Interminabila problemă a maidanezilor bucureşteni a „încolţit“ autorităţile. Lacrimi, poezie şi acuzaţii dure la adresa preşedintelui ASPA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei ore a durat întâlnirea ce a avut loc, joi, la sediul Primăriei Generale, pe tema maidanezilor bucureşteni. Dezbaterea nu a respectat ordinea de zi, situaţia degenerând de mai multe ori, fiind nevoie de intervenţia Poliţiei Locale, pentru a calma spiritele. Iubitorii de animale, printre lacrimi, au ridicat mai multe probleme şi i-au adus acuzaţii lui Răzvan Băncescu, cerându-i acestuia demisia din fruntea ASPA.

Dezbaterea publică avea pe ordinea de zi trei proiecte care vizau serviciile prestate în vederea sterilizării, capturării, transportării şi reteritorializării câinilor fără stăpân şi condiţiile contractuale cu medicii veterinari. Oamenii nu au ţinut cont de aceste subiecte, fiecare  şi-a prezentat doleanţele cu privire la câinii vagabonzi şi au adus acuzaţii dure preşedintelui Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Răzvan Băncescu.

Rugăminţi printre lacrimi

ONG-uri şi simpli iubitori ai animalelor au cerut stoparea abuzurilor ASPA şi demiterea din funcţie a preşedintelui instituţiei, Răzvan Băncescu. Aceştia îl acuză pe Băncescu de incompetenţă, lipsă de transparenţă, rea-voinţă şi de adoptarea unei atitudine sfidătoare la adresa ONG-urilor.

Militanţii cauzei protejării patrupedelor au încercat să-i înduplece pe reprezentanţii Primăriei prin poezii, rugăminţi şi lacrimi, alţii prin agresivitate verbală şi acuzaţii dure. Au asemănat situaţia maidanezilor cu cea a lagărelor naziste şi au fost amintiţi câinii care au fost de mare ajutor poporului român.

În privinţa externalizării serviciilor de sterilizare, capturare şi transportare a câinilor fără stăpân, cei prezenţi şi-au manifestat dezacordul cu privire la acest aspect. „Este ilegală externalizarea câinilor din Bucureşti. Acest lucru este posibil în zonele unde nu există adăposturi ale animalelor“, a argumentat Marcela Pîslă, de la Asociaţia „Cuţu, Cuţu”.

Această idee a fost susţinută şi de Maria Bec, vicepreşedinte a Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor şi  a Mediului, care a spus că externalizarea nu este decât o metodă de spălare a banilor.

„Băncescu lasă câinii să moară de foame“

O acuzaţie gravă adusă lui Răzvan Băncescu a fost că lasă câinii să moară de foame. Tot Marcela Pîslă afirma că 90% din câini nu s-au mai întors în spaţiul public pentru că au fost ucişi. În sectorul lui Marian Vanghelie ar fi cele mai multe probleme, mai mulţi iubitori de animale îl acuză pe primarul sectorului 5 că prinde câini,  protejat de ASPA, şi că îi omoară prin înecare.

Susţinătorii patrupedelor mai vorbesc despre o maşină misterioasă care circulă prin Capitală care ia căţeii care mai poi sunt închişi şi ucişi.

Răzvan Băncescu spune că acea maşină nu aparţine ASPA. „ASPA nu are capacitate de sterilizare, condiţii minime de atribuire a maşinii, hingheri care să aibă minim 12 clase şi care să fie supuşi unui control psihologic”, a adăugat Antonela Pascale, de la „Asociaţia Cuţu,Cuţu”.

Taxă percepută pentru adopţia unui maidanez în valoare de 170 de lei

O altă problemă ridicată de ONG-uri a fost cu privire la taxa de 170 de lei percepută pentru adopţia unui câine. Cu privire la acest aspect, Răzvan Băncescu a spus că primul câine este gratuit, începând cu cel de-al doilea patruped adoptat se percepe taxă. Chiar şi cu această schimbare, oamenii au fost nemulţumiţi, motivând că cei care iau un câine acasă ar trebui să fie răsplătiţi pentru faptul că sunt miloşi.

La rândul său, Răzvan Băncescu declară că poziţia ASPA rămâne neschimbată şi că va mai aduce îmbunătăţiri proiectelor.

Propunerea amendării bucureştenilor care hrănesc maidanezii rămâne în picioare

Potrivit secretarului general al Primăriei Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, nu există niciun proiect de hotărâre care să prevadă amendarea cu 5.000 de lei a cetăţenilor care oferă de mâncare câinilor. „A fost o afirmaţie nefericită, nenorocită. Niciodată primarul nu a gândit pro-amendă unui om care hrăneşte un câine“, afirmă reprezentantul Primăriei Generale prezent la dezbatere.

Pe de altă parte, Răzvan Băncescu spune că primarul s-a pronunţat pe susţinerea acestei idei pentru că nu pot tolera ca oamenii să fie muşcaţi sau să dezvolte adevărate fobii, cu atât mai mult cu cât există zone în care s-a constatat 80 de muşcături pe kilometru pătrat. Propunerea de amendă de 5.000 de lei rămâne neschimbată, aceasta urmând să fie aplicată de Poliţia Locală.

„Nu avem o problemă cu cu hrănirea câinilor, dar să se realizeze în mod responsabil, adică să nu se facă în exces“, a mai adăugat Răzvan Băncescu.

Citeşte şi:

Sorin Oprescu despre proiectul de gestionare a maidanezilor din Capitală: „Pensionarii să meargă la căţeii pensionari“

Vier Pfoten ripostează faţă de proiectul propus de ASPA, privind hrănirea maidanezilor: câinii vor deveni mai agresivi şi vor ataca. Răzvan Băncescu răspunde

Proiect nou: cei care hrănesc maidanezii vor lua amenda de 5.000 de lei

747 dintre bucureştenii care au ajuns la Institutul Matei Balş au fost muşcaţi în ianuarie. Ce spun statisticile din ultimul an

Vier Pfoten, despre sterilizarea obligatorie a câinilor: stăpânii să aibă dreptul de a opta, în schimbul unei taxe la Primărie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite