Lungul drum până la VeloCity 2015

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, Conferinţa VeloCity atrage experţi si reprezentanţi ai administraţiilor din toată lumea care îşi doresc să afle noutăţile pe subiectul încurajării utilizării bicicletei. Anul acesta, pentru prima dată în istoria Conferinţei, un proiect românesc de realizare a infrastructurii pentru biciclete a fost ales de organizatori pentru a fi prezentat ca model de bună practică.

Proiectul a fost iniţiat de OPTAR şi se numeşte Drumuri Verzi în Bucureşti. El va fi prezentat la Nates pe 4 iunie, de la ora 15, de către Ioana şi Tiberiu.

Nu a fost simplu să ne asigurăm că ajungem la VeloCity. Însă a fost mult mai simplu decât să convingem Primăria Municipiului Bucureşti să implementeze în Bucureşti acest proiect.

Asociaţia OPTAR, în cei 4 ani de la înfiinţare, nu a avut angajaţi. Toată munca noastră a fost voluntară. Iar singurele fonduri pe care le-am administrat au fost cele primite de la cetăţeni: echivalentul a aproximativ 500-800 Euro pe an încasaţi prin virarea de către cetăţeni a 2% din impozite. Rezultatele asociaţiei nu ar fi fost posibile fără implicarea a sute de voluntari şi fără aceste fonduri.

Cu toate acestea, pentru a trimite echipa OPTAR la VeloCity aveam nevoie de mai mulţi bani decât cei din cont. De aceea am apelat la o campanie de strângere de donaţii prin platforma Bursabinelui.ro. Cetăţenii au putut dona online, fără să plătească vreun fel de comision. Suma minimă donată a fost de 5 lei iar cea mai mare a fost de 500 de lei. Media donaţiilor a fost de 68,51 lei pentru 67 de donatori. Suma strânsă prin această campanie a fost de 4.590 lei.

Pe lângă aceşti donatori, firma Expobike a oferit plata cazării (mic dejun inclus) la Nantes (5 nopţi).

Aproape fără dubiu, există o forţă divină care îşi doreşte, mai mult decât administraţia, ca în Bucureşti să existe o infrastructură viabilă pentru biciclete. Este vorba de Sfântul Pedalie care se pare că a dat o mână de ajutor şi în cazul deplasării echipei OPTAR la VeloCity. Aşa s-ar explica şansa pe care am avut-o ca organizatorii francezi să ne reducă preţul biletelor la Conferinţă de la 2.100 Euro la 1.200 Euro (3 persoane). Aceste bilete ne asigură intrarea la toate lucrările Conferinţei, masa de prânz şi câte o bicicletă pentru deplasările pe timpul Conferinţei.
Tot Sfântul Pedalie se pare că ne-a ajutat pe 19 mai, când Wizzair a avut o promoţie care ne-a permis să cumpărăm biletele de avion cu o reducere de 33%.

În acest moment, toate costurile de deplasare şi cazare la Nantes sunt acoperite. Mă bucur să pot da această veste celor care în ultimele săptâmâni m-au întrebat mereu: o să reuşiţi să ajungeţi la VeloCity ?

Între timp, în ultimele săptămâni, m-am întâlnit cu Ioana şi Tiberiu de mai multe ori pentru a-i ajuta să depăşească emoţiile unei prezentări cu public în faţa camerelor TV. Iar luni, echipa OPTAR a avut o video-conferinţă cu unul dintre organizatorii conferinţei. Acesta a vrut să afle detalii despre proiectul Drumuri Verzi în Bucureşti pentru ca, la rândul său, să se pregătească pentru prezentarea tip emisiune TV ce va avea loc pe 4 iunie.

Când am ajuns la subiectul „bugetul proiectului”, francezul a insistat, crezând că n-am înţeles.

”Cum adică, administraţia nu a dat bani pentru acest proiect ?!” ”Sunteţi voluntari de atâta timp, fără să primiţi bani ?” ”Administraţia nu a alocat bani pentru acest proiect ?”

Tipul trăieşte într-o ţară unde primarul Capitalei a restricţionat traficul motorizat atunci când nivelul de poluare a aerului a atins cote alarmante.

Noi trăim în Capitala europeană cu cel mai ridicat nivel de poluare iar primarul, medic de profesie, nu a luat nicio masură pentru a proteja viaţa oamenilor.

Tipul trăieşte într-o ţară unde primarul Capitalei a alocat 150 de milioane de euro pe următorii 5 ani de zile pentru a extinde actuala reţea de 440 km de trasee pentru biciclete.

Noi trăim în Capitala europeană în care, în ultimii 4 ani, primarul n-a alocat niciun euro din bugetul local pentru infrastructura pentru biciclete.

A trebuit să explicăm puţin care e situaţia din Bucureşti. Şi din nou a rămas surprins când a aflat că legea din România interzice copiilor să circule cu bicicletele pe drumurile publice, dacă nu au împlinit 14 ani.

În timp ce românii s-au obişnuit, considerând ”normal” acel articol din Codul Rutier, străinii nu pot înţelege cum e posibilă o asemenea aberaţie legislativă. Se pare că suntem singura ţară din lume cu o astfel de prevedere care descurajează educarea copiilor în utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare.

Vestea bună este că tot mai mulţi sunt cetăţenii care înţeleg cât de importantă este realizarea unei infrastructuri viabile pentru biciclete. Altă veste bună este că Sfântul Pedalie veghează.

În această ecuaţie lipsesc edilii şi politicienii. Dar, dacă o să reuşim noi să ajungem la VeloCity, înseamnă că nu e imposibil ca ei să înţeleagă ce vor cetăţenii.

Pentru că apreciez implicarea celor care ne-au ajutat pe acest lung drum spre VeloCity, public mai jos lista celor 67 de donatori.

Irina Dumitrascu

Vladimir Iuganu

George Butnaru

Marius Staicu

Dan Iancu

Laurentiu Lungu

Silvia Enculescu

Mihaela Ciulbea

Dorin Chirea

Cornelia Andreea Damian

Nicolae Brega

Marian Ivan

Epure Eduard

Cristina Neneciu

Diana Pop

Irina B

Carmen Manole

Lucian Dutu

Delia Mihalache

Mihai Frumosu

Bogdan Balas

Matei Lazar

Mihai Bogdan Ghinea

Andrei Panaiotu

Adrian Galu

Raluca Diaconu

Alexandru Dumitru

Ionut Niculae

Mihai Cristian Iordache

Ciprian Mihail Macovei

Maria Andreescu

Radu Iancu

Alexandru Dumitru

Ioan Marius Bilasco

Cristian Virlan

Staicu Marius

Irina Zamfirescu

Bogdan Gavrila

Stefan Puiu

Florin Stan

Laurentiu Dumitrescu

Marius Scarlat

Lavinia Dragomirescu

Florina Costea

Florin Voicu

Bogdan Fagarasan

Sabina Timpea

Farmache Nicolae

Martha Stancu

Dan Mazilu

Mihai Marcoianu

Florentina Ghemut

Raluca Axon

Marius Palade

Radu R

Mihai Palade

Mihai Burloiu

Andrei Panaiotu

Boboc Cristian

Florin Badita

Cristina Morosan

Huzum Anca

Adrian Huzum

Razvan Salomia

Negreanu George Cristian

Marius Rusu

Mihai Pavel

Multumim !

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite