LUXUL ŞEFILOR BISERICII Patriarhul Daniel poartă haine şi cruci de 25.000 de lei. Înalt Prea Sfinţiţii din ţară au veşminte cu fir de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obrazul subţire cu cheltuială se ţine, spune o vorbă veche românească, ce se aplică şi în cazul arhiepiscopilor din România. Veşmintele preoţeşti sau crucile, însemne ale rangului bisericesc, pot ajunge şi până la 14.000 de lei.

O simplă privire la straiele arhiepiscopilor din România arată rangul acestora. Cruci de 14.000 de lei, engolpioane care se vând, la magazinele bisericeşti, cu preţuri care pot ajunge până la 10.000 de lei, sau straiele care costă între 1.200 de lei şi 3.700 de lei- toate acestea se regăsesc în veşmintele preoţeşti.

Patriarhul Daniel are cruce de 14.000 de lei

Cele doua engolpioane cu Mântuitorul şi Maica Domnului de la gâtul înaltului prelat şi crucea stavrofor (pectorală) sunt obiecte din argint, placate cu aur, care valorează peste 14.000 de lei.

Engolpioanele, de 10.000 de lei, sunt nişte insigne arhiereşti de forma unei iconiţe-medalion şi îl înfăţişează pe Mântuitor sau pe Maica Domnului. Veşmintele preoţeşti se vând, în magazinele de profil, cu preţuri cuprinse între 1.200 de lei (cele mai simple) şi 3.700 de lei (cele brodate).

ÎPS Teodosie, acuzat de luare de mită

Straiele ÎPS Teodosie se ridică, potrivit preţurilor afişate de magazinele bisericeşti, la peste 5.000 de lei. Un veşmânt preoţesc brodat ajunge la 3.700- 4.000 de lei, epitrahilul (patrafirul), costă în jur de 400 de lei, iar camaşa are preţuri cuprinse între 45 şi 1.200 de lei. Şi Teodosie poartă o cruce din argint aurit cu pietre semipreţioase şi un engolpion.

Scandalurile în care a fost implicat arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia sa Teodosie, au provocat mare vâlvă. El a fost acuzat că ar fi deţinut ilegal mai mute terenuri. Se pare că Arhiepiscopul Tomisului a ridicat în anul 2000, în localitatea natală din judeţul Suceava, o mânăstire.

De atunci, călugariţele au primit donaţii cu ajutorul cărora şi-au sporit averea: au luat şi alte terenuri şi au ridicat un hotel cu cinci etaje. După aceea, spun localnicii, printr-un act notarial, mânăstirea i-a cedat lui Teodosie tot, iar maicuţele au rămas doar cu biserica, clopotniţa şi bucată de pământ. ÎPS Teodosie a negat că ar fi deţinătorul acestei averi.

Un alt scandal a fost provocat în 2009, în momentul în care reporterii unui ziar naţional au ajuns la arhiepiscop solicitându-i, contra unei sume de bani, înscrierea la Facultatea de Teologie la jumătate de an după ce începuseră cursurile.

La dezvăluirea faptei, Parchetul Instanţei Supreme l-a pus oficial sub acuzare pe arhiepiscop pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual.

image

ÎPS Teodosie, de la Constanţa, a fost acuzat de instigare la fals intelectual

Arhiepiscopul Craiovei are strai brodat cu fir de aur

Veşmântul preoţesc purtat la ceremoniile religioase de arhiepiscopul Craiovei, ÎPS Irineu, se ridică până la 4.000 de lei, fiind brodat cu fir metalic de aur. Cele două engolpioane sunt şi ele din argint aurit şi pietre semipreţioase.

ÎPS Irineu, arhiepiscopul Craiovei, are două engolpioane aurite

ÎPS Irineu are strai brodat cu fir de aur

ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos

Veşmântul ÎPS Casian este şi el brodat cu fir de aur, preţul lui depăşind 4.000 de lei, la care se adaugă epitrahilul brodat (peste 700 de lei). Şi ÎPS Casian are o cruce pectoral şi un engolpion din argint aurit şi pietre semipreţioase.

Straiele lui ÎPS Casian costă aproximativ 5.000 de lei

ÎPS Casian poartă crucea şi engolpionul aurit

Arhiepiscopul Clujului are straie simple

Spre deosebire de ceilalţi, ÎPS Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, are veşmântul negru simplu (preţul lui este mai mic, de aproximativ 1.200- 1.500 de lei) şi un potcap (acoperământ al capului), care poate costa între 30 şi 100 de lei. De asemenea, ÎPS Andrei are două engolpioane aurite.

ÎPS Andrei nu are strai brodat cu fir de aur

Veşmântul lui ÎPS Andrei nu are fir de aur

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite