Ministrul Mediului, despre Lacul IOR: Până acum, din analizele standard nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul IOR
Lacul IOR

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine că rezultatele analizelor făcute pe probe de apă din Lacul IOR, care în ultima vreme şi-a schimbat culoarea în roşu, nu au rezultate "catastrofale". El a precizat că analizele făcute până acum nu arată că în lac ar fi fost deversate dejecţii, pentru că nu au fost identificaţi nitriţi sau nitraţi.

"S-au făcut foarte multe analize, şi astăzi când am plecat de la minister colegii mei căutau soluţia şi laboratorul la care să mai facă nişe analize suplimentare. Până acum, din analizele standard pe care le facem pentru apele curgătoare şi pentru lacuri nu a ieşit nimic senzaţional în evidenţă. Sunt undeva aproape de parametrii normali, se continuă analizele şi sper ca mâine să avem rezultatele la alte laboratoare pentru a vedea partea de bio-componentă. Nu au găsit urme de dejecţii, dejecţii ar însemna nitriţi, nitraţi şi nu au găsit. Deci e o chestiune extrem de ciudată, culoarea într-adevăr este roşie, se vede cu ochiul liber şi în momentul în care am dus apa la primele laboratoare rezultatele nu au fost catastrofale”, a declarat ministrul Mediului, marţi seară, la Digi 24.

El a explicat că Lacul IOR poate să-şi fi schimbat culoarea şi din cauza lipsei de oxigen.

El a precizat că miercuri se aşteaptă rezultatele altor analize de laborator pe apa prelevată din lacul IOR din Capitală.

Fundaţia Eco Civica susţine că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii.

"Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis, duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.

Reprezentanţii acestei ONG au susţinut că dejecţiile au intrat cu apa din lac şi nu s-a produs fenomenul de diluţie şi de deplasare care se constată în cazul apelor curgătoare atunci când acestea sunt poluate. 

”Garda are identificat un potenţial poluator şi a dispus PS3 (Primăriei Sectorului 3 – n.r.) să facă verificările necesare identificării sursei de...fecale. Stimaţi cetăţeni, vă rugăm să nu intraţi în contact cu apa şi sub nicio formă nu lăsaţi copiii să ia contact cu apa. Bine că fenomenul nu s-a-întâmplat vara pentru că trebuia închis parcul”, au mai scris cei de la Eco Civica.

Garda de Mediu a transmis că are un control în derulare, iar Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă.

Oficialii au transmis că ”lacul este închis, nu comunică cu alt corp de apă şi este în proprietatea şi administrarea Primăriei Sectorului 3”.

Potrivit reprezentanţilor de la Apele Române, din analizele preliminare efectuate la apa lacului IOR de către laboratorul instituţiei, indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale.

"Aceste analize au fost efectuate în cadrul unui control coordonat de către Garda Naţională de Mediu cu privire la modificarea culorii apei lacului. Nu există mortalitate piscicolă", au transmis, duminică, reprezentanţii Apele Române.

Conform sursei citate, Lacul IOR se află în administrarea Primăriei Sectorului 3 căreia i s-a solicitat să continue monitorizarea calităţii apei, atât din punct de vedere bacteriologic, cât şi al faunei acvatice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite