Nicuşor Dan, despre situaţia apei calde din Bucureşti: „Vor mai fi avarii. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a admis miercuri că apa caldă reprezintă una dintre cele mai grave probleme structurale din Bucureşti.

„Problema apei calde este una dintre cele mai grave probleme structurale ale Capitalei. Problema este compusă din două – una de transport şi distribuţie care se află în sarcina Primăriei Municipiului Bucureşti, şi cealaltă de producţie care e în sarcina Ministerului Energiei. S-a tot vorbit de reţeaua noastră de termoficare care este praf, pe reţeaua principală sunt modernizaţi 100 din 1000 de kilometri. Însă aceleaşi probleme sunt şi la producţie pentru că existe centrale din 1964, cele mai vechi”, a spus Nicuşor Dan la Digi24. 

Întrebat dacă este nevoie de două - trei decade pentru a fi toată reţeaua de termoficare schimbată, edilul Capitalei a precizat că faţă de acum 10 ani, când problema apei calde era periferică şi se pierdea 23% agent termic, acum pierderile au ajuns la 37% şi stagnează datorită începerii lucrărilor de modernizare a conductelor. 

„Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelaţie între gradul de confort al bucureştenilor şi pierderile din reţea. E uşor de înţeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea şi cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de reţea. Acum 10 ani, când problema apei calde şi căldurii era una periferică - existau avarii şi se reparau -, reţeaua noastră pierdea 23% agent termic. În momentul de faţă pierdem 37% şi asta se vede. Noi am reuşit în 2021, când n-aveam licitaţiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menţinem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puţin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem”, a mai spus primarul general.

De asemenea, Nicuşor Dan a fost întrebat dacă bucureştenii care au stat o lună de zile fără apă caldă în această vară, din cauza lucrărilor la reţea, vor avea garanţia că în iarnă nu vor mai exista probleme în acest sens. 

„Mă preocupă foarte tare şi empatizez cu bucureştenii care au această problemă. În primul rând trebuie să ne uităm la sursă, iar sursa a fost lipsa investiţiilor în această reţea au lipsit vreme de 10 ani. Am prezentat sumele plătite de PMB în ultimii 10 ani pe termie şi lipsesc 2,5 miliarde de lei care ar fi trebuit să fie plătiţi. Dacă se plăteau, s-ar fi făcut la preţurile de atunci 500 din cei 1000 de kilometri. Tot ce putem să facem este să tratăm responsabil problema, să nu mai acumulăm datorii. În 15 ani vrem să comasăm TermoEnergetica cu ELCEN, şi să iasă ELCEN din insolvenţă. (...) Avarii au fost şi vor mai fi. Dar iarna asta o să fie mai bine decât iarna trecută”, a conchis Nicuşor Dan. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite