Articol publicitar

Noaptea Albă a Galeriilor prezintă la Rezidenţa BRD Scena9 din Bucureşti o expoziţie focus NAG Petrila

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicio călătorie nu este simplă. Iar călătoria spre buricul Pământului – Planeta Petrila nu face excepţie de la regulă.

Cea mai veche mină din România, mina Petrila, şi-a închis porţile la data de 30 octombrie 2015, iar înmormântarea simbolică a unei mine moarte cu adevărat a avut loc o zi mai târziu, în curtea Casei Memoriale I. D. Sîrbu. Ceea ce a rămas este un loc în care Ion Barbu, alături de mulţi oameni extraordinari, încearcă să recupereze memoria şi umorul unei ţări întregi.

Petrila este un oraş a cărui imagine, alături de întreaga Vale a Jiului, este încă asociată cu unul dintre cele mai triste momente din istoria recentă a României.

Prezenţa Planetei Petrila în programul NAG nu ilustrează altceva decât un exemplu de rezistenţă prin cultură care ar trebui sa dea de gândit: lumii artistice care, deocamdată, nu are capacitatea de a face dovada unei coeziuni între membrii săi, lumii oficialităţilor în mâna cărora stă puterea de decizie când vine vorba de a salva (sau nu) un patrimoniu naţional şi, nu în ultimul rând, societăţii al cărei apetit de consum cultural este îngrijorător de scăzut.

În Noaptea Albă a Galeriilor de Artă vorbim, în expoziţia produsă special cu această ocazie în spaţiul Rezidenţa BRD Scena9, despre Noaptea Galeriilor de Mină rămase definitiv în beznă, un întuneric deloc străin de starea culturii în România.

„O călătorie spre buricul Pământului” aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee - Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român şi Colonia Literară Petrila -, o arhivă de imagini fotografice animate, intervenţii şi instalaţii artistice, ci ţese, în cele şase încăperi, poveşti despre noi toţi, poveşti care râd cu noi, râd de noi, plâng şi ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeaşi sursă, buricul pământului, Planeta Petrila, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expoziţii şi unul dintre personajele principale din acest proiect alături de Andrei Dăscălescu, Cătălin Creţu şi Mihai Barbu.

O călătorie pe Planeta Petrila vă arată că lucrurile stau altfel. Acolo, obiectele şi casele au suflet şi îţi vorbesc despre lucruri pe care ar fi bine să nu le uiţi când treci prin faţa lor. Acolo, casele îţi vorbesc despre cât de important este să rămâi un om demn indiferent de greutatea istoriei. Şi, niciodată să nu uiţi că „orice vis se răzbună”.

Pentru publicul NAG din Bucureşti, expoziţia focus de la Rezidenţa BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări şi discuţii cu invitaţi. Scopul expoziţiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraş nou în harta evenimentului şi familiarizarea unor categorii de public cât mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.  

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/231321714066160/

Informaţii complete sunt disponibile pe www.noapteagaleriilor.ro şi în aplicaţia de telefon NAG (în curând pe Android şi iOS).

Organizator NAG naţional: Asociaţia Ephemair

Partener principal NAG naţional: BRD Groupe Société Générale

Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB, Institutul Cultural Român - ICR

Sponsori: Policolor, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Catleya, Noumax

Partener juridic: Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Dilema Veche, Agerpres, Blitz TV, Scena9, Glamour, Orasulm.eu, Urban.ro, The Institute, Modernism.ro, Feeder, Dissolved Magazine, e-Zeppelin, GalaSocietatiiCivile.ro, Institutul Francez, Anim’est

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite