Mii de credincioşi aşteptaţi să ia agheasmă de la Catedrala Patriarhală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patriarhul Daniel oficiază, miercuri, de Bobotează, slujba de sfinţire a apei sau agheasma mare în faţa reşedinţei patriarhale, începând cu orele 11,30, după Sfânta Liturghie.

Mai citiţi şi:

Braşov: Înghesuială pentru un strop de agheasmă

Ca în fiecare an, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhale, s-au pregătit vasele cu o capacitate de peste 7.000 de litri de apă, care urmează să fie sfinţită şi oferită miilor de credincioşi care vor fi prezenţi miercuri pe Dealul Mitropoliei.

Peste 300 de jandarmi vor asigura protecţia participanţilor, ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului de la Catedrala Patriarhală, precum şi la alte 22 de lăcaşe de cult din Bucureşti.

Boboteaza este marcată şi în comunităţile româneşti din diaspora. În capitala Suediei, la Stockholm, va avea loc în premieră, miercuri, o ceremonie tradiţională românească - aruncarea crucii în apă, în Marea Nordului, în semn de binecuvântare, de către episcopul Europei de Nord, PS Macarie Drăgoi.

Credincioşii ortodocşi, romano-catolici şi greco-catolici sărbătoresc miercuri Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.

Sărbătoarea are însă şi semnificaţii diferite în cultul catolic faţă de cel ortodox. În timp ce Biserica Ortodoxă celebrează în această zi botezul lui Iisus în râul Iordan de către proorocul Ioan Botezătorul, în Biserica Catolică de rit latin sărbătoarea Epifaniei Domnului aminteşte de vizita magilor la Pruncul Iisus. Totuşi, ambele Biserici celebrează pe 6 ianuarie recunoaşterea lui Iisus ca Mesia.

În credinţa ortodoxă, sărbătoarea reaminteşte de botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor 'Agheasma Mare', care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică - pământul primeşte germenii noii creaţii, transfigurată prin sfinţirea apelor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite