Moartea oraşelor, pieton cu pieton (II)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care urmaresc activitatea OPTAR, stiu ca am fost preocupati tot timpul de drepturile pietonilor. Toate materialele publicate pe platforma de bloguri adevarul.ro contin urmatorul mesaj: „Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.”

Pistele pentru biciclete din Bucuresti au fost desfiintate de politie tocmai din cauza incalcarii drepturilor pietonilor. Iar de doi ani, asociatia noastra este implicata in organizarea „marsului pietonilor” (Oras <accesibil> pentru oameni), prin care incercam sa aratam administratiei si cetatenilor problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati, categoria de pietoni cea mai defavorizata. Cu tot efortul logistic, numarul persoanelor cu dizabilitati care au participat la aceste proteste a fost mic. Insa, in comparatie cu numarul de persoane cu dizabilitati pe care le vedem cotidian pe strada, participarea a fost peste asteptari.

„ (…) nu are sens sa includem persoanele nevazatoare in aceasta discutie, nu despre ele este vorba. Si oricum, un nevazator este observat mai usor de soferi si nu se arunca pe tecerea de pietoni.”

Aceasta este opinia unei persoane care a comentat zilele trecute.

In Bucuresti, numarul persoanelor cu dizabilitati este mai mare decat numarul celor care utilizeaza frecvent bicicleta. Cu toate acestea, rar vedem persoane cu baston alb sau in scaun rulant. Infrastructura nu este prietenoasa cu ei. Nici soferii.

La „marsul pietonilor”, o data pe an, multe persoane cu dizabilitati reusesc sa se vada pe strada, nu doar pe holurile spitalelor, cu toate ca ei sunt dintre cei „activi”. Restul, cu zecile de mii, sunt captive la domiciliu. Aceste zeci de mii de persoane sunt „pietonii ucisi” de conceptul gresit „mori cu dreptatea in mana”.  Este ce am invatat de la parinti si ceea ce transmitem mai departe. Insa cat de corecta este aceasta mentalitate ? Nu ar trebui, in egala masura, sa ne concentram pe respectarea legislatiei ? Ba da ! Dar cand vine politistul Godina si da peste cap tot ceea ce invatam la scoala de soferi, incepem sa pierdem orice speranta.

Ne obisnuim copiii ca prioritatea pietonilor este optionala pe trecerea pentru pietoni. Iar acum, ne-am trezit ca politistul Godina intareste aceasta mentalitate.

Dar, cu cat continuam sa perpetuam aceasta stare de fapt, cu atat mai mult se agraveaza situatia. Strazile oraselor au devenit poligon pentru masini de curse. Cand nu mai poti frana, spui ca pietonul „s-a aruncat pe trecere”. Ne mintim, dand vina pe ceilalti. Si, mai ales, ne place sa fim mintiti. Acesta e si motivul pentru care ajungem sa fim condusi de tot felul de politicieni marunti.

„(…) desi il respect pe dl Ivan pt ce a facu pt comunitatea velo, totusi ma seaca ca se cocoata pe popularitatea lui Godina. Nu stiu cat de soferi sunteti sa pricepeti ce inseamna sa-ti sara pietonul in fata...chiar si pe treceri...nu pot sa ma gandesc decat ca se face atata galagie in necunoastinta de cauza. Aceeasi placa...micosrezi viteza ca te afli in apropierea trecerii...crezi ca dc ai 30 la ora si dintr-o data sare unul pe trecere opresti in 10 cm?! Nu stiti despre ce vb. Politistul ala a vazut f clar care a fost faza... dl Ivan tot o tine langa cu drepturile pietonilor.”

Nu am cum sa ma cocot pe popularitatea lui Godina, pentru ca eu voi spune ceea ce trebuie, nu ceea ce vor unii sa auda. Eu nu vand carti si nici nu sunt avid de like-uri. Adevarul.ro mi-a pus la dispozitie un blog, insa nu am primit nici un leu pentru ceea ce scriu. Nici pentru activitatea mea in asociatie n-am fost remunerat vreodata.

Da, o s-o tin in continuare cu drepturile pietonilor. Iar „dc ai 30 la ora” si nu poti opri la o trecere pentru pietoni, inseamna ca trebuie sa circuli cu o viteza mai mica. Curios, dar la trecerile peste calea ferata, trenul are prioritate, la fel cum pietonul are pe trecerea pentru pietoni. Insa, nimeni nu contesta prioritatea trenului, nu-i asa ?

Godina este un politist care spune povesti interesante. A dat mana cu Premierul si s-a revoltat cand i s-a facut o nedreptate. Insa atunci cand i-am atras atentia asupra absurdului situatiei de a amenda un pieton aflat pe trecerea pentru pietoni, Godina mi-a sters mesajele. Si am aflat ca a facut acest gest cu multe comentarii asemanatoare. Iata reactia cuiva care a incercat sa interactioneze cu Godina.

„pe mine m-a pierdut cand si-a sters comentariile, aia a fost o reactie de prost gust si denota un caracter marunt”

Voi continua sa fiu „nepopular” in mesajele mele si sa provoc discutii pe probleme cu care ne-am obisnuit. Trebuie sa iesim din rutina si sa reparam ceea ce gresim. Este ceea ce trebuie sa facem pentru ca noi si copiii nostri sa putem trai in orase pline de viata.

Marian Ivan – membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite