Marea contorizare naţională. Partea II

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmi este greu să cred că până la 31.12.2016 va putea avea loc contorizarea astfel cum prevede legea, în condiţiile în care marea majoritate a blocurilor nu sunt reabilitate. Cel puţin pentru Bucureşti, în opinia mea, ca acest termen să fie atins, ar trebui să vedem numai schele pe toate străzile şi aleile, fapt ce din păcate nu prea este simţit de către proprietari.

Preşedinţii şi administratorii au alergat după semnături, au organizat adunări generale, au completat declaraţii, au semnat contracte de mandat, au renunţat la programul gratuit şi au aderat la cel de coplată etc, motiv pentru care acum aşteaptă să vadă aduse şi montate schelele.  

Cel puţin în relaţia cu Asociaţiile de Proprietari, această contorizare, trebuie să ţină seama de următoarele realităţi:

-    existenţa unui număr foarte mare de blocuri care nu sunt reabilitate

-   existenţa unui număr semnificativ de blocuri care NU DORESC să fie prinse în programul de reabilitare

-   datorită vechimii multor blocuri, chiar dacă are loc reabilitarea, instalaţiile pe verticală din bloc sunt învechite şi colmatate şi o serie de proprietari ori NU PERMIT accesul în vederea schimbării ţevilor, ori au realizat lucrări care obstrucţionează accesul la instalaţii

-   existenţa unor oraşe întregi care nu sunt alimentate nici din sistemul centralizat şi nu au nici centrală de bloc, fiecare apartament având propria centrală

-   existenţa a mii poate sute de mii de apartamente în care nu locuieşte nimeni, proprietarii muncind în afara ţării

-   existenţa unei reticenţe (din păcate în creştere) în ceea ce priveşte societatea care realizează lucrările de reabilitare

-   inexistenţa unei reale şi pragmatice informări, prin explicarea proprietarilor într-un cadru organizat, a beneficiilor unui astfel de program, ŞI CU POSIBILITATEA REALĂ A ACESTORA ÎN A ADRESA ÎNTREBĂRI ŞI A PRIMI RĂSPUNSURI DE LA PERSOANE AVIZATE ÎN DOMENIU

-   existenţa unei reticenţe în ceea ce priveşte eventualele costuri ascunse

-   existenţa a sute de mii de apartamente reabilitate a căror proprietari nu mai doresc să achite niciun ban în plus suportând costurile din bugetul propriu

-   etc .

Am ţinut să fac aceste precizări în condiţiile în care, cunoaştem faptul că, pentru o simplă intervenţie într-un apartament în care proprietarul nu-ţi permite accesul în vederea realizării reparaţiilor/remedierilor etc la instalaţiile comune ale blocului, asociaţia are de muncit să poată duce la final demersul, care în final, evident, va fi tranşat de către instanţa de judecată unde ai costuri şi timp preţios pierdut. Păstrând proporţiile, gândiţi-vă care sunt problemele într-un bloc în care sunt 10 scări, 10 nivele şi din fiecare apartament avem cel puţin două idei/opinii/puncte de vedere .

Am susţinut în permanenţă schimbarea imaginii asociaţiilor de proprietari, realizarea lucrărilor şi intervenţiilor, modernizarea acestora etc fapt ce nu poate fi realizat decât atunci când şi legislaţia în domeniu va fi revizuită.

Închei acest material prin a vă invita să priviţi, cu alţi ochi, propria scară de bloc şi să observaţi că aceasta ori nu a mai fost zugrăvită de 30 de ani, ori instalaţiile verticale sunt colmatate sau aceleaşi de la construirea blocului, geamurile de la casa scării nu se mai închid sau nu mai există, caloriferele au fost furate şi vândute la fier vechi, tubulatura de la ghenă este ruginită sau spartă etc. Chiar dacă fiecare din noi avem în propria casă “poleit cu aur”, nu ne prea interesează ce se întâmplă cu parţile comune, sau, cei care la un moment au avut “curajul” să supună atenţiei realizarea unei astfel de lucrări şi-au auzit cât pentru un an întreg. Ceea ce doresc să subliniez este că cei care se opun sunt vocali, ripostează etc îngreunând un proces de modernizare care, poate, este benefic asociaţiei în general şi fiecărui proprietar în special.

Pentru mai multe informaţii şi dezbateri pe tema asociaţiilor de proprietari, nu ezitaţi să accesaţi pagina noastră de facebook. Haideţi ca împreună să dezvoltăm o platformă dedicată tuturor acestor probleme din asociaţiile de proprietari iar profesioniştii în domeniu să răspundă întrebărilor şi să-şi exprime un punct de vedere.

Pentru mai multe informaţii din domeniu vă rugăm să daţi like şi share paginii noastre: www.facebook.com\ConsultantaAsociatiiProprietari  .

Mulţumim .

   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite