Monica Alexandrescu, dascăl de jonglat cu butoanele la radio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi lucrează de doar doi ani în radio, tânăra de 22 de ani învaţă deja un grup de 28 de copii să ţină ştacheta ridicată în faţa microfonului.

„Radioul este ca un microb! Se lipeşte de tine şi nu-ţi mai dă drumul”, spune Monica, omul care ţine în frâu butoanele de la postul de radio RRM Student FM.
Tânăra, în timpul liber predă lecţii de „regie tehnică de emisie” unui grup de adolescenţi care vor să lucreze într-un radio. „Şcoala  de radio <<College Radio>> are ca scop principal acela de a forma profesionişti radio. Predau pentru 28 de elevi deoarece, funcţionând după normele Ministerului Muncii şi a Educaţiei, şi fiind singura Şcoala de Radio şi Televiziune acreditată din România, trebuie să respectăm normele în vigoare. Plus că asta ne permite să acordăm mai multă atenţie fiecărui cursant în parte”, explică tânăra care şi-a luat foarte în serios rolul de profesor.

Are atenţie „tri-distributivă”

A început să lucreze în radio după o perioadă de practică, şi după ce i-au fost prezentaţi ceilalţi „colegi” de birou: mixerul, softul de emisie, martorul pentru CNA şi reglările de sunet.
Începutul a fost cu trac, speriată de atâtea butoane, la fel cum sunt acum şi cursanţii săi. „Am observat acestă spaimă de mixer la cursanţi. Însă cu adevărat cel mai greu de deprins cred că este formatul << one man show>>, adică un moderator care este şi operator. Pentru că atenţia trebuie împărţită între mixer, playlist şi ceea ce vorbeşti pe post. De asemenea, dacă sunt invitaţi speciali în emisiune, operatorul trebuie să jongleze cu faderele mixerului ca să nu facă microfonie. Cu alte cuvinte, când are mai multe surse de sunet în direct, lucrurile se complică, mai spune Monica.

Are grijă sp nu fie „blank” pe post
Astfel, rolul celui care are grija de relaţia dintre moderator şi operator, cum este Monica, este foarte importantă. Ea trebuie să asigure intrarea corectă pe post a moderatorului, trebuie să se înţeleagă din priviri sau prin semne, prin ciclopul studioului. În caz contrat pot apărea probleme de genul: nesincronizări, blank pe post, fie operatorul nu l-a scos din direct pe moderator la timp sau l-a băgat prea devreme.

Cât durează cursurile la College Radio?
Şase săptămâni, din care patru sunt pentru teorie şi două de practică, în care cursanţii vin şi realizează, pe rând, emisiuni în direct, în formatul „one man show”, pentru că College Radio emite şi pe internet.

Nu te-ai gândit să fii şi omul din spatele microfonului?

Am făcut o perioadă emisiune produsă şi cred că vocea mea e prea copilăroasă şi mai cred că am unele dificultăţi în a fi naturală pe post. Dar ştii cum e, „never say never”.

Care e atmosfera într-un radio?
Foarte mişto! Îmi place muzica în primul rând, că doar eu o aleg. Mulţi moderatori sunt foarte amuzanţi şi e o plăcere să lucrez cu ei. Uneori râd cu lacrimi la intervenţiile lor.

Ce-i place: Probabil e un defect profesional, dar ascult muzică non-stop, îmi place să citesc, să cunosc oameni noi, să călătoresc şi să fac cumpărături.

Ce nu-i place: Nu ascult aceeaşi piesă de două ori la rând, nu pot să mă trezesc dimineata, iar cel mai mult urăsc aglomeraţia şi transportul în comun.

Data naşterii: 30 octombrie 1987
Studii: absolventă a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Spiru Haret
Familie: singură la părinţi

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite