Cârtiţele, gata să sape. Metrorex: „Aşteptăm să primim bani la rectificarea bugetară. În iunie vom primi acceptul UE pentru subvenţii”. Când încep săpăturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele două cârtiţe care vor săpa tunelurile de la Magistrala 5 Drumul Taberei FOTO Adevărul
Una dintre cele două cârtiţe care vor săpa tunelurile de la Magistrala 5 Drumul Taberei FOTO Adevărul

Primele tuneluri din Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei vor începe în curând, preconizează reprezentanţii Metrorex, care susţin că sunt gata de a da drumul lucrărilor, dar că sunt blocaţi din cauza lipsei de fonduri. "Sf. Filofteia" şi "Sf. Varvara", cele două freze gigantice, vor începe săpăturile dacă Ministerul Finanţelor va acorda fondurile necesare la rectificarea bugetară.

”Noi suntem pregătiţi, dar aşteptăm să primim fonduri de la minister. Cele două freze nu pot fi oprite, funcţionează într-un sistem complex, o dată ce sunt pornite nu se mai opresc până nu termină de săpat. Se preconizează că săpăturile la tuneluri vor începe pe 1 iulie, dar depinde foarte mult de bani”, a declarat directorul Metrorex, Aurel Radu, pentru adevarul.ro. 

Oficialul Metrorex a explicat că demersurile pentru a trece programul de dezvoltare actual al metroului pentru Magistrala 4 şi pentru Magistrala 5 până la staţia Eroilor ca proiect prioritar pe Programul Operaţional Sectorial de Transport (POS-T) sunt foarte aproape de a fi finalizate. Acceptul final al Comisiei Europene ar trebui, potrivit directorului Metrorex, să vină la sfârşitul lunii sau la începutul lui iunie. O preacceptare pentru subvenţionarea lucrărilor există deja.

100 de milioane de euro, de la UE

Astfel, conducerea Metrorex speră că se vor putea atrage până la 100 de milioane de euro în acest an pentru plata lucrărilor. În ceea ce priveşte celelalte lucrări de dezvoltare a metroului, Aurel Radu susţine că dosarul este pregătit şi că vor fi depuse cererile către Comisia Europeană pentru a fi incluse în programul POS-T 2014-2020.

Cum funcţionează subvenţiile UE către lucrările de metrou

Chiar dacă acceptul pentru introducerea lucrărilor menţionate în programul POS-T va fi dat în curând de către Comisia Europeană, cele două freze nu vor începe săpăturile la tuneluri până când Metrorex nu va primi fondurile necesare din partea Ministerului Transporturilor.

Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă la rectificarea bugetară de anul acesta Ministerul Finanţelor va acorda banii necesari. Deşi nu există o dată oficială, autorităţile au lăsat să se înţeleagă că rectificarea bugetară va avea loc în această vară.

"Absolut tot ce se construieşte până la staţia Eroilor va fi decontat de Comisia Europeană, odată ce îşi vor da acceptul. Banii vor fi suficienţi, nu vor face faţă constructorii, dar banii vor fi suficienţi. În ceea ce priveşte formalităţile, ordinea este cam aşa: Comisia Europeană îşi dă acceptul, Ministerul deschide un cont unde virează banii, iar ulterior banii sunt decontaţi", a adăugat directorul Metrorex.

Pe aceeaşi temă mai puteţi consulta:

Şantierul metroului din Drumul Taberei continuă cu bani de la Guvern. Traseul tramvaiului 41 ar putea fi deviat

Fenechiu: operarea metroului va fi la municipalitate, iar dezvoltarea la  Transporturi. Metroul din Drumul Taberei ar putea fi terminat în 2016 cu fonduri europene

Traian Băsescu: „Metroul trebuie să rămână la Ministerul Transporturilor”

Guvernul alocă 104 milioane de lei pentru metroul din Drumul Taberei. Ponta: „Metrorex va trece la Primăria Capitalei când se vor rezolva toate problemele“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite