Mall bisericesc pe cinci niveluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100.000 de pelerini vor putea să se roage în noua piaţă din faţa Catedralei Neamului şi se vor caza în hotelurile-chilii ce vor fi ridicate pe strada Uranus.

Lăcaşul cu cinci niveluri, dintre care trei în subteran, magazine de suveniruri, săli de concerte, librării, restaurante şi o parcare de 250 de locuri va fi gata în patru ani. 

Lucrările pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului vor demara după 15 august, iar banii necesari, aproximativ 300 de milioane de euro, vor fi împrumutaţi de la o bancă. Imobilul va fi amplasat pe un teren de 11 ha, la intersecţia dintre Calea 13 Septembrie şi str. Uranus. Intrarea principală în catedrală va fi dinspre Calea 13 Septembrie.

Două cantine sociale la subsol

Catedrala de 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime, 120 de metri înalţime, cu o capacitate de cinci mii de persoane va rezista la cutremure de până la 8,5 grade pe scara Richter. Suprafaţa Catedralei va fi de zece ori mai mică decât cea a Palatului Parlamentului.

La slujbele religioase ce vor fi ţinute în interiorul clădirii vor participa 5.000 de persoane. Noua catedrală va fi una tradiţionalistă şi nu o va depăşi pe cea mai înaltă din Europa, cea din capitala Rusiei. 

„La subsolul clădirii se vor construi două cantine sociale, unde vor putea mânca 3.000 de pelerini, iar pentru cei care vor veni să se închine în noul lăcaş, dar şi pentru preoţii din toate colţurile ţării se vor ridica două case în care vor putea rămâne peste noapte“, a spus episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul, coordonatorul proiectului.

Noutatea este că vor fi cele trei etaje subterane, ultimul fiind ocupat de o parcare, iar restul de spaţii de recreere sau săli de conferinţă. Patriarhia vrea ca până la data începerii lucrărilor, în 15 august, să obţină toate autorizaţiile şi să anunţe cine va construi lăcaşul. În plus, Patriarhia vrea ca în primii doi ani de lucrări să fie realizat scheletul construcţiei, cu tot cu acoperiş. Până în 2015, biserica va fi pictată şi mobilată.

Costurile pentru construcţia-gigant nu vor fi suportate de stat, ci de familiile de enoriaşi ortodoxe din ţară şi din străinătate care vor contribui cu câte 10 euro pe an.
 
„Anul acesta statul român nu a prevăzut în bugetul pe anul 2010 nici un leu, iar secretariatul de stat pentru culte nu are prevăzuţi bani pentru astfel de activităţi dedicate ajutorării restaurării monumentelor bisericeşti sau pentru construirea altor asemenea monumente“, declara în urmă cu două luni Ciprian Câmpineanul. Din toamnă va fi demarată o campanie de colectare de fonduri pentru Catedrala Mânturii Neamului, dar aceasta se va desfăşura numai prin biserici.

Proiect câştigător

Proiectul câştigător pentru construirea Catedralei Neamului a fost realizat de societatea băcăuană Vanel Exim SRL. În competiţie au participat şapte proiecte.
 
Pentru proiectul câştigător construcţia va demara în august, aceasta însemnând şi crearea a aproximativ 4.000 de noi locuri de muncă. Nici celelalte proiecte nu sunt abandonate, ele urmând să fie construite în alte localităţi din ţară sau din străinătate, a anunţat episcopul vicar.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite