Mugur Isărescu va deveni cetăţean de onoare al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu va deveni cetăţean de onoare al Capitalei, după ce o propunere lansată chiar de primarul Gabriela Firea a fost adoptată în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB s-a regăsit un proiect de hotărâre privind conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti lui Mugur Constantin Isărescu.

Iniţiatorul acestei propuneri este chiar primarul general al Municipiului Bucureşti. În trecut, Gabriela Firea a fost consilier pentru relaţii publice şi imagine al lui Mugur Isărescu, atunci când acesta a fost premier (ianuarie 1999), dar şi purtător de cuvânt şi Secretar de Stat, şef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului Mugur Isărescu (februarie-decembrie 1999).

Gabriela Firea a propus conferirea titlului de cetăţean de onoare lui Mugur Isărescu pentru „contribuţia la dezvoltarea urbei”.

„În anul 2000, îndeplinind pentru un an mandatul de Prim-Ministru, a negociat cu Comisia Europeană şi a obţinut decizia de aderare a României la UE la 1 ianuarie 2007. În acest scop, a organizat şi a condus realizarea strategiei de dezvoltare a României pe termen mediu, cu participarea tuturor partidelor parlamentare, a Academiei Române, a sindicatelor şi patronatelor, a societăţii civile, document programatic ce a fost respectat de guvernele ce au urmat şi care a asigurat primirea efectivă a României în UE la 1 ianuarie 2007. Reîntors la Banca Naţională, în funcţia de Guvernator, a promovat o politică monetar-valutară în sprijinul dezvoltării durabile a ţării şi a asigurat liberalizarea contului de capital la 1 septembrie 2006, decizie ce a însemnat practic trecerea la convertibilitatea deplină a monedei naţionale”, se arată document.

Printre meritele guvernatorului se numără şi restaurarea a două clădiri emblematice din centrul oraşului, se mai arată în document.

„Promotor al renovării capitale a complexului imobiliar, istoric, cultural şi moral al BNR, a sprijinit acţiunile de consolidare şi restaurare ale Palatului BNR, proces în care autofinanţarea s-a împletit strâns cu spiritul gospodăresc. În acelaşi context, este important să amintim de o altă perlă arhitecturală a Bucureştiului, Palatul Chrissoveloni, în proprietatea Băncii Naţionale din anul 1933, prin cumpărare, care şi-a păstrat de-a lungul deceniilor întreaga valoare funcţională şi artistică, fiind restaurată, conservată şi pusă în valoare prin grija şi implicarea Guvernatorului. De asemenea, Parcul cu Platani din Cartierul Cotroceni, aflat în patrimoniul BNR, care l-a cumpărat în vara lui 1946, este reprezentativ în tabloul parcurilor bucureştene, platanii constituind o atracţie a zonei”, se mai arată în document.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite