Ministrul Energiei: Analizăm transferul unei părţi din ELCEN către Primăria Bucureşti sau un RADET 2, fără datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, transferul unei părţi din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei şi constituirea unui "RADET 2", fără datorii, a declarat ministrul Energiei, care asigură totodată bucureştenii că nu vor fi probleme la iarnă cu căldura.

"Am avut, ieri, o discuţie cu primarul interimar al Capitalei şi conducerile RADET şi ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureştenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăţi şi, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă şi un dispecerat unic, care să acţioneze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic", a afirmat Gerea la o conferinţă pe teme energetice.

El a afirmat, referitor la eventuala fuziune dintre cele două companii, un subiect anunţat de autorităţi de mai multe ori în ultimii ani, care însă nu s-a concretizat, că legislaţia şi situaţia economică actuală impun abordarea altor soluţii.

"RADET are deocamdată o mare problemă, cea financiară. S-a discutat în mai multe rânduri despre fuziunea cu ELCEN cu RADET. Din motive juridice, apărute mai ales în decembrie anul trecut, acest proiect a fost împidicat. Nici nu se poate ca cel care are datorii să înghită pe cel căruia are să îi plătească datoriile. Sunt analizate două soluţii care au ca efect lichidarea tuturor datoriilor şi penalităţilor: transferul unei părţi din ELCEN către Primăria Generală sau falimentul RADET - ceea ce presupune că infrastructura rămâne în proprietatea Primăriei - şi constituirea unui RADET doi, fără datorii. Vă asigur însă că măsurile pe care le vom aplica vor fi acelea convenite cu toate părţile, inclusiv cu Primăria Capitalei", a susţinut Gerea.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze şi să reabiliteze producţia de energie termică în sistem centralizat.

"La nivel european există o tendinţă de revenire către sistemul centralizat pentru că acesta este mai eficient, mai prietenos cu mediul, mai accesibil pentru consumatorul final. Trebuie să ne concentrăm pe o dimensionare corectă a capacităţilor de producţie de energie termică", a spus el.

În ceea ce priveşte finanţarea investiţiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

RADET Bucureşti administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

Producătorul de energie ELCEN furnizează 90% din energia termică a Bucureştiului şi este controlat de stat, prin Ministerul Energiei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite