Expoziţie în premieră la un centru comercial din Bucureşti. Un sculptor face maşinării grandioase din carton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O expoziţie de sculpturi din carton va avea loc în Bucureşti începând cu 29 mai
O expoziţie de sculpturi din carton va avea loc în Bucureşti începând cu 29 mai

O expoziţie de sculpturi mecanizate din carton ondulat de dimensiuni foarte mari va fi găzduită, în perioada 29 mai - 23 iunie, de un centrul comercial din Bucureşti. Autorul expoziţiei va transforma spaţiul prin sculpturi mecanizate, pe care le va modifica de la oră la oră.

Expoziţia reuneşte o serie de sculpturi mecanizate din carton ondulat, de dimensiuni grandioase. Potrivit organizatorilor, expoziţia este o premieră şi asta pentru că artistul, Bernard Lagneau, nu creează niciodată aceeaşi instalaţie de două ori. Acesta utilizează uneori aceleaşi elemente, însă le montează în funcţie de arhitectura locului, în mod diferit, de fiecare dată. 

Singurul material folosit de Bernard Lagneau pentru a construi maşinăriile grandioase este cartonul ondulat, animat cu ajutorul unor electromotoare. 

Pentru expoziţie artistul va folosi un kilometru de bandă pentru a uni cele peste150 de rotiţe de carton, cea mai mare având diametrul de doi metri, iar cea mai mică, de cinci centimetri. Întregul mecanism va cântări două tone şi va avea o înălţime de 20 de metri.

„Sculpturile cinetice ale lui Bernard Lagneau sunt dispozitive mecanizate cu o meticulozitate inginerească, fără a avea vreo altă funcţie practică în afară de aceea de a se alimenta perpetuu pe sine. Aceste instalaţii, superproducţii artistice, sunt aflate în centrul unor discuţii filosofice existenţiale ale unei lumi post industriale cu referinţe multiple la istoria artei, de la antichitatea greacă la dadaismul lui Jean Tinguely”, a declarat Cosmin Năsui, critic de artă şi curator. Evenimentul are loc în Sun Plaza din Piaţa Sudului din Capitală.

Construcţie din carton de 1.000 de metri pătraţi

Bernard Lagneau creează astfel de instalaţii de mai mult de 40 de ani şi a amenajat în stilul său caracteristic gări, fabrici, biserici, primării. Cele mai desăvârşite opere rămân Muzeul de Artă din Paris şi cea mai mare dună de nisip din Europa, unde a sculptat în carton o construcţie ce se întinde de peste 1.000 de metri pătraţi.

Pe aceeaşi temă:

Zeci de mii de bucureşteni au invadat Capitala în Noaptea Muzeelor. „The Human Body“ , printre cele mai vizitate expoziţii

"Noaptea Galeriilor de Artă”, pe bicicletă, în Bucureşti. Care sunt galeriile de artă participante

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite