuite creditorilor. Ceilalţi creditori principali ai ELCEN, respectiv Transgaz, Distrigaz Sud Reţele şi Alpha Bank, îşi exprimaseră deja poziţia că ANAF se află în conflict de interese în această speţă. La şedinţa din 7 decembrie, Distrigaz şi-a reiterat această poziţie. 

Pe 30 iunie, primarul general Gabriela Firea declara că municipalitatea Capitalei va cumpăra ELCEN la valoarea nominală a acţiunilor companiei, de 10 lei/titlu, înscrisă în actul constitutiv al acesteia, adică cu un preţ total de 715,83 milioane lei. Declaraţii similare fuseseră făcute anterior şi de reprezentanţi ai Guvernului, precizându-se că, ulterior, se are în vedere fuziunea dintre cele două entităţi, care va avea ca rezultat, printre altele, ştergerea imensei datorii istorice a RADET către ELCEN.

OUG nr. 61/2017 prevede însă că Ministerul Energiei va înainta un preţ de ofertă potenţialului cumpărător, iar acesta va fi stabilit în baza unui raport de evaluare, efectuat de către un evaluator independent. "Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acţiunii la numărul de acţiuni vândute", stipulează actul normativ. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite