Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Primăria Capitalei pregăteşte buvinieta, o taxă ce ar reduce traficul în oraş

1
27 Nov 2012 20:30:28
Autor: Oana Balan
Municipalitatea vrea să reducă traficul în Capitală cu o nouă taxă. FOTO Adevărul
Municipalitatea vrea să reducă traficul în Capitală cu o nouă taxă. FOTO Adevărul

Primăria Capitalei are în plan să introducă o taxă pentru toate autovehiculele care circulă în Bucureşti, denumită şi "buvinietă", din care să susţină proiecte de investiţii precum autostrada suspendată, dar şi o alta suplimentară pentru zona centrală, care vizează descongestionarea traficului. Declaraţia a fost făcută de un reprezentant al Primăriei Capitalei, marţi, la conferinţa Mediafax talks about Construction.

Buvinieta ar putea fi introdusă într-un an sau doi, pentru întreaga infrastructură din Capitală, în vederea susţinerii lucrărilor majore de tipul "autostrăzii suspendate", a declarat marţi Ion Dedu, director executiv la Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei din cadrul Primăriei Capitalei, la evenimentul organizat sub egida Mediafax.

În prezent, în Bucureşti se aplică taxe pentru autovehiculele care depăsesc 3,5 tone, în funcţie de tonaj şi de zone.

Ideea introducerii unei taxe de drum denumită "buvinietă" a fost avansată încă din 2006, în mandatul lui Adriean Videanu, şi a fost intens criticată, inclusiv de PSD Bucureşti. Videanu constata la acea vreme crearea unei "psihoze" legată de buvinetă, taxa nefiind introdusă.

"Taxarea zonei centrale va apărea numai dacă celelalte două măsuri, respectiv îmbunătăţirea sistemului de transport public şi politica parcărilor nu vor da roade. Dacă aceste două sisteme dau roade şi lucrurile se rezolvă, nu mai e nevoie de taxare. (...) Nu este bătută în cuie, trebuie să vedem ce se întâmplă după ce luăm măsurile astea două", a declarat Dedu.

El a adăugat că Primăria urmăreşte asigurarea unui număr limitat de locuri de parcare şi să menţină tarifele la un nivel la care să fie 80-85% din parcări ocupate.

"În momentul în care se umple parcarea, creşti preţul, când se goleşte, îl scazi. E logic", a spus el.

Municipalitatea bucureşteană administrează 140 de parcări cu peste 8.000 de locuri, cele mai multe în zona centrală a Capitalei, şoferii plătind pentru un loc de parcare 1,5 lei sau 2,5 lei pe oră în timpul zilei.

O asemenea taxă de zonă centrală se aplică în prezent în oraşe precum Londra sau Milano.

Şoferii plătesc din 2002 un tarif de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, denumită rovinietă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

maryus999
15.02.2013, 00:54:17

asteptam cu mare interes buvineta ... apoi dorim niste vami intre sectoare ... cand treci din sectorul 1 in sectorul 2 sa platesti taxa ... si taxa suprema ... taxa pe aerul respirat care va fi platita in functie de cat respiram ... primaria distribuind gratuit cetatenilor niste masti prevazute cu contoare omologate prin care va sti clar cati metri cubi de oxigen consumam si o instalatie in pantaloni care sa masoare gazele eliminate ... gaze care subtiaza stratul de ozon ... vai ce frumos va fi ... ce viitor luminos ... ecologic ... :))