VIDEO Moartea oraşelor, pieton cu pieton (I)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teoretic, ar trebui să fie uşor să explici oamenilor de ce este nevoie ca în Bucureşti să fie promovat transportul alternativ. Pentru că situaţia este foarte gravă, iar efectele asupra oraşului sunt vizibile. Mult mai dificilă este comunicarea în cazul celorlalte oraşe mari din România, unde situaţia se agravează continuu, dar efectele nu sunt percepute de locuitori.

Discuţia despre amenda aplicată de poliţistul Godină unui pieton care traversa pe o trecere marcată şi semnalizată a înfierbântat spiritele. La fel, după ce mai multe persoane au murit în Braşov după ce au fost accidentate pe treceri pentru pietoni, poliţistul Godină a considerat util să ne prezinte o lecţie de supravieţuire în mediul urban. Zecile de mii de „like&share” au făcut vizibile opiniile lui pentru zeci de mii sau sute de mii de români. Tocmai această distribuire masivă a acestor mesaje m-a determinat să îmi exprim opinia faţă de mesajele lui Godina. (link 1, link 2)

În mesajele primite am descoperit, fără surprindere, metehne pe care le văd zi de zi pe stradă. Astăzi o să vi le arăt, aşa cum se văd ele „de pe margine”.

Filmarea de mai jos a fost realizată în această dimineaţă, între orele 07.35 şi 08.08, în apropierea unei şcoli din Constanţa. Viteza imaginilor este mai mare de 10 ori, montajul având 3:41 minute. Dacă fiecare persoană ar fi fost sancţionată conform dispoziţiilor Codului Rutier, în cele 33 de minute, cât durează filmarea, zeci de permise ar fi putut fi suspendate şi s-ar fi aplicat zeci de amenzi. 

Probabil, mulţi dintre părinţi îşi duc copiii la şcoală cu maşina pentru că „străzile nu sunt sigure”. Dar, această nesiguranţă vine tocmai din comportamentul de zi cu zi al autorităţilor. Pentru că obişnuinţa oamenilor de a încălca legea vine tocmai din lipsa de implicare a autorităţilor în aplicarea legilor. „Nimeni” nu mai vede trotuarele ocupate de maşini. Ne-am obişnuit cu situaţia şi ne complacem, cei mai mulţi. Iar ceilalţi, mult mai puţini, suntemi priviţi ca nişte ciudaţi pentru că refuzăm să ne adaptăm într-un oraş care moare zi de zi. Iată un mesaj primit ieri de la un necunoscut: 

„Vreau sa va felicit pentru acest punct de vedere. Cand i-am spus sotiei ca eu imi voi duce fetita de manuta la gradinita si apoi la scoala, am avut parte de ceva admonestari verbale. Iar cand le-am spus vecinilor ca eu trebuie sa aleg o gradinita din apropiere ca sa-mi pot duce copilul pe jos, nu cu masina, am devenit putin subiect de bascalie... Deja incepusem sa-mi pun intrebari daca nu cumva sunt eu putin defect in societatea asta in care traim. Pina cand am gasit articolul dumneavoastra, care, by the way, din titlu nu prea m-a impins sa-l citesc... bine ca l-am citit. :) Felicitari pentru pozitia luata!”

Nu urmăresc poveştile pe care le postează Godină pe Facebook. La mine ajung doar cele distribuite de cunoscuţi. Prima a fost cea a pietonului amendat. În acea poveste, Godină descrie reacţia şoferului.

„Şoferul era resemnat cu gândul că permisul de conducere va fi amintire timp de 30 de zile, iar pietonul era entuziasmat că cel ce atentase la integritatea lui corporală îşi va primi pedeapsa.”

Respectivul şofer era printre puţinii care (mai) ştiu că pietonii au prioritate pe trecerile marcate şi semnalizate. Care credeţi că va fi atitudinea respectivului şofer dupa această poveste?

„Mi s-a aruncat în faţă! A ţâşnit de pe trotuar!”

Acestea sunt cele mai frecvente comentarii pe care le-am citit în ultimele două zile. Deodată, pietonii au devenit o problemă a oraşelor.

Însă, cu fiecare persoană claxonată pe trecerea pentru pietoni, oraşul poate pierde un pieton, câştigând în plus o maşină în trafic. Un trafic care ne omoară zi de zi, ajungând în final să locuim în nişte oraşe fără viaţă.

Marian Ivan – membru fondator OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite