Metroul trece anul acesta în subordinea Primăriei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Metroul bucureştean va fi administrat de anul acesta de Primăria Capitalei. FOTO Adevărul
Metroul bucureştean va fi administrat de anul acesta de Primăria Capitalei. FOTO Adevărul

Prim ministrul Victor Ponta a anunţat luni că metroul bucureştean va trece anul acesta în subordinea municipalităţii. Premierul a precizat că subvenţia va fi păstrată, aceasta fiind prevăzută în bugetul pe 2013. Trecerea instituţiei sub umbrela Primăriei Generale a fost discutată încâ din toamna anului trecut, odată cu decizia fuzionării RADET cu ELCEN.

„Metroul, în toate capitalele europene, aparţine de Primărie. Evident, subvenţia se păstrează şi avem prevăzut şi la bugetul de stat pentru anul acesta şi în anii care urmează subvenţia de la bugetul de stat, însă managementul şi după aceea tot ceea ce va ţine de administrarea metroului trebuie să treacă şi va trece la Primăria Generală. Aşa a fost şi cu ELCEN-ul, după cum ştiţi am transferat proiectul şi terenul pentru Sala Polivalentă. E normal lucrul acesta şi nu s-a schimbat nimic", a declarat, luni, Victor Ponta.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat la şedinţa de guvern din 12 septembrie 2012, punând pe masa miniştrilor câteva probleme arzătoare ale Capitalei: datoria RADET către ELCEN, trecerea Metrorex în subordinea municipalităţii, dar şi o megasală polivalentă.

În urma anunţului făcut în septembrie anul trecut de prim-ministrul Victor Ponta că va lua în calcul posibiliatea trecerii companiei Metrorex în subordinea Primăriei Capitalei a condus la noi tensiuni politice. Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, la Digi 24, tot în luna septembrie, că trecerea metroului la Primăria Capitalei este un dezastru, arătând că există finanţare pentru finalizarea magistralelor.

„Vă imaginaţi că Primăria nu va putea să suporte circa opt miliarde de euro, căci atât costă programul de dezvoltare a structurii reţelei metropolitane pe următorii zece ani. Sunt cam 64 de staţii noi care vor fi construite. Este pentru prima oară în istoria postdecembristă când noi construim, singuri, de la zero. Nu are de unde primăria, doar dacã vrei sã îngropi primăria şi din nou bani pe care îi ai la dispoziţie să nu îi foloseşţi”, a declarat Anca Boagiu.

Fostul ministru consideră că abordarea este superficială. „La minister am creat Autoritatea Metropolitană. Rolul ei era să armonizeze mijloacele de transport supraterane, subterane, feroviare, astfel încât sã ajungi la un sistem unic de tarifare, să şii în orice moment, ca în oricare stat civilizat, dacă se blocheazã metroul, şi să ştii ce alternative ai", a susţinut Anca Boagiu.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite