Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Locuitorii Sectorului 1 vor putea face sport în curţile şcolilor şi liceelor

3
3 Aug 2021 19:04:11
Autor: News.ro
Sursa foto: Site-ul Primăriei Sectorului 1
Sursa foto: Site-ul Primăriei Sectorului 1

Potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în unanimitate, marţi, de către consilierii locali ai Sectorului 1, va fi permis accesul gratuit tuturor cetăţenilor domiciliaţi în Sectorul 1, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, la curţile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1.

„În cazul copiilor de până în 16 ani, declaraţiile pe proprie răspundere vor fi completate de către părinte/ tutore/ reprezentant legal. Consilierii locali au propus şi au votat, în şedinţa de astăzi, mai multe amendamente pentru proiect de hotărâre. Pe terenurile de sport cu acces liber se vor desfăşura numai activităţi sportive, individual, în grup sau pe echipe. În unităţile de învăţământ unde nu există spaţiu pentru amenajarea unui teren de sport, accesul se va face pentru activităţi de recreere în spaţiile special amenajate, acolo unde există: şah, table, socializare etc. Activităţile sportive ce presupun sporturi de masă pe echipe - handbal, volei, baschet, fotbal etc. - sunt interzise în incinta unităţilor de învăţământ care nu au terenuri de sport pentru a evita distrugerile”, arată un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1. 

Potrivit sursei citate, copiii cu vârsta de până la 10 ani vor fi însoţiţi obligatoriu de un aparţinător care trebuie să îi supravegheze. În aceste situaţii, aparţinătorul răspunde de acţiunile şi faptele minorilor, potrivit art. 1372-1374 din Codul Civil. Copiii cu vârste de până la 16 ani trebuie să aibă asupra lor numărul de  telefon al unui părinte/ tutore/ reprezentant legal pentru ca, în caz de urgenţă, să poată fi contactat de paznicul şcolii. 

Programul de acces pe terenurile de sport 

Potrivit hotărârii de consiliu, în zilele din timpul anului şcolar în care au loc cursuri şi în timpul vacanţelor, accesul în curţile şi terenurile de sport va fi până la ora 20:00 pentru sezonul de iarnă (1 noiembrie - 31 martie) şi până la ora 22:00 pentru sezonul de vară (01 aprilie - 31 octombrie). Accesul va începe cu o oră după încheierea orelor de curs, a examenelor, olimpiadelor, concursurilor sau festivităţilor şi numai după programul de învăţământ obligatoriu, cât şi al celorlalte activităţi desfăşurate de către unitatea de învăţământ. 

Conform sursei amintite, în zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv în timpul vacanţelor, programul va fi între orele 09:00-13:00 şi 14:00-20:00 pentru sezonul de iarnă şi ora 22:00 pentru sezonul de vară, cu excepţia zilelor în care au loc examene, olimpiade, concursuri, festivităţi sau alte activităţi pe care le desfăşoară unitatea de învăţământ sau autoritatea locală. Acolo unde terenurile de sport şi spaţiile de recreere sunt prevăzute cu nocturnă sau instalaţie de iluminat, programul de acces indiferent de sezon este până la ora 22:00. 

Programul de acces va fi afişat într-un loc vizibil din exteriorul incintei de către conducerea unităţii de învăţământ şi va fi publicat pe paginile reţelelor sociale şi pe paginile web ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte. 

Amendă de până la 1.000 de lei pentru limitarea accesului 

Distrugerea dotărilor, echipamentelor şi spaţiilor aparţinând terenurilor de sport şi a spaţiilor de recreere atrage după sine răspunderea celui care a provocat daunele şi implicit consecinţele prevăzute de reglementările legislaţiei în vigoare şi de regulamentele de ordine interioară ale unităţilor de învăţământ în cauză. 

Limitarea sau îngrădirea accesului gratuit al utilizatorilor în curţile şi terenurile de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 constituie contravenţie şi se sancţionează de către Poliţia Locală Sector 1 cu amendă contravenţională cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei. 

Regulamentul pentru accesul şi modul de utilizare a curţilor şi terenurilor de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat aflate în administrarea Consiliului Local Sector 1 a fost pus anterior în dezbatere publică potrivit prevederilor art. 7 alin. (4) din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică locală, republicată, mai arată sursa menţionată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Deumos
3.08.2021, 20:04:54

Ce drac de declaratie mai trebuie? Ca sa faci sport, normal! E vreun nou experiment social?

-17 (17 voturi)
Deumos
3.08.2021, 20:14:22

O sa fie lumea atenta sa nu-si dea coate la baschet, sa nu isi dea la "gioale", ca cine stie, legea x, y, z. Se putea juca orice fara nici-un risc, pana ati bagat obsesia in creierii multora, ca te lovesti, ca faci bubutza, ca se poate sa patesti o grama da de chestii. Erau terenurile de sport la indemana oricui, ca nu erau jandarmi care sa pazeasca un cos de baschet si-o poarta de volei pe care oricne o folosea pentru o miuta. Au venit distrusii astia cu fricile lor si au pus garduri inalte la terenurile de sport, jandarmi de paza, nimeni nu mai bate o minge, nu mai arunca la un cos. Pai dca tot dai liber, da liber, nu veni cu alte obligatii. Faceti terenuri de sport si pentru populatie, nu numai pentru unitatile scolare. N-ai unde sa te misti, dar trebuie sa dai declaratii pentru asa ceva?

-17 (17 voturi)
Deumos
5.08.2021, 19:22:09

Mai reglati un pic minusurile din soft, ca va rad si curcile. Va faceti de tot ...ul, turnand din soft minusuri fara numar, precum cocalarii, ca aia sunt cu "fara numar, fara numar, fara numar". Dar unde-i soricul gros e si lipsa de creier, iar lipsa lui potenteaza ridicolul in care va scaldati.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările