Muzeul Național al Aviației Române a fost declarat monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeului Național al Aviației Române a fost clasat în categoria monumentelor istorice, au anunţatAsociația “Aripi Românești”, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Fundaţia Erou Cpt. Aviator Alexandru Şerbănescu și Asociația “Salvați Bucureștiul”.

În urma unei lungi campanii de advocacy ce privește salvarea de la distrugere a Muzeului Aviației, Asociația “Aripi Românești”, inițiatoarea campaniei, împreună cu alte 20 de organizații neguvernamentale, a reușit să obțină clasarea în categoria monumentelor istorice, categoria Ansamblu, grupa valorica B, a cinci componente din cadrul Muzeului Național al Aviației Române, din str. Fabrica de Glucoză, nr. 2-4, sector 2, București: clădirea administrativă, clădirea principală a Muzeului, biblioteca și hangarele 2 și 3. Acest lucru presupune recunoașterea valorilor naționale în domeniul aviației și faptul că istoria rămâne în picioare, ca un bun necesar generațiilor viitoare.

“Ordinul de înscriere al Muzeului Național al Aviației Române în patrimoniul istoric, a fost obținut prin evidențierea în fața autorităților centrale și locale, timp de doi ani, a riscurilor grave pe care le implică lansarea proiectului de construire a unor clădiri ANL pe terenul Muzeului Național al Aviației Române. În tot acest timp, întreaga comunitate de pasionați de aviație și aeronautică românească, precum și specialiști și cetățeni de rând, au fost informați constant despre situația gravă a Muzeului, fiind implicați activ în procesul de stopare a distrugerilor bunurilor istorice românești”, se arată într-un comunicat comun al asociaţiilor.

Muzeul Național al Aviației Române a fost înfiinţat în 1990 prin Hotărâre Guvernului, "pentru cinstirea iluştrilor înaintaşi ai aviaţiei române şi reintegrarea în patrimoniul naţional a realizărilor de prestigiu în domeniul aeronautic" şi se află în subordinea Ministerului Apărării Naţionale şi Departamentului Aviaţiei Civile. În octombrie 2010 muzeul a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională și denumirea de Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.

Asociaţia ”Aripi Româneşti” este o organizaţie neguvernamentală a cărei misiune este promovarea aviaţiei şi a zborului în toate formele sale, cu un accent deosebit pe păstrarea şi promovarea istoriei aviaţiei, îndeosebi a aviaţiei româneşti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite