Mihail Rotenberg face vin şi colecţionează artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată viaţa a călătorit prin lume în calitate de doctor în automatică. Meseria l-a făcut să iubească două lucruri: arta şi vinul. Are timp să li se dedice abia acum, când, spune el, e în pragul pensionării. 

La 58 de ani, domnul Rotenberg are o cramă pe care o controlează prin internet, o casă în Cartierul Primăverii ticsită cu obiecte de artă, o alta în Israel şi prieteni peste tot. Îi place să cultive singur legume în România şi fructe exotice în Israel însă perferă să-şi cumpere orice altceva de pe internet.

„În magazin sunt vânzători stresanţi nu găseşti întotdeauna ce ţi se potriveşte. Dacă îţi ştii foarte bine măsurile, de pe internet poţi cumpăra haine care-ţi vin la uşă”, povesteşte omul în timp ce-şi face un cont pentru a cumpăra online bilete la concertul lui Bob Dylan. Aplecarea pentru mediul virtual vine din meserie, pentru vin şi artă, din pasiune.

Două pasiuni: tablouri şi vin

Dacă toată viaţa a văzut mai toate ţările din avion sau din goana taxiurilor, de câţiva ani, domnul Rotenberg s-a dedicat aproape total strugurilor şi vinului. Deşi n-a trăit niciodată la ţară a învăţat cum se face agricultură din cărţi şi din internet. „Sunt un şoarece de internet”, povesteşte el.

Din facultate a ieşit inginer, iar pasiunea pentru meserie l-a făcut să-şi dea doctoratul nu înainte de a înfiinţa câteva societăţi în domeniul comunicaţiilor digitale cu mai multe filiale în toată lumea.  „Este o ocupaţie în care eşti foarte stresat şi departe de casă. Obişnuiam să-mi petrec puţinul timp liber în muzee şi să-mi cumpăr vin şi brânzeturi de prin aeroporturi. Era felul meu de a mă relaxa.”

Acum îşi petrece iarna în Israel şi vara în România. Acolo e tot inginer oferind consultanţă câtorva firme, aici e producător de vin. „Am cumpărat o cramă în ruina de la Ceptura, în Dealu Mare, şi vie de la cel care obişnuia să-mi vândă vin. Este o vie relativ mică pentru că vreau să mă ocup personal de ea. La început nu m-am gândit să fac o afacere din vin, voiam doar să-l ofer prietenilor de Crăciun, Paşte şi de ziua lor. Apoi a fost vorba de vanitate: am vrut să fac cel mai bun Merlot din România”, spune omul privind la sticlele de vin care-i poartă numele.

Cramă supravegheată pe net

Cultivă 18 hectare de vie, iar pentru el, afacerea se desfăşoară după câteva reguli. „Să-ţi cultivi singur strugurii şi nu să-i cumperi. Din struguri proşti nu poţi face un vin bun, invers ştiu câteva reţete”, glumeşte Rotenberg. Al doilea secret este crama gravitaţională contruită după modelul francez din Bourgogne, apoi butoaiele de lemn de stejar în care se învecheşte băutura. Din prima recoltă, în 2006 a făcut 5.000 de sticle de vin, iar de doi ani producţia este de câte 120.000 de sticle.

„Nu vreau să fac mai mult vin ci mai bun.” Nu are mereu timp să meargă la cramă, dar are mereu laptopul cu el şi poate urmări activitatea angajaţilor. Tot în laptop păstrează imagini cu recolta din curtea casei Israel:  banane, portocale, lămâi, avocado, smochine, curmale, rodii sau Fructul Pasiunii. În sera casei din Cartierul Primăverii are răsaduri de roşii şi dovelecei. N-ar fi mai simplu să cumpăraţi legumele? „Ba da, dar eu nu fac lucruri simple”, spune, zâmbitor, bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum caracterizaţi vinul care poartă numele Rotenberg pe etichetă?

Este vinul care mă bucură atunci când prietenii în adulmecă, îl gustă şi apoi plescăie de plăcere. Nu mi-e jenă să-l dau în dar. Este în stilul francez, foarte corpolent şi cu arome vişine şi de lemn. Are un mare potenţial de învechire. Cel din 2006 a fost ales cel mai bun Merlot din România. Cel din 2007 îl întrece.

Aveţi o sticlă ce are pe etichetă portretul lui Leonard Cohen. Care-i povestea?
Era în toamna lui 2008, atunci când artistul venea în ţară. Îmi place foarte mult Cohen şi am vorbit cu organiyatoarea concertului să le ofer câteva sute de sticle de vin. A fost de acord dar m-a anunţat în ultimul moment că vrea vinul. Am făcut singur eticheta pixel cu pixel. Răsplata a fost un mail de mulţumire primit chiar din partea lui Cohen şi entuziasmul echipei sale.

Ce-i place
Pe lângă povestea cu vinul care-i o adevărată pasiune şi tablourile colecţionate în ani de zile ce poartă semnături celebre precum  Tonitya, Iser, Brauner, Arthur Segal, Steriadi, Mutyner, Maxz sau Pătraşcu, lui Mihail Rotenberg îi place rock-ul şi jazzul chiar şi heavy metal.

Ce nu-i place
Detestă răutatea omenilor. Însă dacă-l întrebi cum răspunde oamenilor care dau dovadă de răutate răspunde simplu: „în niciun fel, îi ignor”.

Profil
Data şi locul naşterii: 31 iulie 1952, Cernăuţi
Studii: Liceul Gheorghe Lazăr  şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti
Meserie: inginer
Familie: căsătorit de 33 de ani cu Doina şi au doi băieţi, Roy de 28 de ani şi Ion de 23 de ani.    


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite