Moş Crăciun a venit şi pentru copiii străzii din Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moş Crăciun a venit şi pentru copiii ce provin din familiile defavorizate care trăiesc în stradă sau în adăposturi improvizate: peste 50 de micuţi s-au bucurat, au dansat şi au primit cadouri la petrecerea de Crăciun organizată de Samusocial din România, Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenţă pentru persoanele desocializate.

CONCURS Moş Crăciun te trimite la Disneyland! Transmite-i mesajul tău video ca să-l convingi că meriţi.

Într-o sală spaţioasă, cu decoruri sclipitoare şi cu un brad împodobit mov-argintiu într-un colţ, câteva zeci de copii se zbenguie pe melodia „Pump it“ a formaţiei Black Eyed Peas. Se joacă un fel de „raţele şi vânătorii“, doar că „vânătorii“ sunt mai speciali ca de obicei: o Crăciuniţă şi un Spiriduş din Laponia lui Moş Crăciun, care încearcă să îi nimerească cu o minge de pluş. Copiii se bucură, strigă şi sunt atenţi să nu fie scoşi din joc. Nu au altă grijă decât să afle ce le va aduce Moşul la sfârşitul acestor jocuri.  

Moş Crăciun a venit pentru copiii străzii

După ce vor pleca de aici, însă, lucrurile nu vor mai arăta la fel. Decorurile sclipitoare vor dispărea, la fel şi muzica şi, cel mai probabil, şi căldura. Pentru că aceşti copii locuiesc cu părinţii lor în stradă sau în adăposturi improvizate. Pentru ei, această zi a fost una dintre cele mai fericite: Samusocial, o asociaţie ce are ca scop sprijinirea persoanelor desocializate şi fără locuinţă, a organizat pentru ei o petrecere de Crăciun.

Maria este aici cu soţul ei şi cu cei şase copii. Le-a fost foarte greu să ajungă aici, din atelierul improvizat în care trăiesc: „Nu e deloc uşor să te urci în autobuz cu două cărucioare. Unii s-au uitat urât, alţii ne-au înjurat, de ce n-or fi mai înţelegători măcar acum, de Sărbători?“, povesteşte Maria, punându-şi mâinile la urechi şi închizând ochii, în semn de explicaţie pentru cum îi ignoră pe acei oameni neînţelegători.

Îi este greu cu şase copii, dar, spune ea, ei sunt cei care o fac fericită. Trei dintre ei sunt la şcoală, o fetiţă face dansuri şi este talentată, ceilalţi trei sunt încă micuţi. Se bucură de dulciurile, hainele şi jucăriile pe care le-au primit de la Samusocial şi partenerii lor.  

În sala sclipitoare, venirea Moşului a fost momentul care a produs cel mai mare impact. Acela a fost punctul în care şi adulţii, care priviseră de pe margine jocurile şi zbenguiala copiilor, s-au trezit din amorţeală şi au început să se adune în spatele copiilor nerăbdători. Rând pe rând, fiecare copil a stat pe genunchii lui Moş Crăciun, după care şi-a primit cadourile. Acestea au fost luate în primire de părinţii care, cu aviditate şi pragmatism, şi-au făcut socoteli, şi-au exprimat mulţumiri, nemulţumiri sau invidii faţă de cadourile primite de alţii.

Este de înţeles, oamenii pentru care cel mai bine nu e acasă, au aşteptat cadourile de la Moş Crăciun întregul an.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite