Contre între Nicuşor Dan şi Gabriela Firea pe tema preţului la gigacalorie. Nicuşor: Firea spune că bucureştenii vor plăti 980 lei. Fals, preţul este de 860 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan: Bucureştiul are nevoie de investiţii, nu putem duce tot bugetul pe subvenţii Foto: News.ro
Nicuşor Dan: Bucureştiul are nevoie de investiţii, nu putem duce tot bugetul pe subvenţii Foto: News.ro

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a acuzat-o pe Gabriela Firea ca distribuie informaţii false, după ce fostul primar a declarat la Antena 3 că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Nicuşor Dan a transmis că preţul total este de 860 lei per gigacalorie, ca urmare a scăderii TVA.

„Pentru că circulă informaţii contradictorii, fac precizările necesare cu privire la preţul gigacaloriei în Bucureşti. În primul rând, în contextul acţiunilor Guvernului, de sprijin pentru termoficare, am transmis, primarii municipiilor din România prin Asociaţia Municipiilor, o scrisoare către Guvern prin care solicităm ca schema de sprijin să nu discrimineze între cetăţenii racordaţi la centrale individuale şi cetăţenii racordaţi la sisteme centralizate. Aşa este echitabil. În al doilea rând, au trecut două luni de când am propus partidelor din Consiliul General al Capitalei o majorare rezonabilă a preţului gigacaloriei plătit de bucureşteni, de la 164 de lei la 280 de lei. USR şi PSD au respins majorarea. Fără un ajutor de la Guvern (sper să existe acest ajutor) subvenţia pe care Primăria ar trebui să o plătească ar fi peste 2 miliarde lei faţă de 1 miliard în 2021. Bucureştiul are nevoie de investiţii, nu putem duce tot bugetul pe subvenţii”, a scris Nicuşor Dan, miercuri pe Facebook. 

Potrivit actualului primar, Gabriela Firea face, „cu rea credinţă”, o confuzie între preţul total şi preţul plătit de bucureşteni. „În primul rând, spune că bucureştenii vor plăti 980 lei pe gigacalorie. Face aici, cu rea credinţă, confuzie între preţul total al gigacaloriei, plătit parte de bucureşteni, parte de primărie şi preţul plătit de bucureşteni. Informaţia corectă este că, până la modificarea de către Consiliul General, preţul plătit de bucureşteni pe gigacalorie va fi de 143 lei (urmare a scăderii TVA). O spun foarte clar: am solicitat o mărire rezonabilă a preţului gigacaloriei pentru bucureşteni, dar nu se pune problema ca aceştia să plătească 800 - 900 de lei. În al doilea rând, spune că preţul total este de 980 lei / gigacalorie. Fals, preţul total este de 860 lei / gigacalorie, urmare a scăderii TVA”, a completat Nicuşor Dan. 

„Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureştenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea şi-ar fi putut exercita poziţia de ministru şi de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureştiului prin legea bugetului naţional să acopere creşterea de preţuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit”, a mai spus primarul Capitalei. 

Gabriela Firea: „ANRE a aprobat tariful local. Ajunge la aproape 1.000 de lei pe gigacalorie”

Afirmaţia primarului Capitalei vine în contextul în care Gabriela Firea a declarat la Antena 3 că preţul pentru gigacalorie a crescut la 980 de lei. „Astăzi, deci nu acum ceva timp, ANRE a aprobat tariful local... Tariful total ajunge la aproape 1.000 de lei per gigacalorie. Adică 980 de lei. Deci ceea ce vă spun sunt lucruri aflate astăzi, foarte grave. Până acum era 490 de lei costul per gigacalorie. Încă o dată, 980 crescut de la 490, în condiţiile în care populaţia plătea 163 de lei, cu subvenţie. Tariful va fi supus dezbaterii în Consiliul General. Dacă va fi aprobat, următoarele facturi ale bucureştenilor vor fi calculate în funcţie de noile preţuri”, a declarat Gabriela Firea, marţi seară, la Antena 3. 

ANRE a precizat miercuri, la o zi după ce fostul edil Gabriela Firea spunea că autoritatea a dublat preţul gigacaloriei, că PMB face astfel de aprobări, în sarcina ANRE intrând aprobarea tarifelor de transport şi distribuţie, care sunt mai mici decât i-a cerut operatorul Termoenergetica.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite